Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 augustus 2008, 09:01 uur | Bericht #16720
Hoe werkt de buienradar?

Om neerslag te meten wordt gebruik gemaakt van een radar. Overigens staat radar voor “Radio Detection and Ranging”. Het KNMI heeft twee neerslagradars staan. Er staat er één in De Bilt en één in Den Helder. De radar heeft een horizontale reikwijdte die beperkt is tot ongeveer 300 km, dit heeft te maken met de kromming van de aarde. De radar kan wel verder kijken maar dan kijkt deze over de bewolking heen. De neerslag van een wolk die tot grote hoogte in de troposfeer reikt, in vaktermen cumulonimbus, en verder verwijderd is dan 200 km kan wel worden waargenomen.

De radar heeft ook nog een doppler functie waarbij de bewegingen van neerslag in een wolk bekeken kan worden en windkracht en richting kunnen worden bepaald.



De radar zendt zeer frequent een signaal uit dat vervolgens voor een deel door de neerslag wordt teruggekaatst. Hoe meer er van het signaal wordt teruggekaatst des te sterker is de neerslag. De gegevens van beide radars wordt samengevoegd tot één radarbeeld. De beelden met verschillende kleuren kunt u vervolgens op onze website bekijken.

De kleur geeft aan hoe sterk het neerslagsignaal is. Wit geeft maar een licht neerslagsignaal, slechts een paar 0.1 mm per uur of minder. Hoe blauwer de kleur des te intensiever de neerslag. Donkerblauw geeft 5 tot 10 mm. De kleur rood brengt al gauw tientallen mm, terwijl bij de kleur rosé u al mag uitgaan van een zeer zware bui of zelfs van een wolkbreuk compleet met hagel.



Als je de radarbeelden achterelkaar zet kan je mooi uitrekenen hoeveel tijd je nog hebt voordat de neerslag jou bereikt en is tijdens passage van een buiengebied goed te zien hoe lang je daar dan nog rekening mee moet houden. Het inschatten van de neerslag ´tot aan uw voordeur´ gaat gemakkelijker als het om een neerslaggebied gaat dat bij een front behoort. Buien daarentegen lossen sneller op en ontstaan spontaan weer op andere plekken zodat het inschatten van de trekrichting van buien dikwijls heel lastig is. De buienradar is dus een zeer nuttig instrument en voor velen al een onmisbaar instrument. Zelfs in de virtuele wereld van Second Life Amsterdam is buienradar te vinden.

Ondanks dat de buienradar zijn goede dienst al heeft bewezen moet u met het interpreteren van de beelden voorzichtig zijn. Ik heb enkele voorbeelden op een rijtje gezet.

1. Als er lichte neerslag valt dan wordt dit aangegeven met een witte kleur. Het kan echter ook duiden op lichte neerslag dat verdampt voordat het de grond bereikt.

2. Als u naar een Nederlands radarbeeld kijkt dan ziet u aan de randen van dat beeld dat de neerslag minder actief is en vervolgens abrupt ophoudt, dit heeft te maken met de reikwijdte van de radar. U zult zien wanneer de neerslag dichterbij komt deze activeert.

3. Vooral boven de Noordzee, maar ook boven land kunnen soms valse echo`s voorkomen. Herkenbaar aan een rommelig stippeltjes patroon. Dit komt vaak voor tijdens een inversie. Een inversie is een dunne laag in de atmosfeer waarbij de temperatuur met de hoogte toeneemt in plaats van daalt. Er hangt dan als het ware een denkbeeldige deksel boven ons hoofd. De radarstralen worden dan door de atmosfeer afgebogen en veroorzaken de verstoring. (zie afbeelding hieronder)



4. Sinds enige tijd zijn de radarbeelden in een resolutie van 1 x 1 km te bekijken en worden soms cirkels zichtbaar. Deze cirkels worden dan duidelijk zichtbaar in de regio De Bilt en Den Helder, en daar staan ook de radartorens van het KNMI. Deze ringen worden ook wel smeltbanden genoemd. Het zijn smalle zones in de neerslag waar sneeuw, die op grotere hoogte wordt gevormd, overgaat in regen. De smeltbanden verraden het nulgradenniveau en worden veroorzaakt door een verhoogde radarreflectie. Overigens komen smeltbanden ook voor op de 2.5 x 2.5 km radarbeelden, maar omdat de resolutie minder hoog is ziijn ze niet goed te zien. (zie afbeelding hieronder)



5. Soms valt er lichte neerslag zoals fijne motregen maar is deze niet op de radar te zien. Dit komt doordat de motregendruppels net te klein zijn om door de radar opgepikt te kunnen worden.

Vorig jaar zomer heeft de TU in Delft een nieuwe experimentele weerradar in gebruik genomen. Het is een zeer gevoelige radar die alleen fijne motregen kan waarnemen. Inmiddels staat deze radar op de 213 meter hoge meetmast van Cabauw en wordt gebruikt voor klimaatonderzoek.


De fijne motregen-radar van de TU Delft op de 213 meter hoge Cabauwmast.

Bron: Ed Aldus/KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1017 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1017, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen 21/22/23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden