Nederland speelt vanavond de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië. Terwijl Nederland al zeker is van een plaats in de kwartfinales is Roemenie dat nog lang niet. De wedstrijd wordt opnieuw gespeeld in Bern en het Oranjelegioen maakt er uiteraard een feestje van. Het weer is nog altijd behoorlijk wisselvallig met magere temperaturen en een aantal buien. Na vandaag wordt het overigens een stuk beter in de Alpenlanden. De zon breekt vaker door en het kwik gaat omhoog. Overigens is het in Roemenië al een tijdje volop zomer met af en toe 30 graden of meer in het zuiden van het land. In wat voor klimaat hebben de Roemenen de afgelopen maanden geoefend voor het Europees Kampioenschap voetbal?
Roemenië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst aan Hongarije, Oekraïne, Moldavië en de Balkanlanden Servië en Bulgarije. Roemenië is ongeveer zes keer groter dan Nederland. We vinden diverse landschappen terug. De Karpaten in het binnenland is een berggebied met toppen tot meer dan 2000 meter hoogte. Het oosten van Roemenië grenst aan de Zwarte zee en daar komt ook de belangrijkste rivier van Centraal-Europa in uit, de Donau. Zelfs in ons kleine landje zien we al kleine verschillen in klimaat en dat is in Roemenië niet anders. Volgens het klimaatsysteem van de Duitse geograaf Köppen heeft het land maarliefst vijf verschillende klimaattypen.
Overzichtkaart van Roemenie met onder andere de hoofdstad Boekarest en de Karpaten.
Twee soorten landklimaat
Het grootste deel van Roemenië heeft, net als veel andere landen in Oost-Europa, een landklimaat. Daarbij is een duidelijk verschil tussen het noorden en zuiden van het land. De noordelijke landshelft heeft een Dfb klimaat. Dit staat voor een landklimaat met koude winters, en niet al te warme zomers. Het gehele jaar valt er neerslag, zonder de aanwezigheid van een droge periode. In het zuidelijke deel van het land, grofweg ten zuiden van de Karpaten is het in de zomer behoorlijk heet en daarom is hier sprake van een Dfa-klimaat (koude winters, hete zomers en het gehele jaar neerslag). We vinden dit klimaatgebied onder andere rond de grote meren in Amerika en in staten als Nebraska en Iowa.
Morgen wordt het een warme dag met in het zuiden een maximumtemperatuur van ruim 30 graden. Op de grens met Oekraïne wordt het slechts 16 tot 20 graden.
In de zomer stijgt de temperatuur in het noorden naar gemiddeld 26 graden. In het zuiden, in de omgeving van Boekarest is dat echter 29 Ã 30 graden. In het gehele land zijn tijdens een hittegolf uitschieters tot ruim 40 graden mogelijk. In de winter kan het echter behoorlijk vriezen. Zo zijn er in het verleden minimumtemperaturen van -25 tot -30 gemeten. Op beschutte plaatsen op de hoogvlakte ten westen van de Karpaten heeft het ooit ruim 38 graden gevroren. Voor de val van het communisme mocht de meteorologische dienst overigens niet al te lage temperaturen in de weersverwachting meenemen omdat de verwarming in de steden dan omhoog mocht, iets dat de overheid liever niet had in verband met de hoge stookkosten.
Maximumtemperatuur gemeten op maandag 16 juni. In het zuiden van Roemenië was het duidelijk warmer dan in de berggebieden.
Twee zeeklimaten
Het uiterste westen van Roemenie heeft een zeeklimaat. Volgens de officiële indeling van Köppen krijgt de grensregio met Servië en Hongarije een Cfb klimaat. Dit is hetzelfde klimaat als in Nederland, maar het zit wel heel dicht in de buurt van een landklimaat. Ook in dit deel van het land vriest het in de winter behoorlijk.
Het uiterste oosten van Roemenië ligt nabij de Zwarte Zee en heeft ook daardoor te maken met een gematigd zeeklimaat( Cfb). De winters zijn er net iets minder koud, maar bij een aflandige wind komt het ook hier af en toe tot strenge vorst. In de zomermaanden weet het kwik hoog op te lopen. Door de zuidelijke ligging staat de zon veel hoger boven de horizon en bovendien is het water van de Zwarte Zee veel warmer dan dat van bijvoorbeeld de Noordzee. Het gevolg is dat het klimaat in oostelijk Roemenië is te vergelijken met dat van Noord-Italië (omgeving Venetië) en Kroatië. Verder valt er in het oosten van het land in een heel jaar slechts 300 tot 500 mm neerslag.
Hooggebergteklimaat
Veel natter is het in de Karpaten. Door het bergachtige terrein wordt vochtige lucht gedwongen om te stijgen. Dit zorgt voor de ontwikkeling van meer bewolking en buien. Op jaarbasis valt er meer dan 1000 mm neerslag. Omdat het op grote hoogte veel kouder is, valt een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. Veel neerslag en lage temperaturen zijn de ingrediënten van het hooggebergte klimaat. De Karpaten zijn hierdoor wel een belangrijk wintersportgebied.
Bron: Meteo Consult. Foto voorzijde: Ans van Ballegooy