Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:01:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 22:25:54
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juli 2008, 07:57 uur | Bericht #14628

Foto genomen op 9 juli 2008.

In het zuiden van Argentinië is voor het eerst sinds mensenheugenis een gletsjer al in de winter met donderend geraas in stukken gebroken. Normaal gezien gebeurt dat pas in de zomer, en dan gemiddeld maar eens in de vier tot zes jaar. Wellicht is de opwarming van de aarde van invloed.


Foto genomen op 6 juli 2008

De zestig meter hoge Perito Moreno-gletsjer, één van de grootste ter wereld, is een grote toeristische trekpleister. De vorige instorting was in maart 2006, en die werd ter plaatse gadegeslagen door zo'n tienduizend mensen. Nu waren slechts een paar honderd getuigen. Het nationale park waarin de Perito Moreno-gletsjer ligt, trekt in de winter veel minder bezoekers.

Bron: HLN

Het onderstaande filmpje is van 16 januari 2008. Het geeft een idee hoe mooi dit fenomeen kan zijn.
| Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:16 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 juli 2008, 13:20 uur | Bericht #14711
Perito Moreno gletsjer brokkelt af

Afgelopen dagen brokkelden er weer flinke stukken ijs af van de gletsjer Perito Moreno (letterlijke vertaling: het bruine hondje), gelegen in het Parque Nacional Los Glaciares te Argentinië. Dit afbrokkelen gebeurt vooral in de zomer vrijwel dagelijks, maar nu gebeurde dit spectaculaire voorval ook in de wintertijd en dat is uniek! Honderden mensen waren ooggetuige toen brokken ijs, zo groot als woonhuizen, afbraken en met geweldig gedonder in het Argentinomeer storten. Sinds 1917 is het afbrokkelen tijdens de winterperiode niet meer voorgekomen en hoewel de Perito Moreno nog maar één van de weinige gletsjers in de wereld is die niet korter wordt, wijten wetenschappers de afbrokkeling aan klimaatverandering.


Aanzicht van de gletsjer Perito Moreno. Bron: Wikipedia

Een gletsjer is een ijsmassa die wordt gevormd doordat dikke sneeuwlagen door hun eigen gewicht aan de onderkant tot ijs worden verdicht. De sneeuw wordt eerst omgezet tot een korrelige ijsmassa, die gevormd wordt doordat sneeuwkristallen onder de toenemende druk van de bovenliggende lagen van vorm veranderen. Sijpelend smeltwater kan dit proces versnellen. Later en dieper in de gletsjer vormt zich, door de toenemende druk, wit gletsjerijs, waarna het nog verder in het proces verdicht tot blauw ijs. Door de enorme druk wordt het ijs dan plastisch en kan onder invloed van de zwaartekracht langzaam bergafwaarts gaan stromen. Het einde van de gletsjer smelt dan af, waarna het smeltwater een weg naar buiten zoekt, de gletsjerpoort uit stroomt en een riviertje vormt.


Bovenaanzicht van de gletjser. Bron: Wikipedia

Gletsjers kunnen worden getypeerd aan de hand van hun vorm, grootte en het geografische begin- en eindpunt. De meest karakteristieke en in Europa de meest voorkomende gletsjer is de valleigletsjer, bijvoorbeeld de Aletschgletsjer in Zwitserland en de Jostedalsbreen in Noorwegen. Maar ook in Nederland zijn vele gletsjerresten te vinden die nog uit de ijstijden stammen, denk hierbij aan de stuwwallen van de Veluwe en de Drentse zwerfstenen. Dit waren de randen van een ijskap die vanuit Scandinavië richting Nederland kwam.

Perito Moreno gletsjer
De Perito Moreno, gelegen in het Andesgebergte in het zuiden van Argentinië, is een kalvende variant van een gletsjer; dat wil zeggen dat hij wel in het water eindigt, maar niet drijft. Het is één van de 48 gletsjers die worden gevoed door het Patagonische IJsveld, één van de drie grootste wereldwijde zoetwaterreserves. Hij eindigt in een fjord, waar het ijs 60 meter dik en 5 kilometer breed is. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter verder, zo’n 700 meter per jaar. Door het gekraak van de over elkaar schuivende ijsbrokken enerzijds en het op regelmatige tijdstippen afbreken van grote ijsbrokken anderzijds, kan een zogenoemde ‘rupture’ waargenomen worden. De gigantische ijsbrokken, als huizen zo groot, vallen dan met veel lawaai in het Argentinomeer.


Ligging van de Perito Moreno in Argentinië. Bron: archief

Natuurlijke stuwdam
Doordat de gletsjer in de winter groeit en in de zomer smelt en krimpt, blijft het eindpunt van de gletsjer praktisch stabiel. Maar doordat de ijsmassa regelmatig het vaste land bereikt en simpelweg niet verder kan groeien, wordt de zuidelijke arm van het meer, de Brazo Rico zijde, afgesloten van zijn natuurlijke afloop en vormt zich dan een natuurlijke stuwdam. Dit gebeurt meestal in de zomer wanneer het ijs zwakker is. De arm kan dan tot wel 30 meter stijgen, waardoor door de enorme druk op de afdamming deze uiteindelijk breekt. Dit voorval doet zich normaal gesproken in de periode tussen november en april voor, maar nu is het ook in de Argentijnse winter, juni tot en met augustus, gebeurd en dat is een vrij unieke gebeurtenis. Door grote hoeveelheden neerslag in de afgelopen dagen en een lichte aardverschuiving onder de gletsjer brokkelden toch grote stukken ijs af.


Verloop van de natuurlijk vorming van een stuwdam en het doorbreken daarvan. Bron: www.elmundo.es

Klimaatverandering?
Klimatologische voorwaarden voor gletsjers zijn voldoende neerslag en voldoende lage temperaturen. Deze omstandigheden doen zich in de hooggebergten van de Andes zeker voor en daardoor is dit gebergte een prima plek voor deze gletsjer. In de zomer warmt een groot deel van het ijs op en dat zorgt dan ook in vooral die periode voor bijna dagelijkse afbrokkeling van stukken ijs. In de winter komt dit echter bijna nooit voor. Enkele wetenschappers wijten de afbrokkeling in de winter dan ook aan het veranderende en opwarmende klimaat. Dit fenomeen is namelijk niet de eerste vreemde weersverandering van het laatste jaar. In Buenos Aires viel in juli 2007 de eerste sneeuw sinds 90 jaar en afgelopen maart werden er twee flinke waterhozen gevormd boven de Rio de la Plata rivier, 200 meter van de kust af, wat ook erg ongewoon is voor die regio.

©Meteo-consult

Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 580 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 580, lezen 8 mensen het topic "Zomerverwachting 2012 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden