De junimaand verloopt nu al gemiddeld 3 graden warmer dan gebruikelijk. Tot nu toe zijn er twee zomerse dagen genoteerd en de komende dagen beloven ook zomers warm uit te pakken met van tijd tot tijd zon en vooral landinwaarts hoge temperaturen van 25 graden.
Normaal telt de junimaand drie zomerse dagen, 10 warme en 1 tropische dag.
Ook begin volgende week zomert het aardig in ons land, maar minder warme lucht is al onderweg. In de tweede helft van de week bereikt het kwik in de middag met moeite de 20 graden en steekt een frisse noordwestenwind op. Waarschijnlijk is de paraplu dan weer nodig.
©Weathernews
Mei 2008 was de warmste ooit. Ook juni ligt op recordkoers. Een koers die helaas flink bijgesteld moet gaan worden. We gaan een frisse periode tegemoet. Die wel eens een flinke tijd aan kan gaan houden
Mei 2008 was warm. Het maandgemiddelde lag drie graden boven de langjarige norm. Ook juni loopt geheel in de pas met de klimaatverandering. De gemiddelde maandtemperatuur lag tot 9 juni op 18.5 graden. Dat is meer dan 3 graden boven gemiddeld. En ook boven de recordmaand uit 1917. De gemiddelde temperatuur kwam toen uit op 18.3 graden.
Fris weer
Vanaf morgen is het gedaan met de warmte. Een lagedrukgebied boven Scandinavië bepaalt vanaf dan ons weer. De temperaturen kelderen flink. De maxima komen uit zo rond de 16-17 graden. De zon trekt zich geregeld terug achter de wolken en buien zijn eerder regel dan uitzondering.
Helaas is het geen kleine dip, maar eerder een flinke klinische depressie. Het wisselvallige en frisse weer houdt zeker aan tot begin volgende week. Met wat geluk stijgt de temperatuur dan een graad of twee. Warm is dat nog steeds niet te noemen.
Glazen koufront
Eigenlijk komt het frisse weer vandaag al binnen vallen. Vanuit het noorden neemt de bewolking toe. Deze bewolking hoort bij een koufront. Achter de koufront komt dan, niet verrassend, de koude lucht. Normaal gaat de passage van een koufront gepaard met flinke buien. Nu niet. Dit komt doordat het front inactief gemaakt is door de hoge druk dat ons weer afgelopen tijd bepaald heeft. Zo'n inactief koufront wordt ook wel een glazen koufront genoemd.
©Weeronline
De eerste decade van juni is voorbij en een blik op de temperatuur tot nu toe levert een extreem hoge waarde op. Nu gaan we wel een veel koudere periode in, maar de temperatuur lijkt zich op de lange termijn weer te gaan herstellen.
We komen uit op een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden in de eerste decade. Dat is wel net op de drempel van een omslag naar veel kouder weer, dus hoe het er op het eind van de maand voor staat is nog koffiedik kijken. Terugkijkend zien we het volgende. Lang geleden in 1917 beleefden we in Nederland de warmste junimaand van ruim een eeuw met een gemiddelde temperatuur van 18,3 graden. De koudste junimaand werd niet veel later in 1923 geregistreerd. Het gemiddelde was toen 11,6 graden. De normale junitemperatuur, dat is gemiddeld over 30 jaar, is overigens 15,2 graden.
©Weathernews