Hevig onweer boven de streek van Charleroi heeft voor overstromingen en modderstromen gezorgd. Het KMI verwacht de komende uren ook hevig onweer in Vlaanderen. De onweders kunnen lokaal hevig zijn met hagel en veel neerslag, luidt het.
Ruim 150 oproepen
De brandweer van Charleroi kreeg in de late namiddag meer dan 150 oproepen binnen. De ring R3 in Montigny-le-Tilleul werd door een modderstroom gedeeltelijk onberijdbaar. In Couillet werd een parking door de modderstroom volledig opgebroken. In Marchienne-au-Pont, Monceau-sur-Sambre en bepaalde wijken van Marcinelle is er heel wat schade door overstromingen.
©Hln
Een zware onweerszone trekt over het land. De eerste bliksems hebben zich al aangediend, de onweersbuien gaan in sommige regio's gepaard met hagel en zware regenval.
Weerman Frank Deboosere wijst op de ernst van de onweders en waarschuwt voor schade de komende uren door blikseminslagen, wateroverlast en mogelijk ook felle rukwinden.
De eerste onweders barstten rond 17 uur los boven het zuiden van de provincies Oost- en West-Vlaanderen, daarna kwamen het noorden van de provincies Antwerpen en Limburg aan de beurt.
In Vlaams-Brabant was er sprake van felle hagel in de streek rond Hoegaarden en Tienen. Ook Brussel kreeg te maken met felle regenbuien maar ontsnapte wel aan de zwaarste onweders.
Rond 18 uur waren de streken rond Gent en Leuven aan de beurt. In Gent is de bliksem ingeslagen in een seinhuisje, daardoor zijn er bij het spoor vertragingen van een 20-tal minuten.
Verwacht wordt dat het noodweer ons land zal verlaten via het noordwesten.
Ook veel hinder in Wallonië
Ook Wallonië kreeg het zwaar te verduren. Op de ring rond Charleroi is het ter hoogte van Mont-sur-Marchienne plaatselijk gevaarlijk rijden door een modderstroom op de weg. In de loop van de namiddag waren er al vertragingen in de regio's van Bergen, Namen en Charleroi.
Het spoorverkeer ondervindt ook erg veel hinder. Vooral de zone van Charleroi is zwaar getroffen. Zo rijden er geen treinen op lijn 130 tussen Charleroi-Zuid en Châtelet. Ook op de lijn tussen Charleroi en Marchienne moeten reizigers rekening houden met vertragingen.
Op de lijn 161 Brussel-Namen werd het treinverkeer 45 minuten lang onderbroken wegens een overstroming van een overweg in Gembloux. De vertragingen lopen daar op tot een half uur.
© De redactie
Hevige regenval en onweer zorgen vanavond voor problemen bij het spoorverkeer. Maandagavond is de bliksem ingeslagen op een seinpost van het station Gent Sint-Pieters. "Dat veroorzaakt vertragingen van een tien minuten", zegt Guido Ardeel, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel.
Takken op sporen
Ook op spoorlijn 21, Hasselt-Sint-Truiden, zorgen de weersomstandigheden voor vertragingen. "Daar zijn takken van bomen op de sporen terechtgekomen", zegt Ardeel.
Leuven zwaar getroffen
Het zware onweer dat over het land trekt, heeft in de regio Leuven lelijk huisgehouden. De Leuvense brandweer wordt sinds 18.00 uur overstelpt door oproepen voor ondergelopen kelders en straten en blikseminslagen. Die hebben zowel het centrum van Leuven als de streek rond de stad getroffen.
Blikseminslagen
Zo hebben blikseminslagen branden veroorzaakt in Werchter, Wilsele en het centrum van Leuven. Het gaat in de meeste gevallen om dakbranden die vrij snel te blussen zijn.
Modderstromen
In Leuven en Herent zijn ook verschillende kelders en huizen ondergelopen door de zware regenval. Hier en daar is ook sprake van modderstromen. De Leuvense brandweer is druk doende om alle oproepen te beantwoorden maar dat zou nog enkele uren duren.
