De beste kans om wat te zien is richting het oosten van het land! Staar u zlef niet blind op die CAPE kaarten.
gezien de vroege doortocht van convergentie en KF ziet het er voor het westen niet goed uit.
Voor de mensen die vrij hebben, en gaan chasen raad ik aan richting Noord-Oost Frankrijk te gaan rijden.
Daar zie ik de beste kansen in de avond.
Wel zie ik voor de noord-westelijke provinties hoge SRH en shear, maar dat zal helaas niks worden zonder een onstabile atmosfeer.
Beste kansen in nederland liggen voor limburg en de zuid-oostelijke provinties.
gr. Piet
Nu wel op tijd vertrekken he en het weerbericht van o-o goed in de gaten houden
ben ik helemaal met je eens jan!
maar het westen heeft een te vroege doortoch van het front.
voor het midden is deze nog gunstig, en voor het oosten zeker ook.
trouwens kijk eens naar de humidity in de avond nacht voor het oosten, deze licht daar dan namelijk rond de 70-90%
Ik verwacht in het hele land wel onweer aangzien het overal heel erg warm word en als het dan gaat afkoelen overal dan gaat dat niet zonder onweer lijkt mij | Gewijzigd: 30 juni 2008, 22:57 uur, door blackidentity
zie nu weer andere dingen in de kaarten!
Ik ga wachten tot morgen, mischien dat het toch interresanter word dan gedacht.
KF gaat gestaag landinwaards volgens hirlam.
Komt mede door het golvend front.
het lijkt sowieso donderdag ook mogelijk interresant te worden!
k heb geen idee wat voor iets shear of MCS is, maar het zal wel goed wezen. ben in ieder geval benieuwd of wij in het westen ook wat mee kunnen pikken van het onweer
bron: RTL4.nl weer
Ja van 30 graden naar 20 = Onweer!!!!!!! | Gewijzigd: 1 juli 2008, 01:17 uur, door blackidentity
k heb geen idee wat voor iets shear of MCS is, maar het zal wel goed wezen. ben in ieder geval benieuwd of wij in het westen ook wat mee kunnen pikken van het onweer
Meercellig onweer (multi-cell): hier hebben we duidelijk te maken met een onweersgebied dat uit een reeks cellen bestaat. Deze cellen voeren invloed uit op elkaar en het geheel zorgt voor het in stand houden van de onweerszone door het aanmaken van steeds nieuwe cellen. Op die manier treffen we in zo’n gebied onweerscellen cellen aan in verschillende stadia, van jonge tot afgestorven cel. De aanmaak van nieuwe cellen gebeurt meestal in het 4de kwadrant van het complex, t.t.z in het zuidoostelijke kwadrant. Meercellig onweer kan gegroepeerd zijn langs een lijn (‘squall-line’ of ‘buienlijn’4) of in een ‘cluster 3’. Wanneer een multicell vol-doende groot wordt (wat in het zomerhalfjaar bij vele exemplaren het geval is) spreken we van een Meso-scale Convective System (afgekort als ‘MCS’).
Voor meer info over onweer kun je nalezen op de Wiki van o-o
Of kijk hier eens op Klik
Onder impuls van een versterkende hoogtetrog/ULL ten westen van de UK begin de hoogtestroming sterk te kantelen over W-Europa. Als reactie bouwt zich over het continent een rug van hogedruk op in de hoogte. Dit resulteert in een gekend en klassieke patroon voor potentieel zwaar onweer in W-Europa. Deze situatie staat immers garant voor de ontwikkeling van een snel opbouwende Spanish Plume aan de voorkant van de trog. Deze trog heeft bovendien de neiging sterk negatief te gaan kantelen waardoor de stroming goed krimpt naar zuid tot zelfs zuidoost en de advectie van warme lucht beter verloopt.
Al dit resulteert in een sterk toenemende onweerkans op woensdag. Op dinsdagavond reeds kunnen zich onweersbuien ontwikkelen over W/NW-FR maar het is voorlopig de verwachting dat deze niet echt een dreiging zullen vormen voor de Benelux. Tegen woensdagochtend kunnen enkele (onweers)buitjes met middelhoog niveau het uiterste westen van België al bereiken zonder veel erg.
