Het KNMI voorspelt voor zondagavond weer zware onweersbuien in sommige delen van het land. De buien kunnen gepaard gaan met fikse windstoten, hagel en veel neerslag.
Dat meldde het weerinstituut zondag rond 14.00 uur. Op dat moment was het in het hele land nog een zonnige warme dag met temperaturen rond 27 graden in Groningen.
Zaterdag zorgden zware onweersbuien ook al voor veel overlast. De komende week wordt volgens het KNMI erg zwoel met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. De week erna dalen de temperaturen naar normale waarden voor de tijd van het jaar, rond de 22 graden.
©De Pers
Na afgelopen dagen de dans te zijn ontsprongen, heeft het noodweer afgelopen nacht toegeslagen in West- en Midden-Brabant. De overlast bleef beperkt tot ondergelopen straten, tunnels en kelders. Er kwamen veel verzoeken om hulp uit Dongen, Alphen, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Oosterhout en ook uit een deel van Breda. Op de Europalaan in Rijen kwam een auto vast te zitten in de ondergelopen tunnel.
©BN de Stem
Hevige regenval is er vanochtend vroeg de oorzaak van geweest dat een stuk bestrating aan de Mangrovelaan in Rijen is weggespoeld.
Op de plek, precies voor de toegangsdeur van een appartement, gaapt nu een diep gat. Dat ontstond nadat vannacht rond 5 uur de regen niet meer verwerkt kon worden door de riolering, en het lagergelegen deel van de Mangrovelaan blank kwam te staan. Ook de aanpalende winkels stonden een tijdlang onder water. Het appartement maakt deel uit van het Winkelcentrum de Laverije.Het is niet de eerste keer dat hevige regenval op die plek voor problemen zorgt. Sinds de ingebruikname van het winkelcentrum in 2000 stond het al verscheidene keren onder water. De gemeente beloofde beterschap en voerde werkzaamheden uit aan de riolering. Die blijken andermaal onvoldoende.
©BN de Stem
OOSTERHOUT - Na afgelopen dagen de dans te zijn ontsprongen, heeft het noodweer zondagnacht toegeslagen in West- en Midden-Brabant. De overlast bleef, voor zover bekend, beperkt tot ondergelopen straten, tunnels en kelders.
Er kwamen veel verzoeken om hulp uit Dongen. Alphen, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Oosterhout en ook uit een deel van Breda. Op de Europalaan in Rijen kwam een auto vast te zitten in de ondergelopen tunnel.
Bron: Omroep Brabant | Gewijzigd: 28 juli 2008, 14:21 uur, door Marga
Bij Verzekeringsmaatschappij Univé in Hoogeveen komen veel meldingen van schade door noodweer binnen.
Afgelopen weekeinde werd Drenthe getroffen door hevige onweer en regenbuien. In de regio Alteveer/Kerkenveld hadden veel mensen last van omgewaaide bomen. In Hoogeveen melden veel mensen vooral schade door wateroverlast.
©Tv Drenthe
onderdijk
Het moet een windhoos zijn geweest die zaterdagavond tijdens een hevige onweersbui over Onderdijk raasde. Een gespleten iep vernielde op camping Vislust het dak van een zomerhuis. Bij feestlocatie Wat Aars aan de Nes vloog de overkapping van een barbecue de lucht in.
Camping Vislust is prachtig gelegen aan de Groote Vliet. Het is een verscholen paradijsje. Wie niet weet waar de ingang aan de Onderdijk is, zou er zó voorbij rijden. ,,De mooiste camping van Nederland'', zegt Claus Kienitz, die er al veertien jaar komt en er sinds acht jaar als beheerder woont.
Het getroffen huisje is van Volker en Heidrun Staab. Ze hebben het in maart dit jaar gekocht. Net als veel andere zomerwoningen van Vislust heeft het een steiger aan het water, inclusief boot. De familie Staab - ze hebben een tweeling van acht, Alice en Celine - heeft nog een week te gaan van drie weken zomervakantie.
,,Onze avontuurvakantie'', grapt Volker. Ze waren zaterdagavond tegen acht uur net met de auto thuisgekomen toen het zo hard begon te regenen dat ze besloten in de wagen op het parkeerterreintje de bui af te wachten. Door het geroffel van de druppels op het autodak hoorden ze niet dat vlakbij een enorme tak van een kastanjeboom scheurde en verderop een iep spleet. Een deel van die boom viel met kruin en al over het dak van hun huisje. Maar dat zagen ze pas toen ze naar binnen wilden. ,,We zagen de boom op het dak liggen. Ik zei nog, misschien valt het mee'', zegt Heidrun. ,,Maar het water góót naar binnen bij de keuken. Gelukkig was ik nog niet begonnen met koken.''
bron: noordhollands dagblad
De regio's Sittard-Geleen en Parkstad zijn maandagavond rond half zeven getroffen door hevig noodweer. Om sommige plaatsen vielen ook grote hagelstenen.
De meldkamer van de brandweer kreeg tal van telefoontjes van bewoners over wateroverlast. Onder meer enkele kelders stroomden vol met water. Ook kwamen er putdeksels omhoog en vielen er takken op auto's.
Foto: Kevin Wijckmans, Bocholtz.
© L1 Radio-TV
Voorthuizen heeft zaterdag de zwaarste regen- en onweersbuien van Nederland te verwerken gekregen.
Dat concludeert meteoroloog Hans Kleingeld van Weeronline op basis van de neerslaggegevens. In Voorthuizen viel in anderhalf uur tijd 44 millimeter regen, zo bleek uit de waarneming van een inwoonster van Voorthuizen. ,,Van alle waarnemingen waar ik over beschik, is die van Voorthuizen het hoogst. Het meest dichtbij komt Leeuwarden met 41 millimeter, daarna komt Beek met 38 millimeter en dan Lelystad met 35'', aldus Kleingeld. De gemeten hoeveelheid typeert de meteorloog als ,,extreem'', passend bij buien die één keer per drie jaar voorkomen. ,,Lokaal waren de verschillen erg groot'', zegt Kleingeld. ,,Op sommige plekken viel maar een paar millimeter.'' In Voorthuizen leverden de hoosbuien afgelopen weekend grote problemen op met ondergelopen kelders. Ook werd een woonboerderij aan de Polleveenseweg vernield door blikseminslag.
Voorthuizen is overigens recordhouder waar het de hoeveelheid neerslag op één dag betreft. Op 3 augustus 1948 viel er 208 millimeter regen, het record van die eeuw. ,,Dat was tussen twee zware onweersbuien, maar die waren nog wel wat zwaarder dan afgelopen weekend'', aldus Kleingeld. ,,Het record is afgelopen weekend nog niet verbroken.''
©Barneveldse Krant
Tijdens de overdracht vertelt de bewaakmeteoroloog dat de buienstoring in het zuiden en midden van Nederland niet erg actief zal zijn. In het noordoosten zullen de buien opleven en kan het weleens behoorlijk tekeer gaan. Stiekem hoop ik dat de verwachting niet klopt en we (lees: ik) ook in Wageningen kunnen genieten van spectaculaire bliksemflitsen en harde donderknallen.
Waterpret bij ondergelopen straten. Foto: J. Bruins.
Maar helaas. Met slechts 0,4 millimeter neerslag en een even aantrekkende wind was het hier al gedaan met de passage van het koufront. In de weerkamer vlogen de clichés me vervolgens om de oren: ‘De buien trekken altijd langs Wageningen’. Eén collega sprak zelfs van ‘het gat van Wageningen’. Toch bleef ik de buienlijn volgen op radar, satelliet en het bliksemdetectiesysteem. Tot mijn spijt zag ik de buien opleven in het noordoosten. De verwachting kwam dus wel uit…
Nadering van de storing
Het koufront trok dinsdag al in alle vroegte de Zeeuwse eilanden op. Op het front bleef het nog even onweren, maar al snel zagen we alles oplossen. Eigenlijk voelden we toen ‘de bui’ al hangen.
Het koufront doet de rest van het werk. Alles wat nodig is voor stevige onweersbuien in het noordoosten is hiermee aanwezig.
Op deze afbeelding wordt de stijging van de luchtbellen in het rood weergegeven. Ook is de windsprong op datzelfde moment goed te zien. De puzzelstukjes vallen mooi in elkaar.
