In de Turkse provincie Antalya woedt er een heftige bosbrand, waarbij al tientallen huizen, stallen en serres in vlammen zijn opgegaan. Doden en gewonden vielen er tot nu toe nog niet. De brand ontstond in de voormiddag in het district Manavgat van Antalya.
Ondertussen staat al zowat 4.000 hectare in brand. Volgens een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten richtte een bosbrand nooit meer schade aan als deze. Het Romeinse theater van Aspendos, dat op enkele kilometers van de bosbrand gelegen is, zou niet bedreigd zijn. In de omgeving is er geen bos. Door de felle rook worden de bluswerkzaamheden bemoeilijkt.
Blusvliegtuigjes en helikopters uit andere provincies werden ingezet.
©Standaard online
De bosbranden in, de bij toeristen populaire, kustprovincie Antalya in Turkije zijn terug te vinden op de satellietbeelden van WeerOnline. Althans, de geproduceerde rook is natuurlijk hetgeen dat te zien is.
Ongeveer 10.000 hectare bos staat sinds gisteren in brand in de buurt van Antalya, waar het vandaag ook zonder vuur maar liefst 40 graden wordt. Door een noordenwind afgelopen nacht is de rook naar het zuiden geblazen en dat zien we terug op het onderstaande satellietbeeld.
©Weeronline
Het is zomervakantie en vandaag is het ontzettend druk op de Europese wegen. De campings in Duitsland, Frankrijk en Italie worden overspoeld door toeristen, maar ook gaan duizenden vakantiegangers per vliegtuig richting de zon. De landen in Zuid-Europa zijn bij veel mensen favoriet omdat het hier over het algemeen zonnig, droog en warm is. Dit prachtige zomerweer kan echter ook voor problemen zorgen. In het zuiden van Turkije, in de buurt van de bekende badplaatsen Antalya en Alanya, zijn in de bergen bosbranden uitgebroken.
In 2006 was het langdurig droog waardoor er een aantal bosbrandjes ontstonden. In juli moest de brandweer van het Overijsselse Ommen een paar keer uitrukken. Foto: Reinier van Assen.
Was er vrijdag al 4000 hectare bos in vlammen opgegaan, vandaag was dat al opgelopen tot 10.000 hectare. Als het aan het weer ligt, zullen de branden zich verder uitbreiden want het blijft zonnig en heet. Bovendien zal de wind, die het werk van de brandweerlieden extra bemoeilijkt, niet direct gaan liggen. De bosbrand zelf houdt deze wind zelfs (deels) in stand! Doordat bij een brand een enorme hoeveelheid warme lucht kan opstijgen, ontstaat er een tekort aan lucht. Om dit tekort op te vullen wordt koelere lucht (rijk aan zuurstof) uit de omgeving aangezogen.
Rookpluim
Langs de kust, waar grote groepen toeristen zijn neergestreken is van de branden zelf weinig te merken. De branden woeden op ruime afstand aan de voet van het Taurus gebergte. Wat de toeristen wel zien, is een enorme rookwolk tussen Antalya en Alanya in die langzaam naar het zuiden trekt. Op satellietbeelden van het Amerikaanse MODIS Rapid Response System is goed te zien dat een enorme rookpluim zich weet uit te spreiden over de Middellandse zee. De satellietbeelden van MODIS zijn onder andere van groot belang voor het opsporen van bosbranden.
Satellietbeeld van de Turkse zuidkust. Terwijl er grote stukken bos tegen de voet van het Taurus gebergte in brand staat, is er op zee een enorme rookpluim zichtbaar. Bron: MODIS
Mens meestal oorzaak van een bosbrand
De meeste bosbranden worden door de mens veroorzaakt. Zo zien we dat in minder ontwikkelde landen boeren stukken land platbranden om het daarna als landbouwgrond te gebruiken. Na een lange periode kan dit tot enorme branden leiden. Dit hebben we een aantal jaar geleden gezien in Indonesië. Door een El Ninõ was het in die regio droger dan normaal waardoor er enorme hoeveelheden tropisch bos verloren gingen. Verder kan een kampvuur in een dicht bos het begin zijn van een gigantische bosbrand, maar ook vonken die ontstaan als een trein in een bosgebied plotseling moet remmen. Een natuurlijke oorzaak van een bosbrand is bijvoorbeeld een blikseminslag of het schuren van takjes (vaak al bij een zwak briesje) waardoor uiteindelijk de ontbrandingstemperatuur wordt bereikt.
Natte winters, droge zomers
Het klimaat rondom de Middellandse zee mag dan voor veel toeristen aangenaam zijn, het is ook een klimaat waarin gemakkelijk bosbranden kunnen optreden. Op jaarbasis valt er echter in Italië, Kroatië, Montenegro, Griekenland en Turkije behoorlijk wat regen. Op veel plaatsen ligt het jaartotaal aan neerslag zelfs hoger dan aan dat van veel Nederlandse badplaatsen. Alleen de meeste regio’s van Portugal en Spanje zijn (aanmerkelijk) droger.
Met het wisselvallige zomerweer van de afgelopen weken zal het in eigen land voorlopig niet tot bosbranden komen. Foto: Corina Magielse.
Rondom de Middellandse zee valt de neerslag vrijwel uitsluitend in het najaar en de winter. Regionaal zien we ook in het voorjaar nog even een kleine opleving van de buiigheid, maar vanaf eind mei is het een tijdje gedaan met de buien. De zon breekt dan goed door en het is behoorlijk warm. In het Turkse Binnenland wordt het regelmatig meer dan 40 graden en ook in Italie, Griekenland en Spanje is het soms dagen achter elkaar meer dan 35 graden. De bossen drogen, geholpen door de sterke zon, snel op en er hoeft in de loop van de zomer maar iets te gebeuren, of er gaat een groot stuk bos in vlammen op.
Al meerdere branden dit jaar
Dit jaar zijn er ook al branden uitgebroken in Griekenland, onder andere in de buurt van Athene en op Cyprus. Vorig jaar was het in deze hoek van Europa ook al raak. In Griekenland werd vorig jaar zelfs de noodtoestand uitgeroepen nadat onder andere het oude Olympia werd bereikt door de vlammenzee. In 2005 en 2003 waren en flinke bosbranden in onder andere Frankrijk, Spanje en Portugal.
De aankomende week blijft het voorlopig warm en droog in het zuiden van Turkije. Laten we hopen dat de Turkse brandweer de branden snel onder controle krijgen, want als er in het najaar stevige buien gaan vallen kan de kale grond gemakkelijk gaan verschuiven.
Bron: Meteo Consult, MODIS.
De vernietigende bosbrand in de Turkse provincie Antalya is gedeeltelijk bedwongen. De vuurhaard in het berggebied van de vakantieprovincie vernielde huizen, stallingen en serres. Volgens de Turkse nieuwszender NTV is er minstens een dode gevallen. Toeristen, die aan de stranden van Antalya vakantie houden, worden door de branden in het hinterland niet bedreigd. In Griekenland zijn vrijdagnacht twee grote branden door hevige rukwinden buiten controle geraakt.
In Antalya zijn de meeste brandhaarden geblust of onder controle, zei de Turkse minister van Bos en Milieu Veysel Eroglu vandaag. Volgens Turkse mediaberichten is inmiddels een oppervlakte van 10.000 hectare verwoest. Over een lengte van 20 kilometer en een breedte van 15 kilometer hebben de vlammen een spoor van vernieling getrokken. Bovendien zei Eroglu, is er daadwerkelijk 4.000 hectare verbrand. "Op enkele plaatsen brandt het, elders niet". De hevige wind heeft ertoe geleid dat de vlammen sprongen maken. In het ergst getroffen dorp Karatas werd in een uitgebrand huis het lijk van een man ontdekt, aldus de Turkse nieuwszender NTV. Een tweede man wordt nog vermist.
Leidingsdraden oorzaak?
Volgens Eroglu werd de brand waarschijnlijk door vonken van elektrische leidingsdraden veroorzaakt, die door de krachtige wind tegen elkaar werden geslagen en afgebroken werden. Honderden doprsbewoners moesten sinds vrijdag op de vlucht slaan. De bestrijding van de branden is wegens de extreme droogte, felle windvlagen, dichte rook en grotendeels onherbergzaam terrein erg moeilijk. Uit vele delen van het land werden tientallen blusvliegtuigen en helikopters naar Antalya gestuurd.
Net zoals de stranden van de provincie Antalya is ook het antieke theater van Aspendos, dat door de vlammenzee op enkele kilometer is genaderd, niet in gevaar. Toeristen kunnen het theater uit de Klassieke Oudheid verder blijven bezoeken, luidde het.
©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:08 uur, door Joyce.s
De zware bosbrand in de Turkse provincie Antalya aan de Middellandse Zee heeft volgens de jongste cijfers aan twee mensen het leven gekost. In een uitgebrand huis in het ergst getroffen dorp Karatas werd het lijk van een andere bewoner ontdekt, aldus het Turkse persagentschap Anadolu. Vijf dagen na het begin van de brand laaien in de hogere gebieden van het bergachtige hinterland nog steeds vlammen op, zonder dat er echter nieuwe plaatsen bedreigd worden.
Volgens eerdere cijfers van de Turkse minister van Bos en Milieu Veysel Eroglu zijn tot nog toe 4.000 hectare in de vlammen opgegaan. Tientallen woningen, stallingen en serres zijn vernield. Honderden mensen verloren hun onderkomen. Toeristen, die aan de stranden van Antalya vakantie houden, zijn door de branden in het achterland niet bedreigd.
Bron:HLN.Be | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Na zes dagen blussen heeft de Turkse brandweer de bosbrand in de kustprovincie Antalya eindelijk onder controle. Dat heeft Mustafa Kurtulmuslu, directeur van het Turkse Bosbeheer, vandaag meegedeeld.
Twee doden
De brand die 4.000 hectare bos in de as legde, concentreerde zich vooral rond de populaire badplaats Antalya. Twee personen kwamen om het leven, en 60 huizen gingen in vlammen op. Volgens de autoriteiten werd de brand veroorzaakt door een geknakte hoogspanningslijn.
©Hln | Gewijzigd: 24 april 2017, 10:09 uur, door Joyce.s