Duitslands Zugspitzgletsjer is begin deze maand voor een deel onder folie verdwenen. 6000 vierkante meter afdekzeil bedekt momenteel een stuk van de ijstong, en het hoofdmotief voor deze –zeer prijzige- actie, is: toerisme.
Gezicht op de Zugspitze, gelegen in Zuid-Duitsland, nabij Garmisch Partenkirchen. Foto: Crux, vanuit Wikipedia, the free encyclopedia.
Onvermijdelijke krimping
Vooral sinds de industriële revolutie is de Zugspitz-gletsjer aan het afnemen geslagen. Rond 1910 was het gletsjerijs nog zo’n 80 meter dik, vorig jaar was daar nog 45 meter van over. Daarbij geldt dat de sterkste afname zich de laatste 25 jaar heeft voorgedaan. Klimaatverandering, en dan met name het versterkte broeikaseffect, wordt hierbij als hoofdoorzaak gezien. Waarbij Duitsland de zesnagrootste uitstoter is van broeikasgassen.
Wat te doen, in de zomer?
Dit jaar is het voor de vijftiende keer dat een deel van de gletsjer is ingepakt. Veelal dekt men zo’n 30.000 kubieke meter ijs en sneeuw toe, middels 6000 tot 9000 vierkante meter folie. Twee belangrijke weerselementen krijgen zodoende nauwelijks grip op het ingepakte deel: zoninstraling en regen. Vooral de (veelal warme) zomerregen kan in sneltreinvaart stukken ijs laten smelten. De hoofdreden om het smeltproces te vertragen is het toerisme. “De gletsjer is onze levensaderâ€, zo spreken de mensen die in het winterseizoen hun brood verdienen door de wintersporters. Ook al is het proces niet te stoppen, men investeert veel arbeid en geld om nog zo lang mogelijk deze industrie in gang te kunnen houden.
En zo ziet het er dan uit, als de gletsjer wordt afgedekt. Foto: Johannes Simon/DDP
Wat te doen, in de winter?
Maar ook in de winter moeten ze in Garmisch Partenkirchen hun maatregelen nemen. Om de gletsjer wat aan te dikken, wordt er geregeld geprobeerd om middels gecontroleerde lawines het gletsjerdak van verse sneeuw te voorzien. Vervolgens voorkomt een omheining dat die sneeuw er direct wordt afgeblazen.
Rond het middaguur van deze zondag op de Zugspitze. Een plaatje van de webcam.
Behoud de wintersporter
Het plaatsen van de folie is dit jaar vrij laat gestart, zoals gezegd pas begin juni. Dit omdat er tot laat in het voorjaar nog geregeld sneeuw viel. Een deel daarvan viel direct op de gletsjer, maar er zijn ook stukken sneeuw bij elkaar ‘geveegd’ en vervolgens op de gletsjer gedeponeerd. Alles om er maar voor te zorgen dat ook volgende winterseizoenen nog voldoende skiërs en snowboarders de gletsjer verkiezen als vakantieplek. Vorig jaar begon men al begin mei met het toedekken en uiteindelijk heeft men daarbij 30.000 kubieke meter sneeuw en ijs gered. Het dekzeil/de folie bestaat uit losse stukken, elk van 5 bij 30 meter en wegen per stuk zo’n 130 kilogram. Tientallen medewerkers zijn er druk mee. Er is berekend dat zonder dit dekzeil er op een hete dag zo’n 10 centimeter van de gletsjerdikte afgaat.
Niet te stoppen
Iedereen weet dat het proces van gletsjersmelt niet te stoppen is. Men hoopt wel dat de folie het proces vertraagt. De grote vraag is: wanneer zal de Zugspitze het zonder zijn gletsjer moeten doen? Waarschijnlijk ergens tussen 15 en 30 jaar. Het betekent dat ook daar, net als in veel andere wintersportoorden, geleidelijk gezocht dient te worden naar andere bronnen van inkomsten. De Zugspitze is op zijn hoogste punt ook ‘slechts’ 2962 meter hoog. De wintersportgebieden van de toekomst zullen zich veelal boven 3500 meter ophouden. Mits er genoeg neerslag blijft vallen.
Bronnen: Oberpfalznet.de, laenderspiegel.zdf.de, stern.de