Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 juli 2008, 15:03 uur | Bericht #14918
Hagel in de zomer?

Vorige week overkwam het vakantiegangers rond het Gardameer in Italië en van het weekend was het raak voor Nederlandse kampeerders in Tarrogona aan de Spaanse Middellandse Zeekust. Zomer hagel zorgde daar voor enorme schade aan auto's, caravans en tenten.

wihn_WIHN_140708.jpg

Maar hoe kan het nou hagelen in de zomer? Hagel is toch meer iets voor een winterse bui in november of december? Moet het niet koud zijn voor dit weersverschijnsel?

Om hagel te krijgen moet het inderdaad koud zijn. Maar in de atmosfeer is altijd koud. Ga maar na, of je nu in de zomer of in de winter met het vliegtuig gaat. Op ongeveer 10km hoogte is het altijd ongeveer -50 graden.

Als je nu nagaat dat zware buien samengaan met hele grote stapelwolken die makkelijk 10km hoog komen, dan is het ook te begrijpen dat een groot deel van de wolk onder nul is. In dat gebied bevriezen de regendruppels en groeit de hagelsteen net zo lang tot dat hij zo zwaar is dat hij naar beneden valt.

Tijdens zijn val komt de hagelsteen door een deel van de atmosfeer die boven nul is. Soms smelt de hagelsteen dan weer en regent het dus. Maar, de hagelstenen vallen erg snel, veel sneller dan sneeuw, dus vaak haalt de hagelsteen makkelijk de grond, ook als het 30 graden is. Het kan daarom dus prima hagelen in de zomer.

©Weathernews
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
15 juli 2008, 15:28 uur | Bericht #14921
Nou makkelijk verteld klopt het wel. Mij is lang geleden anders verteld. Regen is niks anders dan gesmolten hagel. Dit komt door de samenstelling van het weer rond om en in de bui. Condens druppels vormen in de wolk en vallen door hun gewicht naar beneden. Onderweg bevriezen ze echter door de stijgende lucht in de wolk worden ze naar boven geduwd waar ze meer condens verzamelen en dus groter groeien dit herhaald zich waar door de bal groter en groter groeit net zo lang tot de lucht druk de bal niet meer om hoog kan voeren. De bal valt dan naar beneden en onderweg smelt er weer wat af. uiteindelijk zal de bal in de vorm van en hagelsteen de grond raken.

Niet verwonderlijk dat om die rede zware buien zoals die waar uit tornado's ontstaan vaak gigantische hagelstenen kunne produceren.

Waarom deze advertentie?
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
15 juli 2008, 21:30 uur | Bericht #14931
Lang niet alle vloeibare neerslag is gesmolten hagel imrich . Zeker bij een frontale regenzone zal in NL de neerslag gewoon beginnen als sneeuw/ijskristallen, ook in de zomer! Echter, negen van de tien keer zal de sneeuw onderweg smelten en gewoon als vloeibare neerslag de grond bereiken. Het grootste gedeelte van onze jaarlijkse neerslag is afkomstig van neerslag die begonnen is als sneeuw (deze neerslag ontstaan door het zogenaamde ''Wegener-Bergeron proces'', een neerslagproces gebaseerd op het verschil in dampspanning tussen ijs en vloeibaar water).
Alléén buienwolken zijn in staat om intensieve (en soms zware hagel) te produceren. Deze ontstaat echter niet helemaal op de manier zoals jij deze hier op het forum zet: omdat er druppels in de wolk naar beneden gaan vallen en vervolgens omhoog getransporteerd worden en daar bevriezen''. Dit is gedeeltelijk waar.
In werkelijkheid gaat geheel anders. In de top van een buienwolk botsen er op grote hoogte constant ijskristallen én ijsdeeltjes (cq ijskorreltjes) tegen elkaar. Het product van deze botsingen is alom bekend: korrelsneeuw. Deze lichte en luchtige bolletjes van ijs worden door daalstromen meegenomen naar gebieden van de buienwolk waar de temperatuur hoger is en waar er dus onderkoelt vloeibaar water voorkomt.
De jonge korrelsneeuw zal gedeeltelijk smelten (vooral de buitenkant) en zal in aanraking komen met onderkoelde druppeltjes. Deze druppeltjes kunnen zich bij de korrelsneeuw voegen, mede omdat de buitenkant nu uit vloeibaar water bestaat, wat als een soort 'plaklaag' dient voor nieuwe waterdruppeltjes (dit is ook te zien als je 2 losse druppels heel dicht bij elkaar brengt. In een fractie van een seconde worden de 2 afzonderlijke druppels dan 1 geheel).
In een nieuwe stijgstroom zal de korrelsneeuw weer naar de top van de bui verwezen worden.
Het vloeibare water aan de buitenkant van de korrelsneeuw zal weer bevriezen en er is dan een andere vorm van neerslag ontstaan: korrelhagel. Deze korrelhagel is al wat robuster/steviger van opbouw en zal als kern voor een veel grotere hagelsteen fungeren. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de korrelhagel meerdere reizen door de verschillende delen van de bui maakt (van onder naar boven en andersom).
Dit is alleen mogelijk bij uiterst diepe convectieve bewolking, welke het meest voorkomt in de zomer. Hoe vaker de steen zo'n reisje maakt, des te groter deze wordt.
De heldere lagen in een hagelsteen ontstaan in de delen van de bui waar vloeibaar water voorkomt en de matte lagen ontstaan in de top alwaar er alleen maar ijskristallen voorkomen.
In de winter, als de buienwolken veel lagere toppen hebben en de stijgstromen minder sterk zijn, zullen hagelstenen nooit de grote kunnen bereiken van zomerse hagelstenen die bijvoorbeeld uit supercellen vallen.

Groeten,

Marsel
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 830 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 830, lezen 8 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 13".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden