Het ziet ernaar uit dat we begin volgende week te maken gaan krijgen met hoge temperaturen en ook warme, zwoele nachten. Dinsdag kan het boven 30 graden worden, met in de nacht ook temperaturen boven 20 graden.
De drukverdeling boven noordwest Europa gaat dit weekend zich zo ontwikkelen, dat er een zuidelijke stroming ontstaat. Door deze zuidelijke stroming gaat warme lucht aangevoerd worden. De temperaturen zullen vanaf zondag langzaam gaan oplopen, met op dinsdag de warmste temperaturen. Een warm begin van de zomervakantie dus.
De temperaturen in de bovenlucht zijn ook erg warm. Op een hoogte van 1500 meter heeft de lucht een temperatuur van 17-18 graden. Dit kan overdag, aan de grond, temperaturen opleveren ruim boven 30 graden. Ook in de nacht zorgt de warme lucht voor weinig afkoeling. Het wordt dus in de nachten, van maandag op dinsdag en dinsdag op woensdag zweten. Dinsdag overdag kan het dus boven 30 graden worden, maar wel met zonnig weer. Echt zomer dus!
In de loop van woensdag schuift het front met koude lucht naar het oosten op. De warme lucht wordt verdreven. Dit kan woensdag in het oosten wat onweersbuien gaan opleveren. Of dit weer zware buien worden is afwachten en valt nog niet met zekerheid te zeggen. De dagen daarna is de temperatuur weer op een normaal niveau terug, met overdag temperaturen rond 20 graden. De zomervakantie begint dus met drie zomerse, warme dagen en gaat daarna op een normaal temperatuursniveau verder.
©Weeronline | Gewijzigd: 30 juni 2008, 08:29 uur, door Marga
En hopelijk gaat het dan woensdag spoken... dan ben ik vrij kunnen er weer foto's gemaakt worden
Nog enkele dagen en de hoogzomermaand en vakantiemaand juli begint. Een van dé zomermaanden waarin de temperatuur hoogstandjes kan boeken. En de kans is groot dat dat meteen bij de start gebeurt, aanstaande dinsdag 1 juli en vooral op woensdag. De tropische grens van 30 graden wordt tegen die tijd gehaald en zelfs overschreden. Kortom, op naar overurendraaiende airco’s en volle zwembaden….
Vanochtend in Oudleusen, Overijssel. Maar ook bij de TT in Assen bleef het niet droog en had men last van de regen, aldus Reinier van Assen.
Rond normaal
Dat was vanochtend nog helemaal niet voor te stellen! We begonnen het weekend grijs met bovendien regenbuien, verspreid over het land. Natste plaats was eerder vanochtend, volgens de officiële waarnemingen, vliegveld Eelde in Drenthe. Daar werd om acht uur 6 millimeter afgetapt, overigens nog steeds veel en veel te weinig om de nijpende droogte in het noorden te verhelpen. Later in de ochtend zagen we dan nog een buiengebied over Zuid Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Drenthe liggen, evenwijdig aan de zuidwestelijke stroming. Het gebied schoof in de middag maar langzaam oostwaarts op. In de loop van deze middag echter komt de zon er op geleidelijk steeds plaatsen door en daarbij schommelt de temperatuur rond de norm, dat is een graad of 21. In de kustprovincies wordt het met de zuidwestelijke bries een paar graden koeler dan dat, en in het zuidoosten juist enkele graden warmer. Morgen is dan droog, laat af en toe de zon zich zien en krijgen we dezelfde maximumtemperaturen als vandaag. Er waait ook dan een veelal matige zuidwestelijke wind.
Tussen een uit de kluiten gewassen lagedrukgebied op de oceaan en een hogedrukgebied boven Scandinavië komt in het midden van de week een erg warme zuid-zuidoostelijke stroming op gang.
Snelle opwarming
Ook maandag is dat het geval, maar is het wel al zonniger. Op dinsdag wordt vervolgens een zwakke tot matige oostelijke of zuidoostelijke wind verwacht en daarmee stroomt opeens droge, warmere lucht het land binnen. De temperatuur stijgt, bij zonnig weer, al naar zomerse waarden van 25 graden en meer. Maar 30 graden zit er dan nog (net) niet in. Dat gebeurt op woensdag. Dan rijzen de temperaturen wel degelijk de pan uit. Deze warmte vindt zijn oorsprong overigens in Spanje, waar het al enige dagen behoorlijk heet is, vooral in het zuiden: Sevilla noteerde gisteren 41,2 graden en Cordoba 41,0. Geen wonder dat hier een hittealarm van kracht is. Zo hoog komen wij, gelukkig misschien, niet omdat de aangevoerde lucht op zijn weg naar het noorden iets afkoelt. Maar wat heet afkoelen; waarschijnlijk is het woensdag aan het begin van de middag al 30 graden, en in een groot deel van Nederland gaan we later die middag naar maximale waarden van maar liefst 31 tot lokaal 34 graden! Deze temperaturen hebben we dit jaar nog niet gezien. Dat wordt dus puffen en zweten buiten, met volop zon en geen verkoelende bries vanuit de zuidoosthoek.
Ook in de bovenlucht op ongeveer 5 kilometer hoogte is dat te zien. Met de zuidelijke hoogtestroming wordt de hete Spaanse lucht naar het noorden gevoerd. De uitstulping boven onze omgeving en Duitsland stelt een sterke uitloper (rug) van hoge luchtdruk voor, samenhangend met een portie warme lucht.
Hittegolf?
De vraag is natuurlijk of dit de aanzet is tot een lange periode met heet weer, zodat we aan een hittegolf moeten denken. Daar is officieel sprake van als in De Bilt de maximumtemperatuur gedurende minstens vijf dagen achterelkaar 25 graden of hoger is, met in die periode minstens drie tropische dagen.
In Zuid-Spanje is nog net geen code rood van kracht vanwege hittegevaar. Bron: meteoalarm.eu
Als we nu enkel en alleen afgaan op de laatste computerberekening van het grote Europese model, die van middernacht, dan trekken woensdag al in de loop van de dag alweer de eerste, verkoelende onweersbuien het zuidwesten van het land binnen, samenhangend met een front dat de hete continentale lucht enerzijds en minder warme oceaanlucht anderzijds van elkaar scheidt. Maar de buien blijven vervolgens op donderdag boven Zeeland en omstreken hangen. Dat betekent dat de rest van Nederland nog in de zeer warme lucht zal blijven zitten, aan de voorzijde van het onweersfront, in die hete luchtsoort. En dan kan de temperatuur ook donderdag nog de tropische 30 graden bereiken tot iets overschrijden, terwijl het in Zeeland al veel minder warm wordt met een naar zuidwest draaiende wind. Pas op vrijdag doet de temperatuur overal een stap terug (dus dat betekent geen hittegolf), als de storing verder oostwaarts trekt en daarbij felle regen- en onweersbuien teweegbrengt. Misschien wel weer met lokaal hagel en rukwinden net als afgelopen zondag. Maar, hierbij moet meteen worden vermeld dat de onzekerheden op dit moment nog te groot zijn voor dit soort details.
bron: weer.nl | Gewijzigd: 28 juni 2008, 14:33 uur, door Bronk
Oja, maar zulke nabije blikseminslagen hoeft voor mij niet meer, wel een beetje op afstand graag | Gewijzigd: 29 juni 2008, 03:33 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Klik hier voor het discussie topic