Al jaren is elke zware storm of felle regenbui voldoende om het klimaatdebat te doen oplaaien. Global warming of gewoon een weersverschijnsel? Tien jaar geleden zou de discussie hevig geweest zijn, maar nu lijkt iedereen het erover eens dat global warming niet zomaar het resultaat van een fantasierijke wetenschapper is. Moderne technieken bewijzen immers dat de huidige temperatuursstijging grotendeels het gevolg is van menselijke activiteiten.
Noodweer
Ook in de VS beseffen klimatologen dat het steeds terugkerende noodweer geen toeval meer is. Enkele weken geleden kreeg de midwest nog te maken met zware overstromingen. Zware stormen kwamen vroeger ook wel voor, maar vaak ging het om een fenomeen dat maar één keer per eeuw terugkeerde. Nu worden streken soms op enkele jaren tijd twee keer getroffen door noodweer. Als een bepaalde regio vroeger één keer om de twintig jaar hevige neerslag te verwerken kreeg en nu in dezelfde periode vijf keer getroffen wordt, dan zijn vier stormen het gevolg van iets anders dan het weer: global warming.
Straalstroom
De neerslag in Iowa in de maanden mei en juni is het perfecte voorbeeld. De regio werd in 1993 al getroffen door zware overstromingen, een fenomeen dat slechts één keer om de 500 jaar zou voorkomen. Amper vijftien jaar later herhaalde het noodweer zich. Volgens meteorologen moet de oorzaak gezocht worden bij het westelijke deel van de straalstroom. Die verplaatste zich van de Golf van Mexico noordwaarts naar Iowa. Het resultaat waren eindeloze stortbuien die op sommige dagen ruim dertien centimeter neerslag meebrachten. De vraag is waarom de straalstroom naar het noorden is verschoven. Global warming is een mogelijke verklaring en het is niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer zware stormen zullen toeslaan.
Natter en droger
We merken ook zelf op de thermometer dat het warmer wordt. Meteorologische diensten in de VS stelden vroeger één keer om de twintig jaar recordtemperaturen vast, maar in de toekomst zouden extreem hete dagen iedere drie jaar kunnen terugkeren. En warmere lucht betekent doorgaans ook meer neerslag. Elders ter wereld zorgt de hitte voor extreme droogtes. Onderzoeken bewijzen ook dat orkanen steeds krachtiger worden en meer neerslag met zich mee brengen.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:24 uur, door Joyce.s