Terwijl de Groningse en Friese noordkust na lange tijd van droogte tot zaterdagochtend moesten wachten voordat eindelijk weer eens regen viel, was het in de rest van het land eerder al soms behoorlijk raak. Lokaal kwam het tot ware wolkbreuken.
Het satellietbeeld van 6.15 uur op vrijdagochtend. Door te klikken wordt de afbeelding vergroot. Hier en daar zijn verticale uitstulpingen in de bewolking te zien boven Nederland. Dit zijn de (zware) buien die verscholen zaten in een veel groter gebied dat tussen donderdagavond en woensdagmiddag langzaam van zuid naar noord over ons land trok.
Woensdagmiddag ontstonden in de driehoek Hilversum-Veluwe-Lelystad een paar kleine maar zeer heftige buien. De lokale verschillen waren daarbij zeer groot. Op de ene plek bleef het zo goed als droog (zoals bijvoorbeeld bij een waarnemer in Apeldoorn) terwijl Rob Karsenbarg een paar kilometer verderop in Loenen 26 millimeter optekende.
Satellietbeeld van 7.15 uur de boven de rest van het wolkenpak met regen uittorenende buienwolken werpen hun schaduw op de bewolking eronder.
De oorzaak van deze grote lokale verschillen was dat er op de ‘sturende’ hoogte van de buien (zeg maar rond 3 kilometer boven het aardoppervlak) nauwelijks wind stond. Daardoor trokken de buien uiterst langzaam.
Ook donderdag en vrijdag waaide het nauwelijks hogerop in de atmosfeer en waren er flinke plaatselijke verschillen. Terwijl het bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam donderdag op drie spatten na droog bleef, kreeg Amstelveen een paar kilometer verderop rond het begin van de avond een tijdlang met regen te maken. Tegelijkertijd kwam het in de regio Utrecht tot een fiksere bui met onweer. Aan de noord- en westzijde van de Veluwe en in Brabant viel donderdag bij buien plaatselijk zo’n 40 millimeter in korte tijd. Ter vergelijking de maand mei als geheel levert in die gebieden gemiddeld (‘normaal’) gezien iets meer dan 60 millimeter op.
7.45 de schaduwen worden weer wat minder duidelijk. Niet alleen omdat de buienwolken langzaam wat minder hoog en minder actief worden, maar natuurlijk ook omdat de zon hoger komt te staan en de schaduwen dus korter worden.
Na al deze, min of meer ‘losse’ buien, trok donderdagavond laat vanuit het zuiden een zone met meer aaneengesloten regenval binnen. In het pak met bewolking en regen zaten weer ‘losse’ stortbuien met onweer verscholen. In het algemeen regende het min of meer ‘egaal’ door, maar hier en daar kwamen daardoor ware wolkbreuken voor. Dit was wederom een plaatselijk, maar daarom niet minder intensief verschijnsel.
Een waarnemer uit Clinge, in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, kreeg bijvoorbeeld bij zo’n wolkbreuk in 10 minuten tijd 22,5 millimeter per vierkante meter te verwerken. Dat is dus 22 en een halve liter water per vierkante meter! Met daarbij zware donderslagen en windstoten tot ruim 105 kilometer per uur aan toe.
Verspreid over het zuiden van het land waren in de avond- en nachtperiode een paar van zulke ‘uitbarstingen’ te zien op de radarbeelden.
De regenzone breide zich heel langzaam uit tot over het midden van het land in de loop van de nacht en de vrijdagochtend. Daarbij leefde de buiigheid binnen de regenzone, na een tijdelijke afname, enige tijd weer wat op. Zodanig dat in Nijmegen de putdeksels omhoog kwamen – wederom lokaal, want zeker niet overal in Nijmegen gebeurde dat. En bijvoorbeeld ook aan de noordzijde van Rotterdam was het flink raak. Ook dit keer trokken de buien maar langzaam, omdat er hogerop maar weinig wind stond.
Het aardige was dat de verhulde buien binnen de regenzone bij het licht worden, dus in de vroege ochtend, op de satellietbeelden goed zichtbaar werden. De enorme buienwolken staken namelijk boven de omliggende bewolking uit. Als torenflats wierpen ze de schaduw van hun bovenste etages op het wolkendek eronder. Zie de foto's .
En zaterdag…. Toen we wakker werden, regende het alweer op de meeste plaatsen. Aan het eind van de ochtend werd het als laatste in het noordoosten van Groningen nat. Voor een klein deel van het noorden van het land was dit pas de eerste regen sinds 1 mei, en hier en daar pas eigenlijk de eerste serieuze regenval deze maand. Overigens was later op de dag in veel van deze gebieden zelfs enige tijd sprake van zware regenval.
Bron: Meteo Consult