Toch activeerde de buienlijn, geheel volgens de verwachting, opnieuw in het noordoosten. De radarbeelden gaven aan dat de buien heftig waren en er lokaal in korte tijd behoorlijk wat neerslag viel. Onder andere in het Overijsselse Tubbergen resulteerde dit in ondergelopen straten. Ook ging het met onweer behoorlijk heftig tekeer. In een half uur tijd noteerde het bliksemdetectiesysteem zelfs 1200 ontladingen boven het noordoosten van Overijssel. Achteraf verbaasde het me dat het, ondanks de vele verticale bliksems, nergens tot echte problemen heeft geleid.
De radarbeelden tonen aan dat de buien behoorlijk heftig waren.
Waarom daar wel en hier niet?
De verwachting die door ons werd uitgegeven klopte perfect. Veel mensen zullen zich afvragen waarom de buien in het noordoosten van het land ineens behoorlijk actief werden. Eigenlijk is dat een samenloop van meteorologische omstandigheden geweest, welke ik hieronder zal proberen uit te leggen.
Dat het flink kon onweren blijkt uit dit plaatje. Hier zijn de ontladingen per kwartier van dinsdagmiddag te zien.
Ten eerste was de lucht, met temperaturen van maarliefst 27 tot ruim 30 graden, flink onstabiel waardoor hij makkelijk op kon stijgen. Hierbij koelt de lucht af en daarbij kan deze minder vocht bevatten. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid toe en raakt de lucht op een gegeven moment verzadigd. Op dit punt begint condensatie en ontstaan er wolken. Een blik op de grafiek die voortkwam uit de ballonoplating toonde aan dat wolken in het noordoosten van het land, als ze eenmaal ontstonden, konden uitgroeien tot grote monsters met toppen op maarliefst 15 kilometer. Dat betekent dat de wolken dwars door de tropopauze, een hoger gelegen luchtlaag, heenschieten. Dit staat garant voor stevige buien met onweer, hagel en windstoten.
De ballonoplating laat duidelijk zien hoe groot de wolken kunnen worden. Het rode gedeelte geeft aan tot hoever een luchtbel kan opstijgen. Door de hoge snelheid stopt hij dan niet direct en kan de top van de wolk nog wat hoger komen. Dit wordt in het blauw weergegeven. De top van de wolken reikte tot bijna 15 kilometer hoogte, waar het meer dan 50 graden vroor.
Het ontstaan van ‘monsterlijke wolken’.
Met alleen deze verklaring zijn we er nog niet, want er zijn nog meer factoren zie zorgen voor de explosieve groei van de wolken. Onder invloed van het koufront ontstond er op de buienlijn een windsprong. Dit betekent dat de wind van richting en/of kracht veranderd. Simpel gezegd houdt dit in dat er op een bepaalde plaats horizontaal meer wind binnenkomt dan er horizontaal weggaat. Hierdoor wordt de lucht gedwongen om op te stijgen. Er staat dus een verticale luchtbeweging die ervoor zorgt dat de lucht nog harder op kan stijgen. In de meteorologie noemen we dit proces convergentie.
Op de satelliet is goed te zien hoe de wolk 'explodeert' boven het noordoosten van Nederland.
Het samenspel van een frontaal systeem, wind en stijgende luchtbewegingen stond dus garant voor stevige regen- en onweersbuien in het noordoosten. Het koufront kwam dus precies op het goede moment door: het tijdstip dat de temperaturen hun maximum bereiken. Hiermee wordt ook gelijk verklaard waarom deze buien heftiger zijn dan de buien die in de ochtend al de provincie Zeeland aandeden.
Opnieuw stevige buien?
Morgen (donderdag 31 juli) wordt het opnieuw erg warm en kan een stapelwolk uitgroeien tot een lokale onweersbui. Op vrijdag 1 augustus zorgen twee storingen voor het ontstaan van nieuwe regen- en onweersbuien. Toch zullen deze buien niet zo heftig zijn als de buien die afgelopen dinsdag over het noordoosten van Nederland trokken. De reden hiervoor is dat de timing en de omstandigheden, zoals het er nu naar uit zien, lang niet zo ‘gunstig’ zijn dan dat afgelopen dinsdag waren. Maar ja, niets is zo veranderlijk als het weer. Stiekem hoop ik opnieuw dat het weer de komende dagen toch wat heftiger uitpakt dan wij verwachten. Heb ik toch nog mijn spectaculaire onweersbui gezien.
©Meteo Consult