Oost-Vlaanderen ook getroffen
De hevige regenval heeft bij verschillende brandweerkorpsen in Oost-Vlaanderen voor een reeks oproepen gezorgd. De wateroverlast is voorlopig minder erg dan gevreesd, maar onder meer in de omgeving van Gent en Geraardsbergen staan enkele straten onder water.
Kort maar krachtig in Gent
De Gentse brandweer kreeg tussen 17.30 uur en 19 uur een dertigtal oproepen binnen. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en garages. De wateroverlast situeert zich zowel in het centrum van Gent als in de verschillende deelgemeenten. Enkele straten staan blank, maar door de relatief korte duur van de regenval blijven de problemen voorlopig beperkt. Aan het station Gent-Sint-Pieters sloeg de bliksem in op een seinpost, wat voor vertragingen zorgde van ongeveer tien minuten.
Geraardsbergen en Ninove ook getroffen
De brandweerkorpsen van Geraardsbergen en Ninove zijn al verschillende keren uitgerukt voor wateroverlast. In Geraardsbergen gaat het momenteel om een twintigtal oproepen. In deelgemeente Schendelbeke staan straten blank en kwam er modder op de rijweg terecht. De brandweer heeft de hulp ingeroepen van de korpsen van de omliggende gemeenten.
Spoor in Wallonië ontredderd
Volgens de Franstalige woordvoerster bij Infrabel, Aurélie Traube, ondervindt het spoorverkeer ook in Wallonië hinder van de hevige regenval. "De zone van Charleroi is het ergst getroffen", luidt het.
Op lijn 130 rijden er geen treinen tussen Charleroi-Zuid en Châtelet. Ook op de lijn tussen Charleroi en Marchienne moeten reizigers rekening houden met vertragingen. Op de lijn 161 Brussel-Namen werd het treinverkeer 45 minuten lang onderbroken wegens een overstroming van een overweg in Lonzée (Gembloux). De vertragingen lopen er op tot 30 minuten.
Verkeersproblemen
In de regio's rond Namen, Charleroi en Bergen zijn deze namiddag al verkeersproblemen op de weg gesignaleerd na hevige regenval. Volgens het Waals verkeerscentrum Centre Perex en Be Mobile zat de Brusselse ring in de namiddag bovendien al overvol. De reistijd tussen de hoofdstad en Namen liep al op tot 1.30 uur.
"Door de hevige neerslag zijn er zware vertragingen vastgesteld op autowegen in de regio's rond Namen, Charleroi en Bergen", aldus het Waals verkeerscentrum.
De automobilisten moeten ook rekening houden met verkeersproblemen op de N4 in Bertogne (Houffalize), op de N90 in Farciennes, op de R3 in Montignies-le-Tilleul en in Sambreville. In Bergen is de R5, in de richting van Asquillies, onder water gelopen. De weg is er afgesloten voor het verkeer. Ook op de E42 Bergen-Luik kan het verkeer omwille van de wateroverlast niet door in Onoz. Daar zijn twee rijbanen afgesloten.
Deze namiddag al veel verkeerschaos in Wallonië.
Ruim 150 oproepen in Charleroi
De brandweer van Charleroi kreeg in de late namiddag meer dan 150 oproepen binnen. De ring R3 in Montigny-le-Tilleul werd door een modderstroom gedeeltelijk onberijdbaar. In Couillet werd een parking door de modderstroom volledig opgebroken. In Marchienne-au-Pont, Monceau-sur-Sambre en bepaalde wijken van Marcinelle is er heel wat schade door overstromingen.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:31 uur, door Joyce.s
Hevige regenval en onweer hebben gisterenavond in het hele land voor heel wat problemen gezorgd. Straten, huizen en kelders liepen onder water en de brandweer kreeg honderden oproepen te verwerken. Het hevige onweer veroorzaakte ook heel wat problemen bij het spoorverkeer en op de weg.
Limburg
De brandweer van Sint-Truiden kreeg zo'n 150 oproepen wegens wateroverlast door de hevige regen. Zuid-, Midden- en West-Limburg kreeg het zwaar te verduren door de onweersbuien, terwijl Noord-Limburg gespaard bleef. In Gelinden stroomde de modder van de akkers het dorp in. Het dorp Kortenbos (Sint-Truiden stond in een mum van tijd blank.De brandweer moest er een bejaarde vrouw uit haar woning ontzetten, omdat het water een halve meter hoog stond. Het Rode Kruis bracht haar naar het ziekenhuis.
Bij de brandweer van Hasselt was het aantal telefoontjes niet meer te tellen, maar het gaat om een paar honderd. Er moest water in kelders en straten weggepompt worden in Kermt (Hasselt), Wellen en Herk-De-Stad, waar de deelgemeente Schulen blank kwam te staan. De brandweer van Heusden-Zolder kreeg veel oproepen vanuit Linkhout (Lummen) en Tessenderlo. In totaal liepen er ruim 200 oproepen binnen. In Heusden-centrum moest de brandweer voor de tweede maal in een week tijd water in een viertal straten wegpompen. Er waren blikseminslagen in Bree, Maaseik en Maasmechelen. In Bree sloeg de bliksem in op een woning. Door de knal vlogen enkele pannen van het dak. Er brak geen brand uit, maar verschillende toestellen, zoals een tv en video, raakten beschadigd. In Maaseik was er een blikseminslag in een appartement en in Neeroeteren sloeg de bliksem in op een woning. In Leut en in Boorsem (Maasmechelen) ontstond lichte schade na blikseminslagen op twee huizen.
Antwerpen
In Antwerpen kregen vooral de gemeenten ten zuiden van de stad hun deel van de ellende te verwerken. In Aartselaar waren de zwaarste problemen. Daar stond de A12 ter hoogte van de Mechelse- en de Antwerpsesteenweg blank. In Lier kwam de spoedafdeling van het ziekenhuis onder water te staan. Eén van de aanwezige dompelpompen weigerde bovendien dienst, maar de patiënten en de elektrische apparatuur kwamen gelukkig nooit in gevaar. Volgens de brandweer is de situatie momenteel onder controle.
Vlaams-Brabant
Blikseminslagen hebben ook branden veroorzaakt in Werchter, Wilsele en het centrum van Leuven. Het gaat in de meeste gevallen om dakbranden die vrij snel te blussen zijn.
In Leuven en Herent zijn verschillende kelders en huizen ondergelopen door de zware regenval. Hier en daar is ook sprake van modderstromen. De Leuvense brandweer is druk doende om alle oproepen te beantwoorden maar dat zou nog enkele uren duren. In Hoegaarden veroorzaakte het onweer op verschillende plaatsen modderstromen. De brandweer heeft een zeventigtal oproepen gekregen van particulieren die allemaal modder op de openbare weg melden. Ook op de afritten van de E40 in Tienen en in Haasrode hindert modder het verkeer.
West-Vlaanderen
Het onweer trok ook over Zuid-West-Vlaanderen. Het ergst getroffen bleek de gemeente Wulvergem (Heuvelland). Daar kwam rond 19.00 uur de hele dorpskern onder water te staan. Een tiental huizen kreeg modder binnen nadat een beek vlakbij de Dorpstraat uit haar oevers trad. De brandweer kwam alles opruimen.
Oost-Vlaanderen
De hevige regenval heeft bij verschillende brandweerkorpsen in Oost-Vlaanderen voor een reeks oproepen gezorgd. De wateroverlast is voorlopig minder erg dan gevreesd, maar onder meer in de omgeving van Gent en Geraardsbergen staan enkele straten onder water.
De Gentse brandweer kreeg tussen 17.30 uur en 19 uur een dertigtal oproepen binnen. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en garages. De wateroverlast situeert zich zowel in het centrum van Gent als in de verschillende deelgemeenten. Enkele straten staan blank, maar door de relatief korte duur van de regenval blijven de problemen voorlopig beperkt.
De brandweerkorpsen van Geraardsbergen en Ninove zijn al verschillende keren uitgerukt voor wateroverlast. In Geraardsbergen gaat het momenteel om een twintigtal oproepen. In deelgemeente Schendelbeke staan straten blank en kwam er modder op de rijweg terecht. De brandweer heeft de hulp ingeroepen van de korpsen van de omliggende gemeenten.
