Antarctica wordt in toenemende mate geteisterd door bizarre regenstormen, waardoor reeds tienduizenden babypinguins zijn doodgevroren omdat hun vacht nat werd voordat deze in staat was om water af te weren (zie foto).
Wetenschappers schatten dat de populatie Adélie-pinguins met 80% is afgenomen, en dat de soort mogelijk binnen 10 jaar is uitgestorven.
Ook de andere op Antarctica voorkomende pinguinsoort, de Keizerspinguin, wordt bedreigd.
Als oorzaak wordt aangevoerd de gestegen gemiddelde temperatuur. Die zou in 50 jaar tijd met 3 graden zijn gestegen tot een gemiddelde van -14,7C, waardoor er nu meer regen dan sneeuw zou vallen.
De vacht van babypinguins kan wel sneeuw weerstaan, maar geen regen. Volwassen pinguins beschermen hun kinderen tegen regenval, maar als ze op jacht zijn naar voedsel dan worden de baby's, alleen in het nest, toch nat. Als 's nachts de temperatuur dan sterk daalt, vriezen de kleintjes dood.
Biologen nemen ook een forse afname van het aantal Keizerspinguins waar, vermoedelijk om dezelfde redenen. De temperatuurstijging op Antarctica en het verdwijnen van de pinguins is volgens hen één van de sterkste bewijzen van de klimaatsverandering op Aarde.
©Weeswaakzaam | Gewijzigd: 1 februari 2017, 15:43 uur, door Joyce.s