Lucht uit de Sahara is helemaal hier naar toe gestroomd om ons land te verwarmen. Het bracht ook nog een onverwacht cadeautje mee; woestijnzand. Kijk maar eens op uw motorkap. U kunt er een kasteel op bouwen.
Zand uit het zuiden
Wat warm is komt over het algemeen van ver. Deze wetmatigheid gaat zeker op voor ons huidige weer. Warme lucht uit de Sahara stroomt momenteel met volle teugen via het zuidoosten van Europa, over Oostenrijk en Duitsland richting ons land. Omdat we te maken hebben met een lagedrukgebied is de lucht ook vrij vochtig. Het is dus benauwd. Maar vocht is niet het enige wat de lucht momenteel bevat. De lucht is vergeven van het woestijnzand. Die meegevoerd wordt in de hogere luchtlagen. In een regenbui daalt het stof neer.
Wegspoelen
Of voertuigen bedekt zijn met een laagje fijn Saharazand is afhankelijk van de zwaarte van de buien. Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Saharastof terug op voorwerpen als auto's, daken en tuinmeubilair. Bij zwaardere regen spoelt het zand weg en is er vaak niets meer te zien.
Zandkoekjes
Bekijk uw motorkap maar eens goed. Misschien dat u er nog een paar zuid Tunesische zandtaartjes op kan bakken. Of een paar choconomaden koekjes.
15 maal
In de vorige eeuw is Saharazand op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal in Nederland neergedaald en veel vaker op kleine schaal. Het gebeurt vrijwel altijd als het te warm is voor de tijd van het jaar.
Of alle stof in Nederland nu uit de lucht is en het zinvol is om de auto door de wasserij te rijden, is niet te voorspellen. Het weer is erg wispelturig en harde uitspraken zijn moeilijk te doen.
Bron: WeerOnline
Ik wist niet dat het zelfs de grote oceaan kon oversteken om vervolgens in Florida neer te dalen
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Het is weer eens zover deze week: nadat het geregend heeft, blijven er bruinige vlekken achter, op daken van de auto’s, tuinmeubelen etc. Het is onder meer zand, getransporteerd, helemaal vanuit de Sahara. Op de weerkaarten en satellietbeelden is dit transport goed te zien. Maar zand is het niet enige waaruit de vlekken bestaan.
Zanddeeltjes (en deels ook pollen) op een auto bij Waalwijk. Foto: Martha Kivits.
Satellietbeeld van dinsdag. Boven de Middellandse Zee in de buurt van Italië is een vage waas te zien: woenstijnzand in de lucht.
Saharazand en de stroming in de bovenlucht
Voor wat betreft het Saharazand is vooral de stroming op grote hoogte van belang. Er ligt op het moment een rug van hoge luchtdruk in de bovenlucht, vanuit Afrika ter hoogte van Libië via onder andere de landen in het voormalige Joegoslavië, Zuid- Scandinavië tot helemaal boven IJsland. Ten westen ervan zien we een langerekte uitloper van lagedrukwerking die loopt vanaf onder meer de zuidwestpunt van Groenland via onder meer Spanje tot boven Algerije.
Wat meer ingezoomd.
Tussen deze twee zones in, staat er op het moment een forse zuidenwind op grote hoogte. En daarmee wordt lucht van boven de Noord-Afrikaanse woestijn met grote snelheid Europa binnengevoerd. De lucht bevat op het moment veel fijne zanddeeltjes die boven de Afrikaanse woestijn daarin terecht zijn gekomen. Op de satellietbeelden is het zand goed te zien als een vage bruinige waas. Er is nog méér zand in de lucht, maar niet alles is zichtbaar omdat het voor een groot deel verscholen zit in bewolking.
Buien
De bewolking ontstaat op het grensvlak tussen koele lucht in het westen die grof gezegd gemarkeerd wordt door de uitloper van lage luchtdruk, en warme lucht boven een strook over midden-Europa, gemarkeerd door de uitloper van hogedruk in de bovenlucht. Er ontstaat daarbij niet alleen bewolking, maar er ontwikkelen zich ook flink wat regen- en onweersbuien.
De stroming op grote hoogte woensdagmiddag. Deze week zien we tussen een rug van hogedruk ten oosten van ons en een uitloper van lagedruk ten westen, een zuidelijke stroming. Deze stuurt woenstijnzand van boven Afrika ons deel van Europa binnen.
Wij zitten dezer dagen steeds dicht bij die overgang tussen de warme en koelere lucht, en wij hebben dan ook nu en dan met buien te maken. De neerslag uit deze buien bevat onder meer het Saharazand. Na een bui is daardoor vaak wat zand te vinden op de autodaken. Woensdagochtend was het bijvoorbeeld raak toen een smalle regenzone over delen van het land trok, die bijvoorbeeld in de buurt van Leiden maar ook in Wageningen, maar op nog veel meer plaatsen de auto’s rijp maakten voor een wasbeurt.
Pollen
Overigens is zand zeker niet het enige bestanddeel dat na de regen te vinden was. Ook pollen die in die in deze tijd van het jaar vaak in grote hoeveelheden in de lucht aanwezig zijn, waren aanwezig. De neerslagdeeltjes uit de buienwolken met water en zand regenden de pollen uit de lucht.
Idem, te Oegstgeest. Foto: Maarten Noort.
Bron: Meteo Consult