Het laatste temperatuurrecord dateert alweer van vorig jaar april, toen was april 2007 namelijk de zachtste sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Januari dit jaar gooide ook hoge ogen, want de gemiddelde maandtemperatuur kwam in De Bilt uit op 6,5 graden tegen normaal 2,8 graden, en dat was goed voor een tweede plaats in de lijst van warmste januarimaanden ooit. De eerste plek in die lijst blijft bezet worden door januari 2007 met een gemiddelde maandtemperatuur van 7,1 graden. De maanden daarna is het op temperatuurrecord gebied ‘stil’ gebleven, tot de huidige maand mei. Want de bloeimaand gaat hard op weg naar een record!
Op nadering van de regenstoring(en) is er in de hoge luchtlagen al bewolking te zien zoals hier in het Brabantse Heesbeen. Foto: Lida Verkade.
Record zo goed als zeker
Met de ‘warme’ verwachtingen voor de komende dagen in het achterhoofd is het record zo goed als zeker. Dat komt niet in de laatste plaats door de zachte nachten. Tot en met gisteren staat de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt op 15,4 graden tegen normaal 12,7 graden voor de hele maand. En de resterende dagen van de maand zullen behoorlijk warm verlopen: halverwege de komende week zijn maximumtemperaturen dichtbij 30 graden mogelijk en minimumtemperaturen in de nacht rond 18 graden! Als we nu de te verwachten gemiddelde temperatuur over de laatste acht dagen van de maand berekenen, zoals die nu in onze database staat, dan komt volgens onze berekening het maandgemiddelde op 16,3 graden uit. Het record stamt uit 1992 met 15,6 graden in De Bilt, dus dat wordt dan verpulverd!
Op naar de 25 graden, en komende week richting 30. Foto: Maikel Straub (14 jaar) uit Ulft.
Lucht uit Afrika
De opwarming rond het midden van de komende week hangt samen met een zuidoostelijke wind, waarmee van oorsprong lucht vanuit Afrika wordt aangevoerd, die met een omweg via Midden-Europa naar Nederland wordt geblazen. De zuidoostelijke stroming gaat wel aan een lagedrukgebied vooraf. De depressie ligt nu in de Golf van Biskaje, maar splitst snel in twee delen uiteen: het ene deel trekt het Iberisch schiereiland binnen, het andere koerst noordwaarts richting de Kanaalregio aan het begin van de week. Bijbehorende storingen (fronten) trekken naar de Benelux met als gevolg toenemende kans op regen- en onweersbuien. De eerste regen tipt komende nacht al de zuidgrens aan, en morgen schuiven de buiige regenzones verder noordwaarts op. Ook het door extreme droogte getergde noorden van Nederland krijgt dan uiteindelijk regen, waarschijnlijk tussen 2 en 5 millimeter. Maar dat is absoluut niet genoeg om het neerslagtekort op te heffen!
Het noorden van Nederland krijgt wel regen morgen, maar zeker niet genoeg om de droogte te verhelpen. Dit is het Groningse Oldambt. Foto: Karin Broekhuijsen.
Gedonder
Na passage van de storing komen nieuwe buien tot ontwikkeling, die in de onstabiele en vochtige warme lucht steeds vaker onweer bij zich zullen hebben. Waarschijnlijk is het dinsdag tussen de buien door in eerste instantie lange tijd droog, met geregeld zon, zodat bij een oostelijke bries de temperaturen een flinke klim kunnen maken. En dan komt de 30 graden in zicht. Maar dat kan de atmosfeer niet aan, zoals we dat noemen, en dan kunnen er opeens donderbuien ontstaan. Ook woensdag bevindt Nederland zich zeer waarschijnlijk nog in de zeer warme en vochtige lucht met in het binnenland middagtemperaturen tegen die tropische grens van 30 graden aan. Op beide dagen zal het daarom benauwd weer zijn, en bij zo'n situatie is het gewoon wachten op het gedonder.
De regenmeter zal weer worden gevuld.... Foto: Jannes Wiersema.
©Meteo-Consult