In opdracht van een hotelketen werd Salud Alonso enige maanden geleden aan het werk gezet om uit te zoeken waar de gemiddelde toerist zich het beste/het prettigste zou voelen. Haar focus lag daarbij op de hele regio van de Middellandse Zee; vanaf Turkije, Griekenland en Bulgarije totaan het zuiden van haar eigen land.
De boulevard van de Zuid-Spaanse stad Torrox. Heel wat toeristen, maar ook overwinteraars weten deze regio al te vinden.
In dit zuidelijke stuk van Europa heerst een mediterraan klimaat. Het bevindt zich tussen 30 en 45 graden noorderbreedte en is een variatie van tropisch en gematigde klimaatzones. In z’n algemeenheid wordt het gekenschetst door zachte en natte winters en droge en hete zomers. De gemiddelde jaartemperatuur van de hele Middellandse Zeezone ligt ergens rond de 15 graden.
Statistiek
Voor het onderzoek werd gekeken naar steden als Barcelona, Palermo in Zuid-Italie, Dubrovnik in Kroatië en het Turkse Antalya. Verschillende klimatologische data werden op een rij gezet. Gemiddelde minimumtemperatuur per jaar en per maand, maximumtemperaturen, absolute maximumwaarden, windsnelheden, dagen met neerslag en hoeveel neerslag er dan over het jaar of per maand valt. En nog veel en veel meer statistische gegevens werden opgezocht. En werden in formules gestopt om uiteindelijk tot een conclusie te kunnen komen.
Uitzicht op de vuurtoren van Torrox.
Wat tijdens het onderzoek bleek, was dat de oostkant van het Middellandse Zeegebied in de zomer niet geheel zonzeker is. De omgeving van Griekenland wil nog weleens in de buien belanden. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat in de hogere luchtlagen een bel met koude lucht tot boven Zuidoost-Europa weet door te dringen en aan de grond een lagedrukgebied opwekt. Met als gevolg een aantal pittige regen- en onweersbuien. En zo werd langzaam maar zeker het focusgebied verplaatst naar het zuidwesten van ons continent.
De winnaar
En uiteindelijk werd de winnaar gevonden. En wel in het Zuid-Spaanse Andalusië. In de provincie Malaga, te weten de kustplaats Torrox. Alwaar men de uitkomst van het onderzoek onmiddellijk omhelsde en er een stevige publiciteitsgolf aan wist te geven. Maar waarom is het nou Torrox geworden?
Het werd Torrox vanwege de gemiddeld gesproken tamelijk milde temperaturen, zowel als het gaat over de winter als de zomer. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond 18 graden, de gemiddelde maximumtemperatuur voor het hele jaar op 21,1 graden. Er heersen daar gematigde wintermaanden en milde zomermaanden. De afgelopen zeven jaar werd het in de winter op z’n koudst 4 graden, maar meestal was het ’s nachts een graad of 10.
Men is in Torrox trots op de titel van het beste klimaat van Europa. 'Mejor clima de Europa'.
In de zomerperiode gaan de thermometers maximaal naar 32 graden. In juli is het ’s middags gemiddeld gesproken 24,5 graden, in juli 26, 4 graden en in augustus 27 graden. Daarmee is het een stuk minder warm dan in het niet ver van Torrox gelegen Malaga-stad. In Malaga stad wordt het in juli en augustus respectievelijk 31,1 en 31,2 graden (als gemiddelde maximumtemperatuur).
Ligging cruciaal
Het klimaat in Torrox is blijkbaar zo ‘vriendelijk’ voor velen (zowel toeristen als inwoners), omdat het zo gunstig ligt. Het bevindt zich aan zee, omgeven door bergen. Deze bergen houden hete winden van het binnenland weg uit de stad. Bovendien steekt vaak een verfrissend zeewindje op, waardoor de maxima in de zomer niet tot helse waarden oplopen. In de winter houdt de nabijheid van de zee een al te heftige afkoeling tegen. Neerslag valt er ondanks de ligging toch nog genoeg om de waterbekkens redelijk op peil te houden.
De gemiddelde maximumtemperatuur van een aantal mediterrane steden in de vergelijk. De rode lijn betreft Torrox, waaruit blijkt dat de vooral de zomermaanden niet verzengend heet zijn. En dat draagt fors bij aan het prerttige klimaat.
Bronnen: Meteo Consult, meteogroup, torrox