ARNHEM - Onweer en hagel hebben zondagmiddag rond twee uur veel schade aangericht in Arnhem en omgeving en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol met schademeldingen. Dat meldde de politie zondag. Tijdens het noodweer kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast.
Blikseminslag en windstoten veroorzaakten omgevallen bomen. Volgens een politiewoordvoerder is er geen sprake van persoonlijke ongelukken.
Volgens de ANWB heeft een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twenthe last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen zelfs autoruiten stuk. Op verschillende rijkswegen staan inmiddels kilometerslange files.
© ANP
In Nederland hebben onweer en hagel zondagmiddag veel schade aangericht, onder meer in Arnhem en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol aan schademeldingen. Dat meldt de politie.
Volgens het weerinstituut KNMI gaat het de komende uren flink tekeer op de lijn Eindhoven-Arnhem-Emmen. Het buienfront, met hagel en windstoten tot 90 kilometer per uur, trekt over het oosten van het land. In Limburg is het rond 15.00 uur nog tegen de 30 graden. Na de buien zal het daar snel afkoelen.
Het westen van land heeft last van behoorlijk harde wind rond kracht 7, waarschuwt het KNMI. Watersporters moeten uitkijken.
Tijdens het noodweer rond Arnhem kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. De hagelstenen hadden volgens het KNMI een omvang van drie à vier centimeter. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast.
Blikseminslag en windstoten veroorzaakten omgevallen bomen. Volgens een politiewoordvoerder zijn er nog geen slachtoffers gevallen.
Volgens de ANWB heeft een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twente last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen zelfs autoruiten stuk. Op verschillende rijkswegen staan inmiddels kilometerslange files.
©Hln
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Onweer, harde wind, een wolkbreuk en hagelstenen zo dik als pingpongballen: het oosten van onze provincie is zondagmiddag getroffen door noodweer.
In recreatiegebied Borgerswold in Veendam werd een zomerfair gehouden, waar ongeveer vierduizend mensen op af waren gekomen. Nadat een tent op het terrein was omgewaaid, werd het festijn afgelast. Niemand raakte gewond.
©RTV Noord
Met dank aan Tanja
In de broeierig warme atmosfeer ontstonden zondagmiddag een aantal stevige regen- en onweersbuien die plaatselijk voor noodweer hebben gezorgd. Het buienfront met onweer, hagel en windstoten ontstond aan het begin van de middag op de lijn Texel-Bergen op Zoom en trok vrij snel van west naar oost over het land. Onderweg activeerden de buien in de warme vochtige lucht. Daarbij waaide het soms stevig. Ook viel er in korte tijd veel neerslag, plaatselijk enkele tientallen mm in een nog geen kwartier. Opvallend waren ook de enorme hagelstenen die tijdens de zwaardere buien naar beneden vielen met een diameter van 3 tot 5 centimeter, zo groot als pingpong ballen. Hierdoor werd er veel schade aangericht mede door de vele inslagen van het onweer.
In korte tijd viel veel regen naar benenden, plaatselijk enkele tientallen millimeters. Foto: Alexandra Smink, Wijk bij Duurstede
Onweer is een spectaculair meteorologisch verschijnsel maar roept ook bij veel mensen angstgevoelens op. Dat is niet onterecht want jaarlijks vallen er in Nederland gemiddeld toch vijf dodelijke slachtoffers. Wereldwijd zijn er ongeveer 1000 mensen die dodelijk worden getroffen door de bliksem.
Hagelstenen met een diameter tussen 3 en 5 centimeter in Zetten (Betuwe) Foto: Oscar Wijsman
Onweer is gekoppeld aan buienwolken en die we kunnen herkennen aan de bloemkoolstructuur met vaak een karakteristieke aambeeldvorm erbovenop. Een buienwolk begint als een stapelwolk die, als de lucht aan het aardoppervlak vochtig en warm genoeg is, kan uitgroeien tot een bui. In eerste instantie zien we de typische, scherp omlijnde structuur van een bloemkoolwolk. De wolk bestaat dan nog uitsluitend uit waterdruppeltjes. Stijgt de wolk verder door, dan gaat de bovenkant bevriezen. Er vormen zich ijskristallen en de bovenkant van de wolk krijgt de vorm van een aambeeld met vezelige randen. Soms zitten buienwolken verscholen tussen de andere wolken waardoor deze minder goed te herkennen zijn.
De gevaren bij deze buien zijn uiteraard de bliksem die bij een inslag veel schade kan aanrichten. Maar er zijn ook nog een aantal randverschijnselen die veel ellende kunnen veroorzaken. Zoals de hevige neerslag die er vaak bij hoort. In korte tijd kunnen straten blank komen te staan. Vaak valt er bij de zwaardere buien ook hagel naar beneden. Afhankelijk van de intensiteit van de buien kunnen er in Nederland hagelstenen voorkomen ter grote van duiveneieren, 3 tot 6 cm. De windstoten die tijdens de felle buien vaak voorkomen kunnen takken afrukken en andere schade toebrengen.
Na de hagel was het landschap tijdelijk omgetoverd tot een winters tafereel. Foto: Oscar Wijsman, Zetten.
Voor onweer hebben we in de atmosfeer een ladingsverschil nodig, ook wel potentiaal verschil genoemd. Dit ladingsverschil ontstaat doordat regendruppeltjes een andere polariteit aannemen dan ijskristalletjes. De laatste zijn positief geladen en bevinden zich bovenin de bui terwijl de regendruppels onderin de bui negatief geladen zijn.
Door deze verdeling aan lading krijgt het aardoppervlak (als gevolg van inductie) een positieve lading. Op een gegeven moment is het ladingsverschil tussen wolk en aarde zo groot dat de wolk alvast een voorkanaal opent tot bijna aan het aardoppervlak. Het potentiaalverschil is dan tot enkele miljoenen volts opgelopen. In een stopcontact vinden we een potentiaalverschil van 220 volt. Daarin fungeert een koperdraad als geleider voor de stroom. In de atmosfeer wordt lucht als geleider gebruikt. Omdat lucht een minder goede geleider is hebben we een potentiaalverschil van 3 miljoen volt nodig om een stroom te kunnen laten lopen. Het voorkanaal dient ter voorbereiding voor de hoofdontlading die de feitelijke bliksem vormt.
Dreigende kolkende wolkenmassa's tijdens de hoosbuien in Oud Leusen (Overijssel) Foto: Reinier van Assen.
Zodra het voorkanaal een bepaald punt vlak boven het aardoppervlak heeft ‘gekozen’, kan de hoofdontlading zijn gang gaan. Deze ontlaadt zich van de grond naar de wolk! De elektrische stroom loopt immers van plus naar min. Dit gebeurt met een snelheid van 10.000 kilometer per seconde waarbij in 1 op 10.000ste van een seconde de temperatuur zo’n 30.000 graden oploopt. Er loopt dan ongeveer 20.000 Ampére aan stroom tussen aarde en wolk om een potentiaalverschil van miljoenen volts te vereffenen. Na de felle bliksemstraal, horen we vanaf enige afstand ook een donderslag.
Het geluid van onweer wordt veroorzaakt doordat de lucht zeer snel opwarmt. Als reactie zet de lucht uit en krimpt vlak daarna weer in. Er lopen vervolgens direct daarna geluidsgolven weg met een snelheid van 330 meter per seconde. Een goede vuistregel is dat iedere 3 seconden tijdsverschil tussen bliksem en donder een afstand van 1 kilometer tot de inslag inhoudt. De reden dat het geluid van de donder vaak zo onregelmatig tot ons komt, is dat geluidsgolven reflecteren op allerlei oppervlakken en uiteindelijk als een complex patroon ons oor bereiken.
Wegrennen voor bliksem heeft geen zin. De bliksem zoekt altijd het hoogste en het best geleidende punt op z’n weg naar het aardoppervlak. Als je in het open veld staat levert dat een direct gevaar op. Het beste in een dergelijk geval is om je zo klein mogelijk te maken door gehurkt op de grond te gaan zitten met de benen dichtbij elkaar. Ook het zoeken van een greppel kan zinvol zijn, mits daar geen water in staat, want water is juist weer een goede stroomgeleider. In de bergen moet je spullen die goed geleiden, zoals pikhouweel, ijsbijlen, skistokken en bergtouw af leggen. Hoe minder je geleidt, des te kleiner is het gevaar. De beste schuilplaats buitenshuis is de auto die een zogenaamde “Kooi van Faraday†vormt op zijn rubberen banden.
bron: weer.nl
Veel omgewaaide bomen en enkele ondergelopen straten en kelders, zondagmiddag na hevige stortbuien die over Drenthe trokken.
