Het zit er weer op voor mij. Na twee weken trekken door de States vloog ik gisteren onder invloed van en tetterende jet in recordtijd van Dallas (Texas) naar Amsterdam. Terugkijkend ben ik zeer tevreden met wat ik gezien heb. Elke dag potentiële tornadobuien, telkens weer even indrukwekkend. Elke dag weer de spanning, doet ie het of doet ie het niet. Helaas hebben we een beetje pech gehad. Ondanks dat er dit jaar record veel tornado’s voorkwamen, soms wel meer dan 50 per dag, heb ik er slechts 1 echt kunnen zien. Dat was op de dag dat RTL met ons meereisde en een reportage maakte over stormchasers. Natuurlijk vragen wij ons zelf af waarom we er toch niet meer hebben gezien. De verwachtingen die we zelf maakten waren over het algemeen goed.
Dat blijkt uit het feit dat we dagelijks op de goede plek stonden waar een supercell ontstond. Dagelijks hebben we de buien zien roteren. Uit een roterende supercell kan in principe een tornado ontstaan, maar dat hoeft niet. We zijn er nog steeds niet helemaal achter wat de factoren zijn waardoor een roterende wallcloud wel of geen tornado produceert. We hebben wel een vermoeden dat met name de richtingschering in de onder lagen van de atmosfeer van cruciaal belang is. Statistisch gezien komt er uit 1 op de 5 roterende wolken een twister. Maar statistieken zeggen niet zoveel. Wij hebben bij minstens 20 van die roterende wolken gezien en van behoorlijk dichtbij. Soms keken we zelf van onderen naar de ronddraaiende wolken en moesten we uit veiligheidsoverwegingen op het moment suprême zo snel mogelijk wegrijden. Frusterend was het om een minuut later op de weerradio te horen dat op de plek waar we stonden een tornado aan de grond was geweest en hele treinen en huizen waren weggevaagd.
Conclusie is dat het zien van een tornado niet alleen afhankelijk is van meteorologische kennis, maar ook een kwestie van geluk is. Vorige week vrijdag sloot ik mijn tornadotoer in Missouri af. Arno Paanstra en Eric Terpstra trekken nog een week verder door de USA en hebben zaterdag weer een twister gezien in Iowa.
Er zijn de afgelopen periode extreem veel tornado’s gezien. Vanaf januari tot nu zijn al meer dan 1000 twisters gespot (daarmee is het record uit 1999 verbroken). Sommige tornado’s hebben veel schade en slachtoffers veroorzaakt zoals bijvoorbeeld onlangs in het plaatsje Parkersburg in Iowa. De meeste wervelwinden trokken gelukkig over dun bevolkte gebieden. Afgelopen zaterdag werden er op 1 dag meer dan 60 twisters gespot en trok er zelfs een tornado door Chicago. Niet alleen tornado’s hebben veel schade en slachtoffers veroorzaakt, ook bliksem en hagelstenen ter grootte van sinaasappels. De meeste schade werd echter veroorzaakt door extreme hoeveelheden regen die in korte tijd op de toch al verzadigende grond in het noorden en midden van Amerika vielen.
In Nebraska, Iowa, Missouri en vooral in Indiana en Wisconsin is zoveel regen gevallen dat rivieren buiten hun oevers hun oevers traden. Ook de grote rivieren zoals de Missouri en de Missisipi hebben in tijden niet zo hoog gestaan. Dijken braken door langs de White River in Indiana waardoor duizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Afgelopen zaterdag werd zelfs de noodtoestand afgekondigd. Landerijen staan blank en de boeren zijn bang dat de mais- en graanoogsten dreigen te mislukken. De overvloedige regen is vooral gevallen boven de graanschuur van Amerika. In Nebraska zijn door overstromingen vele wegen onbegaanbaar en afgesloten. De komende dagen trekken zware buien naar het oosten en zuidoosten van de VS, waar het de afgelopen dagen extreem warm was. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid was de warmte in plaatsen zoals New York tijdens het afgelopen weekeinde ondragelijk.
Tegelijkertijd wordt het in het noorden en midden van Amerika tijdelijk wat rustiger en droger. In de loop van deze week komt echter opnieuw een flinke jet vanuit het westen en zullen er in met name in de noordelijke staten opnieuw weer zware buien vallen, mogelijk ook met tornado’s. Arno en Erik hebben een paar dagen rust, maar zullen in de tweede helft van deze week opnieuw weer gaan proberen om twisters te zien.
Door de getoonde belangstelling en na de reportage op RTL7 krijgen we veel vragen of het mogelijk is het Dutrexteam volgend jaar te vergezellen. Helaas is die mogelijkheid er niet, maar er zijn in de V.S steeds meer reisorganisaties die rondreizen organiseren onder leiding van meteorologen. Deze stormchase-reizen zijn ook door niet-meteorologen te boeken.
©Meteo-Consult
Foto's ©Dutchtrex
gr miranda
Kan alleen maar in de V.S want daar komen ze het meeste voor. Het is wel prijzig. De kosten zijn ongeveer voor 7 dagen 1600 euro en dan heb je nog geen eten en overnachtingen.