Woensdagochtend tonen de weerkaarten een S/SW-hoogtestroming met aan de grond de aanwezigheid van een koufront en aan de voorzijde daarvan de typische thermische vore met CONV.LINE. De timing van de doortocht van deze vore is ongunstig, zeker voor de westelijke gebieden. Reeds in de voormiddag ruimt de grondstroming naar W/SW en is er sprake van een stevige CAA in de PBL. Dit heeft vanzelfsprekend een stabiliserend effect. We verwachten het KF ergens rond de middag ten westen van de Benelux. De thermische vore lijkt des nogal ver vooruit te lopen op het eigenlijke KF. Dit kan betekenen dat de atmosfeer vooral over het oosten maar waarschijnlijk ook nog deels over het centrum van het gebied flink kan destabiliseren in de namiddag wegens oplopende temperaturen. Gezien de tegenvallende shear verwachten we geen uitgesproken zware toestanden al is vooral de kans op hagel > 2cm aanwezig gezien de diepe onstabiliteit. Dit beeld wordt complexer gezien diverse modellen duidelijk opteren voor de ontwikkeling van enkele actieve frontale golven over FR. Deze golven kan zich vlot ontwikkelen in de RI van een stevige jetstreak over dit gebied. Deze golven zouden met de nog zuidelijke stroming naar de Benelux trekken. Lokalisatie is moeilijk maar het is wel zo dat elke eventuele golf in functie van de tijd telkens iets meer oostelijk zal uitkomen. De situatie wordt verder bemoeilijkt doordat zich waarschijnlijk een gesloten thermisch low zal ontwikkelen over FR dewelke in de namiddag en avond over onze streken komt te liggen (= onzekere wind en shear verdeling etc..).
Vooral aan de oostflank van dergelijke golven kan het stevig onweren. Normaalgezien dient zich op de golf een MCS te ontwikkelen (sterke WAA nabij de wave bevordert dit) met de convectieve regio dus vooral aan de warme kant van de golf. In een smalle zone nabij de golf valt de verwachte convectie samen met redelijke shearwaarden en vooral in deze zone kunnen gestructureerde onweerscellen ontstaan in het complex. Vorming van een squall line is eveneens goed mogelijk.
Wat de gebieden betreft buiten dit MCS (waarschijnlijk dus voornamelijk de oostelijke gebieden overdag) liggen de papieren eveneens lastig. Daar zou het nog kunnen opwarmen tot zo’n 30° maar het is de vraag tot hoever de invloedssfeer van het eventuele MCS/wave zal reiken. Zo’n systeem gaat immers gepaard met een uitgestrekt wolkenscherm met in zijn omgeving compenserende subsidentie. Dit kan de triggering van buien in de onstabiele regio’s flink bemoeilijken en de modellen laten dan ook voor die gebieden weinig activiteit zien. Als er al onweer ontstaat in die gebieden dan is de shear tegenvallend en is de kans op dynamische buien relatief klein. Hagel van betekenis (2-3 cm) is evenwel zeer lokaal niet uitgesloten.
Naast dit zeer algemene geschetste schema kunnen we een meer preciezer verloop van de feiten voorstellen maar bedenk dat de onzekerheid nogal groot is: het lijkt er dat een eerste MCS reeds vannacht ontstaat over W-FR en dit MCS trekt morgenvroeg via het Kanaal naar Engeland. Het uiterste westen kan daar nog uitlopers van ontvangen maar dit systeem lijkt dan al in het afsterfstadium. Een 2de veel actiever MSC wordt verwacht in de namiddag over de Benelux en een 3de MCS kan het zuiden van de regio nog aandoen in de nacht. Ik herhaal, dit is slechts 1 mogelijk scenario dewelke ‘min of meer’ door de modellen heden ochtend wordt gesuggereerd.
Het lijkt m.a.w woensdag weer een typische nowcast dag te worden.
©Donderkopsite
Dus jij bedoeld, dat het westen eerst de buien heeft, en die langzaam naar het midden trekken? Dat zou wel gunstig zijn voor het westen??!!
De laatste kaarten tot nu toe laten iets heel moois zien voor een heel groot gedeelte van Nederland. Ik verwacht dan ook het nodige spektakel wat onweer betreft.