Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
17 juli 2008, 12:26 uur | Bericht #14989
Moessonregen zorgt voor topoogst in India

Dankzij vroege en overvloedige moessonregens kan India opnieuw op een topoogst van rijst, maïs en soja rekenen. In tijden van torenhoge inflatie en piekende voedsel- en brandstofprijzen is dat voor de op een na grootste producent van rijst en tarwe een godsgeschenk. Het vruchtbare en economisch gezonde India zou de wereldwijde voedselcrisis in theorie zelfs kunnen temperen. Maar de honger van de natie neemt sneller toe dan haar boeren kunnen bijhouden.

Vijf dagen regen kunnen in India een wereld van verschil betekenen, zowel op sociaaleconomisch als politiek vlak. Het was een tevreden minister van Landbouw Sharad Pawar, die pas aankondigde dat de oogst van enkele cruciale gewassen dit jaar buitengewoon goed meevalt dankzij "bemoedigende moessonregens".



De Indiase moesson, die tussen juni en september garant staat voor liefst vier vijfde van 's lands jaarlijkse regenval, is dit jaar goed verspreid over het land en kwam er vijf dagen eerder dan verwacht. De vele gokkantoren waar Indiërs kunnen inzetten op de start van het langverwachte regenseizoen varen er wel bij, maar veel belangrijker is dat de boeren eerder en meer hebben kunnen zaaien.

Vooral de oogst van rijst, maïs en soja kondigen zich daardoor erg gunstig aan. Er is 9,230 miljoen hectare rijst geplant, 6,2 procent meer dan vorig jaar en van soja is er met 5,4 miljoen hectare een miljoen hectare meer geplant. De oogst is voor oktober. Het zou het tweede moessonsucces op rij zijn. Vorig jaar viel 5 procent meer regen dan gemiddeld en dat leverde een recordoogst van 78,4 miljoen ton tarwe, 96,43 miljoen ton rijst en 9,9 miljoen ton sojabonen op. Op 30 juni bedroeg de totale graanproductie van het afgelopen jaar al 230,7 miljoen ton, waarmee optimistische voorspellingen nog overtroffen werden.

Voor India, dat aankijkt tegen een crisis in de landbouw, de hoogste inflatie (11 procent) sinds dertien jaar en waar verschillende basisproducten voor de man in de straat onbetaalbaar zijn geworden, is het een welkome meevaller. Om de prijzen af te koelen, kan wellicht zes miljoen ton tarwe op de binnenlandse markt worden gebracht, zo zei Pawar. Dat terwijl India, 's werelds tweede tarweproducent, de afgelopen twee jaar zowat zeven miljoen ton tarwe moest invoeren om zijn 1,1 miljard monden te voeden.

Ook ander basisvoedsel moet sinds lang weer worden ingevoerd en de situatie werd zo nijpend dat voor rijst zelfs een uitvoerverbod geldt. Dankzij de vette oogsten wordt dat mogelijk eveneens versoepeld, zodat 500.000 ton van het witte goud aan Afrikaanse landen kan verkocht worden, aldus Pawar. Kan India's fikse graanproductie echter ook de wereldwijde voedselcrisis lenigen? Pawars boodschap dat het land "voortaan geen tarwe meer moet invoeren" en het exportverbod op rijst misschien wordt versoepeld klinkt alvast positief.

Want wanneer India gedwongen is grote hoeveelheden graan op te kopen op de al krappe wereldmarkt is dat een van de factoren die prijzen de hoogte in duwen. Na de VS beschikt India bovendien over het meeste landbouwgrond en zijn economische groei en talent voor industriële vernieuwing zijn ondertussen legendarisch. Toch zijn experts sceptisch. Als tweede rijstproducent en als land met een nog een deels onbenutte landbouwcapaciteit zou India een doorslaggevend positieve impact kunnen hebben op de wereldwijde voedselcrisis.

Maar het land slaagt er ondanks meevallende oogsten zelfs niet in zijn eigen bevolking te voeden, zo stelt onder andere deskundige M. Swaminathan daarover in The New York Times. Het is net omdat de economie en de vraag veel sneller groeien dan het aanbod, de landbouwproductiviteit, dat het grote vruchtbare India basisvoedsel moet gaan importeren. Alleen maatregelen die de Indiase landbouw een fikse oppepper geven kunnen de voedselproblematiek zowel in eigen land als op wereldschaal echt en duurzaam aanpakken, zegt Swaminathan.

Dat er veel kan, is eerder al bewezen. Tijdens de 'groene revolutie' tussen 1968 en 1998 verdubbelde India's graanproductie dankzij de introductie van massagewassen als rijst en tarwe, betere irrigatie en meststoffen. Ondertussen volstaat dat echter niet meer en zijn bovendien enkele maatregelen en de budgetten voor landbouwbeleid teruggeschroefd.

©De Morgen
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 118 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 118, lezen 7 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden