Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 mei 2008, 20:53 uur | Bericht #12651
Het spaanse klimaat

“España: todo bajo el Sol”. Met deze reclamekreet (Spanje: alles onder de zon) wordt het Spaanse toerisme al jaren gepromoot en dat is niet onterecht want het is één van de zonnigste landen van Europa. In het zuidwesten van Spanje, aan de Costa de la Luz (de kust van het licht), schijnt de zon in Huelva gemiddeld 2998 uren per jaar. Toch zijn er van regio tot regio eigenlijk wel grote verschillen en dat is natuurlijk niet onlogisch wanneer men bedenkt dat het land dertien keer groter is dan Nederland. De Spaanse oppervlakte beslaat ruim 500.000 km2.

De geografische ligging van Spanje (langs de 40ste breedtegraad) bepaalt dat het grootste deel van het land onder invloed staat van het Azorenhoog of Azorenhogedrukgebied. Dat is één van de belangrijkste smaakmakers van de Euro-Atlantische luchtdrukverdeling. Het systeem wordt zo genoemd omdat het zwaartepunt meestal boven of nabij de Azoren bivakkeert. Uitlopers van het Azorenhoog reiken tot over het Iberisch schiereiland en vaak ook tot over het gehele westelijk deel van de mediterrane regio. Het hogedrukgebied houdt daarmee Atlantische depressies op afstand. Het gevolg is dat vooral de zomer in grote delen van Spanje droog en heet verloopt. Een uitzondering vormt de Atlantische kust ofwel de regio’s Galicia, Asturias, Cantabria en Pais Vasco (Baskenland).



Deze streken kennen een klimaat dat overeenkomsten vertoont met ons Hollandse zeeklimaat. Er valt met name in het najaar veel neerslag: op sommige plaatsen echter twee tot drie zeer zoveel als in ons land. In Pontevedra, Galicia bedraagt de gemiddelde jaarhoeveelheid 1691 mm: in Vigo, Galicia zelfs 1915 mm. Nog imposantere jaarhoeveelheden komen voor rekening van bergdorpen. In Arruazu, Navarra valt op jaarbasis zowaar 2800 mm: in 1965 werd daar 3867 mm afgetapt.

Vanwege de vele imposante bergketens, zoals onder meer de Pyreneeën, de Sierra Nevada en de Cordillera Cantabrica, zijn de regionale klimaatverschillen in Spanje bijzonder groot. Zo kent de Spaanse hoogvlakte (regio Madrid, Castilla-La Mancha en Castilla-León) weliswaar droge, hete zomers: in de winter kan het er zeer koud zijn met temperaturen tot soms wel beneden -10 graden. Op de luchthaven van Madrid, Barajas, werd in de winter van 1963 zowaar -14,8º gemeten.

Aan de Middellandse Zee komt het slechts hoogst zelden tot vorst en kan het ook midden in de winter nog gemakkelijk ruim 20 graden worden. Dat maakt het klimaat ook zo aantrekkelijk voor hen die moeite hebben met het winderige en natte karakter van het Hollandse klimaat. Toch is ook het mediterrane klimaat niet overal hetzelfde. De Catalaanse Costa Brava heeft in de winter nogal eens te maken met uitvallen van koude lucht waarbij soms ook een straffe wind uit het noordwesten of noorden opsteekt: de Tramuntana.



De regio’s regio Alicante, Murcia en Almeria blijven van dat soort winden verschoond. Bovendien valt daar buitengewoon weinig regen. In Almeria valt op jaarbasis gemiddeld maar 196 mm (Cabo de Gata 152 mm) en de zon schijnt er 2965 uur. Het gebied vertoont woestijnachtige trekjes.

Waar Spanje vooral door imponeert zijn de bijzonder hoge temperaturen tijdens de zomermaanden. Het kan dan vele dagen achtereen meer dan 35 graden worden, in het dal van de Guadalquivir zijn middagtemperaturen boven 40 graden geen uitzondering. Dit gebied wordt ook wel de ‘paella van España’ genoemd. In plaatsen als Sevilla, Córdoba, Ecija en Jaén kan het wel 44-45 graden worden. Snikheet dus. De hoogste gevalideerde waarde voor Spanje komt echter voor rekening van Murcia waar op 29 juli 1976 47,8º werd geregistreerd. Goede tweede is Sevilla met op 6 augustus 1946 47,0º en dezelfde waarde werd in augustus 1964 ook gemeten in Badajoz, Extremadura.

De hitte beperkt zich echter niet alleen tot het zuiden. In Bilbao werd op 26 juli 1947 42,0º gemeten. Zelfs op de Balearen (onder meer Mallorca) kan het ondraaglijk heet zijn: op 25 juni 2001 werd op het vliegveld van Palma 41,4º gemeten. In het ‘Guinness book of records’ valt te lezen dat de hoogste temperatuur in Spanje 51 graden te Sevilla bedraagt. Deze temperatuur dateert van 30 juli 1876. De meting was weliswaar juist, de opstelling van de thermometerhut was dat niet. Deze waarde is dan ook door de Spaanse weerdienst verworpen.



De laagste temperatuur in Spanje bedraagt -32,0º in Lago Estangento (Lérida, Lleida) op 2 februari 1956. In de late zomer en tijdens het najaar ontstaan boven het warme water van de Middellandse Zee niet zelden enorme hoosbuien. De temperatuur van het zeewater is hoog (in september vaak nog meer dan 25 graden) en wanneer vooral op hoogte koude lucht arriveert, kan er sprake zijn van orkaanachtige regenval. Vooral begin november 1987 was het raak.

In Oliva, provincie Valencia viel in twee dagen 817 mm: Gandia kreeg in een etmaal zelfs 720 mm te verwerken. Deze enorme regens doen vaak meer schade dan goed. Onschuldige beken en riviertjes transformeren zich in woest kolkende watermassa’s die niet zelden dood en verderf zaaien.

De laatste jaren is, vanwege de klimaatverandering, de invloed van het Azorenhoog toegenomen. Daardoor heeft met name het noordoosten van Spanje, Catalunya, te maken met structurele droogte. Hoewel het recentelijk flink heeft geregend, heeft men besloten om een pijpleiding aan te leggen van de Ebro naar Barcelona. Aan het eind van dit jaar is er mogelijk niet voldoende water meer om de stad te kunnen voorzien.

Bron: Jan Visser
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 655 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 655, lezen 8 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden