Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Brunswick, NC; Columbus, NC.

16 Sep 2024 20:36:51

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bladen, NC; Brunswick, NC; Columbus, NC; Pender, NC.

16 Sep 2024 18:33:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, MN; Roseau, MN.

16 Sep 2024 18:03:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, MN; Roseau, MN.

16 Sep 2024 16:30:52

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Berkeley.

16 Sep 2024 15:32:04

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor East Carteret.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Onslow.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor West Carteret.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Charleston.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Tidal Berkeley.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kittson, MN; Marshall, MN.

16 Sep 2024 15:32:03

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Brunswick.

16 Sep 2024 15:07:48

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Central Horry.

16 Sep 2024 15:07:48

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Georgetown.

16 Sep 2024 15:07:48

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Horry.

16 Sep 2024 15:07:48
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 mei 2008, 14:26 uur | Bericht #12484
Koude nachten

De eerste helft van mei is warm verlopen. In het midden en zuiden van het land werd op 6 tot 8 dagen een maximumtemperatuur van 25 graden of meer gemeten. Weerkundige spreken in dat geval van een zomerse dag. We kunnen dus wel stellen dat mei een zomerse start heeft gekend. Inmiddels is het niet meer zo warm. Eind vorige week kregen we vanuit het zuiden te maken met buien waarbij vooral in het zuid- en Midden-Nederland regen van betekenis viel. In het uiterste noorden bleef de regen beperkt tot een paar losse buien. De buien waren de voorbode van koelere lucht waar we nu mee te maken hebben.


Terwijl de bomen goed in blad staan, is het dak van de auto bedekt met een laagje rijp. Lokaal moest men vanmorgen de autoruit nog krabben. Foto: Mark Wolvenne.

De aangevoerde lucht is afkomstig uit Noord-Scandinavië waar eind vorige week de temperatuur tot rond het vriespunt daalde en er soms enkele sneeuwbuitjes vielen. In de korte nachten waarin het vrijwel niet donker wordt ging het kwik zelfs royaal onder nul. Uiteindelijk heeft deze luchtmassa ook ons land bereikt en dat was afgelopen nacht en vanmorgen vroeg goed te merken. Alle meetpunten in het binnenland met uitzondering van Limburg en het uiterste oosten van Noord-Brabant, hadden een minimumtemperatuur van maar net boven het vriespunt. Meetpunt Twente kwam aan het eind van de nacht op 0.0 graden uit. Op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug wist de temperatuur ook tot net iets boven nul te dalen. Soesterberg kwam op +0.2 graden uit en Deelen (nabij Arnhem) kon een minimum van 0.8 graden noteren.


Bij Hans Wildeboer in het Noord-Limburgse Mook was vanmorgen vroeg ijs te zien op een plat dak.

Vorst aan de grond
Aan de grond was het nog kouder, op heel wat plaatsen kwam het kwik op 10 centimeter boven kort geknipt gras voor een korte tijd onder nul. Op vliegbasis Soesterberg bleef de temperatuur tussen middernacht en 6 uur vanmorgen direct boven het aardoppervlak onder nul en op een gegeven moment vroor het er afgerond 5 graden. Ook elders wist de temperatuur op klomphoogte onder nul uit te komen. De lage temperaturen die we nu meten zijn niet uitzonderlijk. Ook na de ijsheiligen komt de temperatuur nog weleens rond het vriespunt uit en vorst aan de grond is dan heel gebruikelijk.


De minimumtemperatuur op 10 centimeter hoogte van afgelopen nacht.


Ook komende nacht wordt het koud. Vooral Drenthe en Overijssel kunnen nachtvorst verwachten.


Temperatuursverloop op vliegbasis Twente. Ook komende nacht daalt de temperatuur op waarnemingshoogte tot net iets boven nul.

De laatste datum waarop de temperatuur in De Bilt op waarnemingshoogte (anderhalve meter hoogte) onder nul kwam na het winterseizoen is 28 mei (1961) toen het kwik daalde tot -0.2 graden. Tot ver in de tweede decade van juni kan het in de korte nachten nog afkoelen tot een paar graden boven nul terwijl verder het binnenland in ook begin juni nog in een uitzonderlijk geval vorst wordt opgemeten. Zo vroor het op 2 juni 1975 in de vroege ochtend nog 0.6 graden op vliegveld Twente.

Stapelwolken
Toen vanmorgen eenmaal de zon opkwam (rond 05:40 uur), warmde de grondlaag vrij snel op. Omdat warme lucht lichter is dan koudere lucht, ging de warme lucht stijgen. Bij het stijgen, koelde de lucht ook weer af en rond 1200 meter trad er condensatie op waardoor zich stapelwolken vormde. Op een aantal plaatsen zijn hier ook een paar kleine buitjes uit gevallen. Vanavond, als de zon ondergaat en de temperatuur gaat dalen, lossen de stapelwolken op en volgt er opnieuw een heldere en koude meinacht. In het binnenland komt de temperatuur opnieuw rond het vriespunt uit en aan de grond volgt opnieuw één of twee graadjes vorst. Schade voor de land- en tuinbouw zal dit waarschijnlijk niet opleveren. De temperatuur komt maar voor een korte tijd net onder het vriespunt uit. Ook in de stadstuintjes zal de vorst geen schade opleveren. In een stadstuin is het over het algemeen veel minder koud zodat daar de temperatuur, ook direct aan de grond, royaal boven nul blijft.


Terwijl de temperatuur aan de grond op veel plaatsen onder nul kwam, lagen deze koeien nabij Silvolde vanmorgen gewoon heerlijk in het gras. Foto: Stan Bouman.

Morgen is de lucht droger en vormen zich minder stapelwolken. De temperatuur gaat al wat omhoog en bereikt in het zuidoosten en uiterste zuiden een maximumwaarde van 18 graden. Na morgen komt de temperatuur steeds hoger uit en ook in de nachten wordt het minder koud. In de loop van de week is van nachtvorst geen sprake meer.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
19 mei 2008, 15:51 uur | Bericht #12486
Koude nachten

Het zijn koude nachten in ons land, toch nog behoorlijk laat in het seizoen, na de officiële ijsheiligen. Afgelopen nacht vroor het onder een heldere hemel vlak boven de grond lokaal meer dan 4 graden. Op 1.50 meter hoogte, dat is de officiële waarneemhoogte, bleef het boven nul.

Op het bijgevoegde kaartje is de temperatuurverdeling van de afgelopen nacht te zien. Het koudst was het in het oosten en midden van het land. De temperatuur kwam daar op of iets boven nul. Naar het westen toe was het duidelijk zachter, maar lagen de minima onder de 5 graden. In het uiterste westen kwam het tot 7 of 8 graden, mede door de invloed van het zeewater en in het Waddengebied ook door bewolking. Ook de komende nacht is het nog koud, daarna stijgen de temperaturen.

©Weathernews
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.876 topics, welke bij elkaar 448.465 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.604 leden.
Het nieuwste lid is Hazet54.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 256 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 256, lezen 91 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 7".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden