Aan welke criteria een tornado kwa windsnelheden moet voldoen weet ik niet, maar het verschil in benaming is te wijten aande kracht.
Ik zou het fenomeen bij het Westerkwartier wel een tornado noemen, niet een zware, maar ik vind het zeker geen hoosje, aangezien hij ook auto's van de grond tilde.. [ http://nl.wikipedia.org/wiki/Windhoos ]
Omdat het topic ook over wateroverlast in het noorden gaat, hier een indruk;
De straat hier stond helemaal blank, geen klinker meer te zien..(Jelsum, dorpje vlak ten oosten van Vliegbasis Leeuwarden)
| Gewijzigd: 4 augustus 2008, 14:28 uur, door Skroei
Bij een windhoos die gisteren over de Nederlandse gemeente Grootegast trok, is een hond honderden meters door de lucht geslingerd. Het beest lag in zijn hok in de tuin van een huis toen de windhoos over het dorp trok. De hond werd met hok en al de lucht ingetrokken en kwam honderden meters verderop in een veld terecht.
Hok beschadigd
De viervoeter, een politiehond van het Groningse korps, overleefde zijn vlucht. Het hok raakte evenwel beschadigd. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er geen andere meldingen binnengekomen van rondvliegende huisdieren of vee.
Bron:HLN.Be
| Gewijzigd: 1 februari 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Een zware onweersbui, die gisteren aan het begin van de avond over Friesland en Groningen naar het oostnoordoosten trok heeft op verschillende plaatsen windhozen veroorzaakt. Vooral in de buurt van het Friese Eastermar (Oostermeer) en in het Groningse Westerkwartier bij de plaatsen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen is daarbij grote schade aangericht. Verschillende schuren en stallen werden ontzet, huizen raakten beschadigd en bomen knapten soms als luciferhoutjes af. Als door een wonder zijn er geen gewonden gevallen.
Rond 17.30 gistermiddag kwam de bui bij Grou aan. Daar werd voor het eerst een kleine windhoos gezien. De bui is de echo met de zwarte stip in het midden.
De bui, die de windhozen veroorzaakte, ontstond op de Noordzee en trok rond ’s middags rond een uur of 4 tussen Bergen en Egmond aan Zee Noord-Holland binnen. Op dat moment was de activiteit ervan nog niet heel groot. Dat veranderde toen de bui een uur later boven het IJsselmeer terechtkwam. Daar ontwikkelde de bui zich tot een zogenoemde supercell, het zwaarste kaliber buien dat we in het weer hebben. Het bijzondere van zo’n bui is dat hij om zijn eigen as draait. Gaat dit snel genoeg, dan kan zich in het centrum van die draaiing een windhoos vormen (zichtbaar als een snel draaiende trechter of slurf). Bij de bui, die gisteren over Friesland en Groningen trok, gebeurde dit uiteindelijk minstens 4 keer.
Rond 18.15 uur passeerde de bui Eastermar.
De eerste windhoos werd in de buurt van het Friese Jirnsum gezien. Hier ging het nog om een relatief kleine hoos, die ook wel iets weg had van waterhozen die we in deze tijd van het jaar vaker bij buien boven het warme water van de zee of grote meren tegenkomen. Even later is de hoos bij een camping in de buurt van Earnewald wellicht opnieuw aan de grond geweest. Er waaide onder meer een grote populier om. Nog een stukje verderop, bij Eastermar, werden meer dan 10 bomen ontworteld en liepen andere bomen grote schade op. Een stal werd hier volledig ontzet. Bij Harkema kreeg een themapark met de hoos te maken. Tuinstoelen vlogen in de rondte en het dak van een schaapskooi raakte beschadigd.
Rond 19.00 uur passeerde de hoos het Westerkwartier, waar veel schade werd aangericht.
Grootste schade
De grootste schade werd rond 19 uur waarschijnlijk in het Groningse Westerkwartier aangericht. Op het grondgebied van de plaatsen Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen werd veel schade toegebracht aan boerderijen en schuren. Hele schuren werden weggeblazen, dakpannen kwamen van de daken van huizen en boerderijen en bomen werden ontworteld. Sommige schuren stonden op instorten. Bij de politie kwamen tientallen schademeldingen binnen. Bij een boerderij in Lutjegast bedroeg de schade al 100.000 euro.