Henegouwen
De brandweer van Charleroi kreeg in de late namiddag meer dan 150 oproepen binnen. De ring R3 in Montigny-le-Tilleul werd door een modderstroom gedeeltelijk onberijdbaar. In Couillet werd een parking door de modderstroom volledig opgebroken. In Marchienne-au-Pont, Monceau-sur-Sambre en bepaalde wijken van Marcinelle is er heel wat schade door overstromingen.
De hulpdiensten in Bergen en de regio Borinage (Henegouwen) kregen meer dan 300 oproepen binnengekregen in verband met wateroverlast. In Bergen liepen bijna 200 telefoontjes binnen, 50 in Quiévrain, 46 in Saint-Ghislain en 30 in Dour. In de meeste gevallen ging het om ondergelopen kelders en wegen. In Bergen bleven zes teams actief van 17 uur tot rond middernacht. In Audregnies (Quiévrain) werden zandzakken uitgedeeld omdat het water in de nabijgelegen rivier bleef stijgen. In de hele regio moesten meerdere wegen worden afgesloten voor alle verkeer.
Luxemburg
De provincie Luxemburg had al vanaf 15.00 uur te kampen met zware regenval en wateroverlast als gevolg. In een loods in Libramont is de bliksem ingeslagen. De brandweer is erin geslaagd om de schade te beperken. In Bastenaken heeft de intense regenval voor wateroverlast gezorgd. Twintig kelders liepen onder water.
Spoorverkeer
Het hevige onweer veroorzaakte ook heel wat problemen bij het spoorverkeer. Zo sloeg de bliksem in op een seinpost van het station Gent Sint-Pieters, wat vertragingen veroorzaakte tot tien minuten. Ook op spoorlijn 21, Hasselt-Sint-Truiden waren er vertragingen als gevolg van boomtakken die op de sporen terechtgekomen zijn.
Op de lijn Diksmuide-Veurne heeft een blikseminslag voor een verstoorde signalisatie gezorgd. Er werd een vervangende busdienst ingezet. Ook op spoorlijn 21, Hasselt-Sint-Truiden, zorgden de weersomstandigheden voor vertragingen van veertig minuten.
In de Westkust trof een bliksem een hoogspanningskabel, waardoor er gedurende twee uur geen treinverkeer was tussen De Panne en Diksmuide. Er werden vervangbussen ingezet. Het treinverkeer verliep er sinds 21.00 uur weer normaal.
Volgens de Franstalige woordvoerster bij Infrabel, Aurélie Traube, ondervond ook het spoorverkeer ook in Wallonië hinder van de hevige regenval. "De zone van Charleroi is het ergst getroffen", luidde het.
Verkeersproblemen
Ook op de weg vielen er heel wat problemen te noteren. In de regio's rond Namen, Charleroi en Bergen waren er in de namiddag al verkeersproblemen op de weg gesignaleerd na hevige regenval. De Brusselse ring zat in de namiddag al overvol. De reistijd tussen de hoofdstad en Namen liep op tot 1.30 uur.
©Hln
Door noodweer in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland zijn gisteren twee mensen omgekomen. Dit heeft de politie vannacht laten weten.
In Jungingen verdronk een persoon in zijn auto. In het 7 kilometer verderop gelegen Hechingen verdronk een bewoner die niet meer uit zijn volgelopen kelder kon komen. In Hechingen liepen tal van huizen onder water. Auto's zijn meegesleurd door watermassa's. Er is een crisisstaf gevormd. Brandweerlieden en andere hulpverleners proberen mensen uit huizen te halen, die vol water staan.
In Oberschwaben raakte een machinist bij een treinongeval ernstig gewond. Twee passagiers liepen lichte verwondingen op. Volgens de politie reed de trein tegen twee omgevallen bomen.
©Hln
Foto ©Spiegel | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:31 uur, door Joyce.s
Het onweer van maandagavond heeft de stad Antwerpen grotendeels gespaard. Er waren wel problemen in de gemeenten ten zuiden van de stad en in de Kempen, melden de betrokken brandweerkorpsen. In Antwerpen zelf waren er een aantal blikseminslagen in het district Deurne en ook in Merksem en Hoboken was er hinder door de plotse regenval.
Randgemeenten getroffen
De zuidelijker gelegen gemeenten kregen het harder te verduren. In Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar stonden enorm veel straten blank en liepen er tientallen kelders onder. In de loop van de avond en nacht trok het water weg en was de situatie onder controle.
Boom omgevallen
Vanochtend viel er als gevolg van het onweer nog wel een boom om in Aartselaar die de toegang tot enkele appartementen blokkeerde aan de Beukenhoflaan.
Ziekenhuis Lier ondergelopen
In Lier stonden vele lager gelegen straten blank en zelfs de spoeddienst van het Heilig-Hart Ziekenhuis liep onder door een gedeeltelijk stukgeraakt pompsysteem. Rond half elf konden de patiënten weer gewoon ingeschreven en behandeld worden. De grootste hinder was toen ook in de rest van de Pallieterstad al voorbij.
Dakbranden
In het vlakbij gelegen Heist-Op-Den-Berg bleef het bij een zware blikseminslag en ook in Bornem in Klein-Brabant vatte een dak vuur door de bliksem.
Ellende in Geel en Veerle
In de Kempen tenslotte was er de grootste ellende in Geel en in Veerle, een deelgemeente van Laakdal. In beide gemeenten stond er water in de kelders en liepen er straten onder. Er waren ook twee blikseminslagen. De rest van de Kempense gemeenten ondervond weinig hinder. Herentals bleef zo goed als gevrijwaard en de brandweer van Mol ontving zelfs geen enkele oproep die verband hield met het onweer.
©Hln
In Wulvergem (Heuvelland) liggen de ruimingswerken na de modderstroom van gisterenavond voorlopig stil. De vrijwilligers van het brandweerkorps hebben tot 's nachts doorgewerkt om de woningen en straten in het dorpscentrum te reinigen. Vanavond volgen enkele stallingen en loodsen.
Volgens de brandweer van Heuvelland viel gisteren boven de deelgemeente Nieuwkerke in korte tijd zo'n 90 liter water per vierkante meter. Het zorgde er voor dat de riolering die het water van het centrum naar de Douvebeek moet brengen, de watermassa niet kon slikken. Huizen liepen onder, niet enkel door water maar ook door modder.
In Ieper en Poperinge waren er gisterenavond eveneens enkele oproepen voor wateroverlast maar daar kon alles door de brandweer dezelfde avond nog afgehandeld worden.
©De Morgen | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:31 uur, door Joyce.s
Zeshonderd hectare getroffen en 6 miljoen euro verlies. Dat is de eerste voorzichtige schatting van de hagelschade aan de landbouw en de fruitteelt na het hevige onweer maandag aan percelen tussen Herk-de-Stad en Borgloon.
Teler André Nowicki uit Kerniel is een van de zwaar getroffen fruitboeren. Hij zag in 30 minuten het bruto jaarinkomen van 125.000 euro van zijn appelen- en perenbedrijf verloren gaan.
©Hln
De onweders en zware regenval van de afgelopen week hebben op diverse plaatsen in Vlaanderen, soms heel lokaal, de landbouw zware schade toegebracht. Dat blijkt uit een rondvraag door de Boerenbond. Vooral het zuiden van Limburg maar ook bijvoorbeeld de gemeente Heuvelland in West-Vlaanderen werden zwaar getroffen.
In het zuiden van Limburg liepen enkele plantages schade op door de hagel (regio Borgloon) en hadden verschillende akkerbouwteelten zwaar te lijden onder de hevige regenval. Ook voor de aardbeien was de hevige regen nadelig. Door de overvloedige regenval neemt de kans op schimmel toe en bestaat het risico dat meststoffen uitspoelden wat kan leiden tot kwaliteitsverlies.
©Hln | Gewijzigd: 3 februari 2017, 09:31 uur, door Joyce.s