Volop zonnige dagen worden het deze week niet, maar pas op: als de zon doorkomt, staat ze hoog aan de hemel en kan daardoor flink branden. Om die zonnige momenten vooral plezierig te houden, zullen we moeten oppassen voor verbranding.
De zon zendt veel warmtestraling uit. Een klein deel van de energie wordt uitgestraald als ultraviolette straling. Het meeste daarvan wordt door de zuurstof en de ozon in de lucht tegengehouden en een klein gedeelte komt op aarde aan. Wij zijn gevoelig voor ultraviolet licht. Dit licht is nuttig voor het aanmaken van vitamine D, maar een te grote dosis leidt tot het verbranden van de huid.
Om een idee te krijgen van de hoeveelheid ultraviolette straling die de aarde bereikt, is het begrip zonkracht ingevoerd. De zonkracht neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat en varieert dan ook met de seizoenen en het moment van de dag. Bovendien is de hoeveelheid ultraviolette straling afhankelijk van wolken, vocht en stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Warmte is niet van invloed; op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk zijn als op een warme dag.
Met name op het strand leidt een zonnebad nogal eens ongemerkt tot verbranding. Vooral als er een wind van zee waait, die voor een aangename verkoeling zorgt, heb je niet in de gaten dat je zit te verbranden. De zonkracht wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 10. Voor de komende dagen wordt zonkracht 7 verwacht. Dat betekent: niet te lang in de zon en smeren!
©Weathernews