Nog een foto van de schade in het Westerkwartier. Bron: RTV Noord.nl
Nederland was gisteren overigens niet de enige plaats waar een windhoos ontstond. Rond 20 uur gisteravond werd ook het in Noord-Frankrijk gelegen plaatsje Hautmont door een krachtige tornado getroffen. In tegenstelling tot in Nederland was de afloop hier minder gelukkig. Drie mensen vonden de dood, tien mensen raakten gewond en rond 40 huizen werden zwaar beschadigd. Deze windhoos zat vast aan supercell die later in de avond over het zuiden van Limburg naar Duitsland trok. Op foto’s die in Duitsland van deze bui zijn genomen, was nog steeds te zien dat deze de karakteristieken van een supercell had. Zo bezien is het maar gelukkig dat er tijdens de passage over Limburg niets gebeurde.
Veel energie
De zware buien, waarbij de windhozen voorkwamen, ontstonden in een atmosfeer die bulkte van de energie. Niet alleen was de met een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind aangevoerde lucht van origine warm, vochtig en erg onstabiel, ook waaide het op een paar kilometer hoogte boven het aardoppervlak erg hard. Op een hoogte van 3 kilometer werden windsnelheden tussen 100 en 130 kilometer per uur geregistreerd. Daarbij waren de verschillen in windrichting en windsterkte op de verschillende niveaus in de atmosfeer relatief groot.
Nu wordt een bui gevormd door een stijgende luchtkolom. Als die luchtkolom tijdens zijn stijging onderhevig is aan zowel een veranderende windrichting als windkracht, kan die kolom als geheel in een draaibeweging raken. Zo ontstaat, simpel gezegd want in werkelijkheid komt er nog wel wat meer bij kijken, een supercell, zoals gisteren boven het noorden van Nederland. Draait zo’n bui snel genoeg, dan kan in het centrum van de draaiing de windhoos ontstaan, die we gisteren ook daadwerkelijk hebben gezien.
Hozen komen vaker voor
Windhozen of tornado’s, feitelijk zij dit twee namen voor hetzelfde ding, komen in Nederland vaker voor en worden naar kracht en schadebeeld gerangschikt volgens de zogenaamde Fujita-schaal, die van F0 tot F5 loopt. De F0 is dan de lichtste tornado, de F5 de zwaarste. Als we het schadebeeld uit Groningen in deze schaal zetten, dan hebben we het in dit geval waarschijnlijk over een F1-tornado. Nog geen maand geleden, op 7 juli deed zich in de buurt van het Gelderse Zwartebroek een windhoos van ongeveer vergelijkbare sterkte voor. Vorig jaar op 26 juli kwam het bij Vierhouten wellicht tot een F2-tornado.
Zwaardere tornado’s in Nederland waren de Cycloon van Borculo op 10 augustus 1925 (wellicht een F3-tornado), de tornado van Neede op 1 juni 1927 (F4-tornado), een tornado in de Veluwse bossen in augustus 1950 (F4-, mogelijk F5-tornado) en de tornado van Tricht en Chaam (25 juni 1967, F3-tornado). Op 6 oktober 1981 vloog een vliegtuig bij Moerdijk waarschijnlijk in een windhoos. Het stortte neer en 17 mensen kwamen om. Zware tornado’s zijn in Nederland zeldzaam, lichtere komen vrijwel ieder jaar voor.
Veel regen
Behalve windhozen brachten de buien en de regen van gisteravond regionaal ook veel neerslag. Zo viel in Limburg op veel plaatsen tussen 30 en 50 millimeter, het oosten van Brabant kwam tot tussen 25 en 40 millimeter, evenals het noordoosten van het land. In het noorden van Friesland kwam 40 tot 60 millimeter omlaag en koploper van Nederland was het plaatsje Nes op Ameland, waar afgerond 70 millimeter viel, uit een buienstraat die daar gisteravond minstens 5 uur achtereen stortregens veroorzaakt.
In Menaldum zorgde de bui ervoor dat in twee minuten de straten overstroomden. Foto: Eelkje Grender.
De storing, die het bijzondere weer gisteren veroorzaakte, is inmiddels naar het oosten weggetrokken. In Nederland hebben we nu een paar rustigere dagen voor de boeg met weer snel oplopende temperaturen. Woensdag kan het in het zuiden van het land alweer 29 graden worden. Vanaf woensdagnacht wordt het dan opnieuw spannend met vanuit het zuiden wederom een toenemende kans op wellicht zware regen- en onweersbuien.
Bronnen; Meteo Consult, KNMI, Weerwoord.be, RTV Noord, Leeuwarder Courant.
