Meteoalarm.eu: waarschuwingen voor regen, onweer en hitte
Deze week gaat de temperatuur een opmerkelijke sprint maken. Lokaal kan het woensdag 30 graden worden. De warmte ontaardt in (onweers)buien, maar ook na de buien blijft het warm. Mei wordt één van de wamste en zonnigste ooit.
De warme lucht die naar het noorden wordt gevoerd is afkomstig uit Afrika en die herkomst staat garant voor hoge temperaturen tot op grote hoogte in de atmosfeer. Het noorden van Afrika meldde de afgelopen dagen temperaturen tussen 37 en 42 graden. Zondag noteerde In-Salah (Algerije) 43 graden, Abu Dhabi 43 graden), Riyadh 45 graden en Mekka 48 graden.
Zo warm wordt het in Europa uiteraard niet maar landen als Oostenrijk en Duitsland krijgen volgens de verschillende weerdiensten wel te maken temperaturen tussen 30 en 34 graden. Dat is in de buurt van de recordwaarden voor de maand mei. De website www.meteoalarm.eu geeft voor die landen voor het eerst dit jaar waarschuwingen voor extreme hittebelasting. In de warme lucht ontstaan onweersbuien die lokaal heftig kunnen uitpakken. Het is goed mogelijk dat er de komende dagen saharastof met neerslag meekomt. Dat gebeurt vaker in Europa en soms komt het uit de Sahara afkomstige stof zelfs tot Scandinavië. Vooral als het niet te hard regent blijft dat stof achter op bijvoorbeeld tuintafels en auto's (zie Nader Verklaard- saharastof).
In ons land is het de vraag of lokaal de eerste tropische dag (30,0 of meer) geboekt kan worden maar dan nog blijven we ver onder de hoogste waarden ooit in ons land in mei gemeten. Op 25 mei 1922 werd in Gemert en Sittard 35,6 graden gemeten. Het KNMI noteerde eind mei 1922 enkele dagen achtereen temperaturen tussen 32 en 34 graden en daarmee de vroegste hittegolf ooit (zie Nader Verklaard- mewarmte).
Veel zomerse dagen
De Bilt heeft inmiddels deze maand al acht zomerse dagen geboekt, een reeks die op 6 mei begon. Dat is bijna drie keer het normale aantal van de maand mei. Met nog een aantal zomerse meidagen in het verschiet komen de maand in de buurt van het recordaantal van 12 zomerse dagen. Mei 2000 had een serie van twaalf zomerse dagen, mei 1992 telde er in De Bilt in totaal ook 12 en Arcen noteerde toen zelfs 15 zomerse dagen.
Zeer zonnig
Het zonovergoten weer heeft deze maand inmiddels ook in de top tien doen belanden. De Bilt komt de komende dagen boven de 250 uur zon uit tegen 204 zonuren in een gewone mei. Met nog een volle week te gaan komt het totale aantal zonuren in de hoogste regionen terecht. De zonnigste maand ooit is nog altijd mei 1989 met in De Bilt 331 uur zon (meer over zonuren en zonnige tijden onder Nader Verklaard; zie ook Verder lezen- Extremen mei en actuele stand van deze (lopende) maand).
Sterke zonkracht
Opmerkelijk is ook de toenemende zonkracht komende week. De afgelopen periode lag de zonkracht bij 5 of 6, maar de laatste meidagen worden waarden verwacht van 7. Dat is een sterke zonkracht, waarbij een onbeschermde huid al na 10 tot 15 minuten kan verbranden. Iets om zeker in de gaten te houden. Die waarden vallen overigens in het niet bij de zonkracht 10 tot 12 die in het zuiden van Europa worden bereikt (Verder lezen-Actuele zonkracht in Nederland en in de rest van de wereld en Nader Verklaard- zonkracht).
Actuele droogte
Deze maand heeft vooral in de noordelijke helft nog maar weinig neerslag opgeleverd, in het zuiden lokaal meer dan 70 mm, grote verschillen dus tussen noord en zuid. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september.
Gemiddeld over het land berekend over dertien weerstations is het in deze tijd van het jaar niet vaak zo droog. In de meetreeksen was het in slechts 5% van alle jaren (over de afgelopen ruim honderd jaar) in deze tijd van het jaar nog droger. De droogtesituatie gemiddeld over het land blijft volgens de tijdgrafiek ondanks de buien de komende tien dagen dicht in de buurt van de 5% lijn.
Droogteverwachting komende tien dagen
Onder Verder lezen (doorlopend potentieel neerslagoverschot-tijdgrafiek) vindt u meer informatie over het neerslagtekort en de droogteverwachting voor de komende tien dagen.
Bron: KNMI