Meldingen van bomen over de weg kwamen onder meer vanuit Assen, Hooghalen, Eext en Zuidlaarderveen. De brandweer rukte uit omgewaaide bomen te verwijderen. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er in het slechte weer twee ongelukken gebeurd op de snelweg A28.
Daarbij vielen geen gewonden. Volgens weervrouw Leidi van der Veen waren de neerslagverschillen in Drenthe groot. Zo viel in Veenoord zo'n 3 milimeter, terwijl even verderop in Emmen zo'n 20 milimeter werd gemeten. Ook Assen werd getroffen door flinke hoosbuien. In de regio Vledder bleef het droog.
©RTV Drenthe
De hevige onweers- regenbuien die vanmiddag over Drenthe trokken, hebben vooral in Assen en wijde omgeving bomen ontworteld. Op het terrein van Vanboeijen in Assen-Zuid waaiden vijftien bomen om. Veel daarvan stonden langs het spoor. De instelling voor verstandelijk gehandicapten had op het centrale terrein verder wat glasschade van openstaande ramen en waterschade. "Het ging zo hard dat het riool het niet aankon", vertelt Hans Jansen, hoofd van de facilitaire dienst. Verder waaiden er een aantal pannen van het dak.
De brandweer had de handen vol aan het leegpompen van ondergelopen kelders. Tunnels en straten in onder meer Assen en Gasteren kwamen blank te staan. Een chauffeur die over de N33 bij Rolde reed, verklaarde dat hij nog nooit zoveel regen in zo'n korte tijd had zien vallen. Volgens de brandweer hadden ook Eexterzandvoort en Bareveld bij Veendam zwaar te lijden onder het noodweer. Na twintig minuten was de bui voorbij en scheen de zon weer.
Twee kleine aanrijdingen op de A28 van vanmiddag hebben vermoedelijk ook een verband met het noodweer.
Ook over Zuidwest-Drenthe trokken vanmiddag stevige hoosbuien. Ze zetten straten en tuinen blank in onder meer Meppel en Hoogeveen. Het riool kon het vele water niet snel genoeg afvoeren. In Meppel hadden vooral de wijken Berggierslanden en Oosterboer moeite het regenwater te verwerken. Korte tijd nadat de bui was overgedreven, vielen de straten weer droog.
In Drenthe kwamen in totaal veertig meldingen van omgewaaide bomen binnen, het merendeel daarvan in Assen en de gemeente Aa en Hunze. Sommige bomen zijn op een auto of een schuurtje gevallen. Nergens was sprake van persoonlijk letsel. De brandweer had het meeste werk aan het opruimen van de omgewaaide bomen en was om acht uur 's avonds nog bezig de laatste bomen weg te halen. Er zijn niet zo veel kelders ondergelopen.
©DVHN
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Het noodweer dat zondagavond over Zuid-Limburg trok heeft voor veel overlast gezorgd. De brandweer sloeg groot alarm na een noodweer met hevige bliksem, felle windstoten en hagelbuien. Vooral de regio Parkstad had te maken met ondergelopen straten, en putdeksels die omhoog kwamen. Er kwamen tussen de 80 en 100 meldingen binnen.
In de wijk Spekholzerheide in Kerkrade zijn huizen ondergelopen. In Hoensbroek is een woning uitgebrand na een blikseminslag.
In de Maastrichtse wijk Caberg viel een groot aantal bomen op auto's. Hoe groot de omvang van de schade is, is nog niet bekend. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Simpelveld
Brunssum
Hoensbroek
Sweikhuizen
Grijzegrubben
Kerkrade
Eys
Heerlen
Maastricht
Roermond
©L1
En daarom ben ik al veelste blij dat het hier in Lelystad nog nooit gebeurd is(alsof Lelystad al zo lang bestaat:P)
Ik vind onweer helemaal geweldig, maar dan mag dat grote hagel achterblijven
Hagelbui Arnhem
Hagelbui arnhem 2
Hagelbui Arnhem 3
© www.dumpert.nl