World Climate Service bracht afgelopen week haar seizoensverwachting uit voor de maanden juli tot en met september voor de gematigde breedten op het noordelijk halfrond. We kijken in deze Weer in het Nieuws naar de belangrijkste punten daaruit, waarbij we ons focussen op Europa en het de afgelopen tijd vaak door noodweer getroffen Midden-Westen van de VS.
De belangrijkste factoren
Om te beginnen zijn er de komende drie maanden drie grote factoren van belang voor de weerpatronen op de gematigde breedten op het noordelijk halfrond.
Losstaand van het verhaal: een paar van de mooiste weerfoto's die de afgelopen tijd zijn ingestuurd. Deze hierboven is gemaakt door Joop van Asten. Grondmist in de ochtend van 16 juni.
Ten eerste is er een zone met in verhouding tot normaal koel zeewater in de vorm van een hoefijzer die loopt van de Beringstraat, verder langs de Noord-Amerikaanse westkust, en dan vanaf de Californische kust zuidwestwaarts. Deze factor is vooral belangrijk voor het weerbeeld in Noord-Amerika als geheel, waar we in dit artikel niet verder op ingaan.
Marius Visser.
Verder is er het relatieve warme water in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland langs de Europa kust tot voorbij West-Afrika. Ten derde is er een enorm overschot aan bodemvocht in het midden en noorden van het stroomgebied van de Mississippi. Dit is de zone waar de afgelopen tijd de enorme overstromingen tot stand zijn gekomen.
Europa
Voor Europa is vooral het relatief warme water voor de westkusten van het Europese en Afrikaanse continent van belang. World Climate Service verwacht dat het grootste deel van Europa daardoor bovennormale temperaturen kent. Met daarbij boven Scandinavië meer neerslag in vergelijking met de klimatologische gemiddelden, en rond de Middellandse Zee in verhouding droge omstandigheden. Verder valt op dat hete en droge condities er aan lijken te komen voor de regio rond de Zwarte Zee.
J. Hofman, zonsondergang van 11 juni bij Aalsmeer.
De Mid-West
Het Midden-Westen van de VS was de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws door noodweer, vanwege het zeer actieve tornadoseizoen en overstromingen door de overvloedige regenval. Deze weersomstandigheden hadden alles te maken met een langdurige impasse boven Noord-Amerika. Daarbij was in de zuidoostelijke helft sprake van zeer warme lucht, en in de noordwestelijke helft van relatief koele. Op de grens daartussen ontstonden (aangevuurd door een forse jet-stream) zware regen- en onweersbuien met daarbij dus ook tornado’s. Overigens een daar regelmatig voorkomende situatie in de late lente, maar dit keer hielden de explosieve omstandigheden wel heel lang aan.
Karin Broekhuijsen. 14 juni.
Door de grote neerslaghoeveelheden is een enorm overschot aan vocht ontstaan in de bodem, met name in het noorden en midden van het stroomgebied van de Mississippi. Hoewel de straalstroom en daarmee ook de meeste slechtweergebieden zich – nu we de zomer in gaan –geleidelijk naar het noorden terugtrekken, verwacht World Climate Service dat de neerslaghoeveelheden in juli in het noorden en midden van het stroomgebied van het stroomgebied van de Mississippi boven normaal blijven.
De oorzaak hiervan is het vocht in de bodem dat de vorming van wolken en ook neerslag bevordert. Tevens komen de temperaturen lager uit; zonnestraling krijgt doordat er meer bewolking aanwezig is dan normaal, minder uren om het aardoppervlak op te warmen. In de loop van augustus gaat de situatie normaliseren met drogere en warmere omstandigheden en meer zonuren.
Orkaanseizoen
Ook het Noord-Atlantische hurricaseizoen zit er weer aan te komen. World Climate Service verwachtte in mei nog een bovennormaal seizoen, met daarbij de aantekening dat deze verwachting door vrij unieke zeewatertemperatuurverhoudingen in een cruciaal gebied in de Grote Oceaan relatief veel onzekerheid kende. In de laatste week van deze junimaand komt World Climate Service met een nieuwe seizoensverwachting voor hurricanes, waaraan we op deze site zeker aandacht zullen besteden. Wordt vervolgd dus.
World Climate Service is een samenwerking tussen de MeteoGroup (Meteo Consult met al haar zusterbedrijven), en de Amerikaanse ondernemingen Storm Exchange en ZedX.
Bronnen: Meteo Consult, World Climate Service