Mensen, dit kan niet anders wezen als een tornado.
Als je leest over de Enhanced Fujita Scale dan lees je het volgende over een EF2 tornado:
Considerable damage.
Roofs torn off well-constructed houses; foundations of frame homes shifted; mobile homes completely destroyed; large trees snapped or uprooted; light-object missiles generated; cars lifted off ground.
Voor een volledige (Engelse) uitleg over tornado's en de Fujita scale, volg de volgende link:
Enhanced Fujita Scale
zag de beelden vanavond pas op het nieuws, eerste reactie was...wat windhoos!?!?! dit is gewoon een kleine tornado in ons eigen land gefilmd!!!
hoeven we toch dadelijk niet zo ver te reizen hé Jan.
btw, heeft die pierse corbijn ofzo hier niets van voorspeld??
groetjes ruk.
De windhoos, die zondagavond over een deel van Doezum, Lutjegast en Sebaldeburen raasde, heeft een enorme ravage achtergelaten. Volgens loco-burgemeester Sjabbo Smedes van de gemeente Grootegast loopt de schade in de miljoenen.
Zestien panden in een strook van vijf kilometer liepen schade op. De familie Beute aan de Bombay in Lutjegast kreeg te horen dat alleen het voorhuis, behorend bij het loonbedrijf, kan blijven staan.
De schuren en loodsen op het terrein staan op instorten en zijn verboden terrein. Commissaris van de koningin Max van den Berg, die maandagmiddag deze zwaar getroffen familie bezocht, noemt het een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen.
Hij zei het bijzonder te vinden om te zien hoe de buren elkaar in het agrarische gebied de helpende hand toesteken. "Dat is mooi." Bij de windhoos is een nog onbekende hoeveelheid asbest vrijgekomen.
De asbest zat verwerkt in de daken die zwaar beschadigd raakten. Maandag werd een poging gedaan om alle asbestresten, die zelfs tot in het natuurreservaat van Staatsbosbeheer in de Grootegastermolenpolder werden aangetroffen, te lokaliseren en op te ruimen.
©Dagblad van het Noorden
Ze dachten dat ze het niet zouden overleven. Tot hun verbijstering zagen de tweelingbroers Bert en Johan Beute (16) en hun zus Jelien (20) uit Lutjegast zondagavond een windhoos recht op hun boerderij afrazen. „We waren erg bang.â€
Brokstukken van tuinmeubelen en speeltoestellen, kapotte dakpannen en muurbrokken lagen maandagmorgen kriskras verspreid op het erf van de familie Beute. Ze wonen aan de Bombay, in het buitengebied van Lutjegast. De windhoos trok een spoor van vernielingen. „Die balk is gewoon als een luciferhoutje geknaptâ€, zegt Johan, wijzend op een gebroken balk vlak bij een gapend gat in het dak. De grote schuur verderop is totaal uit het lood geslagen. Omdat de Beutes bang zijn dat het bouwwerk instort, zijn inderhaast de landbouwmachines eruit gehaald.
Bert, Johan en Jelien beleefden zondagavond bijzonder angstige ogenblikken. Terwijl hun ouders bij vrienden elders waren, vermaakten de drie zich met televisie en computer. Plotseling zagen ze over het weidse land een donkere draaikolk op hun boerderij afkomen. Bert: „Ik was erg bang. De windhoos zag eruit als een enorme slurf die in een soort trechter naar beneden loopt. Ik moest meteen aan tornado’s in films denken. Ik kon niet geloven dat het waar was. De dakgoot van de buren vloog door de lucht.â€
Jelien: „Er vloog van alles rond in die slurf. Hout, takken, je kunt het zo gek niet bedenken. Ik zag zelfs een schaap vliegen en dacht: Dit kan helemaal niet! Heel vreemd. Een stuk dak boven mijn slaapkamer is weggeslagen. Het is daar één grote rommel. Alle spullen zijn door elkaar gehusseld.â€
Bert: „Een konijnenhok ligt 100 meter verderop in het land. En een onderdeel van een trampoline is ook honderden meters verder geslingerd.â€
©RD
Check het volgende maar eens:
Ik kan maar moeilijk geloven dat een dergelijk fenomeen ooit in Nederland is waargenomen. Maar als er mensen zijn hier die dit kunnen bevestigen dan ben ik erg benieuwd naar het verhaal...
Groet,
Maarten
hier ook nog een foto van de windhoos in deil
Afbeelding ©weerwetenswaardigheden