Zeven zomerse dagen. Een zonrecord. De warmste Pinksterdagen in 25 jaar. Voor de weerstatistici zijn het gouden tijden. Moeder natuur is minder blij. In grote delen van Nederland heerst namelijk een flink neerslagtekort.
Actuele droogte
Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september.
4 mm per dag
Door het zomerse weer is het neerslagtekort met ongeveer 4 mm per dag toegenomen, een bijzonder sterke stijging. Gemiddeld over het land berekend over dertien weerstations is het in deze tijd van het jaar niet vaak zo droog. In de meetreeksen was het in slechts 5% van alle jaren (over de afgelopen ruim honderd jaar) in deze tijd van het jaar nog droger. Vooral in het noordwesten is het tekort groot.
Donderdag regen
Donderdag krijgt Nederland een flinke douche over zich heen. Vooral het midden van het land krijgt het zwaar te verduren. Lokaal kan er 20-30 mm gaan vallen. Ondanks de buien blijft de droogtesituatie in de tijdgrafiek de komende tien dagen dicht in de buurt van de 5% lijn. Dit geldt zeker voor het uiterste noorden van ons land. Daar wordt morgen namelijk een stuk minder water verwacht dan elders.
Bron: KNMI/WeerOnline
Het is droog en dat blijft voorlopig ook zo. Het neerslagtekort neemt daardoor verder toe. Mocht er de komende 10 dagen geen regen vallen dan komt het tekort dicht in de buurt van het recordjaar 1976. Een grafisch overzicht met uitleg.
Actuele droogte
Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september. Door het zomerse weer is het neerslagtekort in de eerste helft van mei met ongeveer 4 mm per dag toegenomen, een bijzonder sterke stijging. Deze maand heeft vooral in de noordelijke helft nog weinig neerslag opgeleverd, lokaal nog maar een paar millimeter. In Kortgene (Zeeland) staat de neerslagteller inmiddels op 60 mm, grote verschillen dus tussen noord en zuid.
Niet vaak zo droog
Gemiddeld over het land berekend over dertien weerstations is het in deze tijd van het jaar niet vaak zo droog. In de meetreeksen was het in slechts 5% van alle jaren (over de afgelopen ruim honderd jaar) in deze tijd van het jaar nog droger. De droogtesituatie gemiddeld over het land blijft volgens de tijdgrafiek de komende tien dagen dicht in de buurt van de 5% lijn.
Dicht bij record
Bovenstaande grafiek laat het neerslagtekort van 2008 (zwarte lijn) zien afgezet tegen ondermeer het recordjaar 1976 (rode lijn). Verder geeft de groene lijn in de grafiek het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5% van de jaren werd overschreden. De blauwe lijn is de mediaan. Deze geeft het verloop aan van het tekort dat in 50% van de jaren werd overschreden. Uiteindelijk kwam het tekort in 1976 uit op meer dan 300 mm. De grijze waaier aan het einde van de zwarte lijn geeft het verwachte neerslagoverschot aan op basis van de 10-daagse ensembleverwachting van het KMNI. Het meest ongunstige scenario (veel zon, warm en geen neerslag) brengt 2008 over 10 dagen op hetzelfde niveau als 1976.
Bron: KNMI.nl