Een groot deel van Zuid-Europa zucht momenteel onder de hitte. In het zuidwesten van Spanje wordt voor morgen liefst 40 graden verwacht. Ook in Italië en Turkije is het extreem heet.
Middelandse Zee
We hebben het niet slecht momenteel in Nederland. Temperaturen boven de 20 graden en de zon geeft net genoeg stralen om ons koest te houden. Voor echte hitte moet je echter in het gebied rond de Middellandse Zee wezen. In verschillende landen zijn waarschuwingen van kracht voor extreme hittebelasting (zie meteoalarm). In het zuidoosten van Europa en Italië liggen de temperaturen de afgelopen dagen steeds tussen 30 en 35 graden en lokaal is het nog warmer.
Nog niet gedaan
Het is voorlopig niet gedaan met de hitte, de komende dagen loopt het kwik in delen van Spanje en Portugal op naar lokaal 40 graden. Ook in Turkije gaat het die kant op. Italië moet het met wat minder doen. Maar ook 35 graden is geen weer om de schaatsen uit het vet te halen.
©Weeronline
Op een verregende lente lijkt in Spanje en Portugal een hete zomer te volgen. Beide landen op het Iberisch Schiereiland werden vandaag door de eerste hittegolf van het jaar getroffen.
In Spanje hebben de autoriteiten hittealarm afgekondigd voor verscheidene provincies in het zuiden en het centrum van het land. In de regio Andaloesië worden temperaturen tot 39 graden Celsius verwacht.
In Portugal gaf de meteorologische dienst waarschuwingen voor de provincies Beja, Evora en Guarda. Daar zal het tot 36 graden warm worden.
©Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:27 uur, door Joyce.s
Een hittegolf heeft Spanje momenteel in zijn greep. Volgens de verwachtingen stijgen de temperaturen de komende dagen boven 40 graden uit.
Door de aanvoer van hete lucht uit Afrika is de afgelopen week over Spanje uitgestroomd en dat is te voelen tot de regio's ten noorden van Madrid. Afgelopen donderdag werd in Madrid nog een maximumtemperatuur van 36 graden gemeten. Meer naar het zuiden is het nog veel warmer. In Cordoba en Sevilla is de 39 graden al bereikt en de temperaturen lopen nog verder op.
Het Spaanse nationaal meteorologisch instituut (AEMET) verwachtte voor vandaag temperaturen van 41 graden in Badajoz, Cordoba, Sevilla en Jaén. Om 16.00 uur vanmiddag waren deze temperaturen nog niet bereikt, maar lag wel ruim boven 39 graden. De uitgegeven waarschuwingen zijn ook terug te vinden op meteoalarm, waar te zien is dat de regio's oranje gekleurd zijn.
Afgelopen week heeft AEMET verklaard een hete zomer te verwachten in het zuiden van het land met temperaturen anderhalve graad boven normaal. Deze temperaturen zullen echter niet hoger uitvallen dan in de zomer van 2003. Toen vielen er door een hittegolf in Europa duizenden doden.
Niet alleen in Spanje is sprake van een hittegolf. Afgelopen week zijn in het gehele Mediterrane gebied, Italië en de westelijke Balkanlanden extreem hoge temperaturen waargenomen. Meteorologen in de Balkan waarschuwen dat de hittegolf nog een aantal weken kan aanhouden en de hoogst gemeten temperaturen van de eeuw kan brengen.
Naar verwachting houdt de hittegolf in Spanje tot zeker volgende week nog aan.
©Weeronline
Nu de schoolzomervakanties in regio Noord zijn ingegaan, lijkt het weerbeeld zich daaraan te conformeren. In Zuid-Europa is dit - na een aanvankelijk trage start dit seizoen – gebeurd. De temperaturen zijn hier en daar overigens wel erg hoog. Ook wij krijgen daar volgende week even een veeg van mee met zeer sterk oplopende temperaturen. Maar hoe gaat het verder in de vakantielanden de komende dagen? Krijgen al die mensen die naar het zuiden reizen wat ze willen?
Nou behoorlijk. Tot en met dinsdag is het overal warm tot heet in de landen rond de Middellandse zee met temperaturen die overdag vrijwel overal rond of boven 30 graden uitkomen. In het zuidelijke binnenland van Spanje en landinwaarts in het westen van Turkije komt het kwik in de middag zelfs dichterbij de 40- dan bij de 30-gradengrens uit.
Ook in Nederland was het vrijdag veelal niet slecht toeven met na het naar Duitsland wegtrekken van een paar buien geregeld blauwe luchten en comfortable temperaturen. Foto: Lida Verkade.
Dat was de afgelopen dagen ook al het geval. En tevens in de nachten en ochtenden is koelte ver te zoeken. Vrijdagochtend was het in bijvoorbeeld Alanya, aan de Turkse kust, om 8 uur ’s ochtends al bijna dertig graden met daarbij een flink hoge luchtvochtigheid. Omvangrijke hogedrukwerking maakt daarbij de dienst uit: het is zonnig met slechts verspreid over dit immense gebied een enkele zone met regen- of onweersbuien.
Foto: Reinier van Assen.
Niet alleen direct rond de Middellandse Zee ziet het er zonnig en warm uit. In Frankrijk rukken deze omstandigheden steeds verder naar het noorden op de komende dagen. En ook de Alpenlanden krijgen hun portie zon, afgewisseld met stapelbewolking. Daaruit ontwikkelt zich verspreid zo nu en dan een regen- en onweersbui. Maar dat doorbreekt het zomerse beeld, met tot tegen 30 graden opkruipende temperaturen, niet.
Kreeg dit vliegtuig opweg naar het zuiden toch twijfels over het weerbeeld in de vakantielanden? Niet nodig overigens. Foto: Jannes Wiersema.
Dreiging van koelere lucht zien we halverwege de nieuwe week voor de westflanken van de zojuist besproken zuidelijke helft van Europa. Dat geldt dan vooral voor delen van Frankrijk en voor de westelijke helft van het Iberisch Schiereiland. Vooral boven Frankrijk, waar de hogedrukwerking net wat minder sterk is in vergelijking met het Iberisch schiereiland zou dit wel eens fors onweer kunnen opleveren. Dat laatste geldt overigens voor onze eigen omgeving.
Bron: Meteo Consult