Geologen van het VN-milieuprogramma (UNEP) hebben de enorme schaal van milieuverwoesting door klimaatverandering en menselijk ingrijpen in Afrika blootgelegd. In bijna veertig jaar is Afrika een groot deel van haar bossen, meren en gletsjers kwijtgeraakt. Deze week presenteerden de onderzoekers het boek 'Atlas of Our Changing Environment' aan Afrikaanse ministers.
De atlas bevat meer dan 300 satellietbeelden van alle 53 landen in Afrika. De 'voor en na' foto's laten het gevolg zien van tientallen jaren klimaatveranderingen op het continent zoals de krimpende gletsjer op de Kilimanjaro, uitdroging van het Victoriameer en oprukkend woestijnzand.
Ontbossing
De foto's laten enorme ontbossing in Rwanda en Congo zien. Zo liggen er nu wegen door ooit ongeschonden regenwouden in Congo. Niet alleen in Congo is ontbossing een probleem, in 35 Afrikaanse landen verdwijnen op grote schaal bossen. Daarnaast kampen 34 landen met verlies aan biodiversiteit en zijn vormt erosie in 30 landen een directe bedreiging, waaronder in Ghana en Kameroen.
Regenwoud Rwanda in 1978.
Foto UNEP
Regenwoud Rwanda in 2006
Foto UNEP
Klimaatverwoesting
Het boek moet Afrikaanse milieuministers inspireren zich meer in te zetten voor natuurbehoud en hardere maatregelen te nemen. Volgens de makers van de atlas laten de foto's zien dat het niet langer meer gaat over 'klimaatverandering' maar om 'klimaatverwoesting'. Die verwoesting is niet alleen te zien vanaf de eerste satellietbeelden in 1972, maar ook in een veel korter tijdsbestek zijn veranderingen te zien.
Internationale afspraken
De directeur van UNEP, Achim Steiner is niet alleen negatief over de uitkomsten van het onderzoek. "Zoals te zien is in de altas, zijn er veel plekken in Afrika waar mensen actie hebben ondernomen. Plekken waar er meer bomen staan dan dertig jaar geleden, waar droge gebieden weer draslanden zijn geworden en waar de achteruitgang van het milieu is tegengehouden.
Het Tsjaadmeer in 1972
Foto UNEP
Het Tsjaadmeer in 2007
Foto UNEP
Maar de atlas onderstreept ook de noodzaak om concrete internationale afspraken te maken over het behoud van de natuur en manieren om klimaatverandering tegen te gaan."
©Weer.blog