De fijnstof-verwachting van vandaag. RIVM, via teletekst.
Het huidige hogedrukgebied is echter minder krachtig en ligt met zijn kern ver genoeg weg om de onderste laag, de leeflaag, dik genoeg te houden. Lucht kan steeds mengen tot ongeveer 2000 meter hoogte. Een lekkere dikke laag. Mooi ook voor zweefvliegers, die tot zo'n 2 kilometer kunnen stijgen, voordat ze tegen de inversie aandrukken. Zie ook de temperatuurcurve van de lucht hieronder.
De luchtopbouw van afgelopen zaterdag. De rechtercurve geeft de luchttemperatuur weer. Op 2 kilometer hoogte zit er een knik in die curve. Daar ligt de inversie. Deze kan wel door groeiende stapelwolken worden gepasseerd.
Catalaans stuwmeer
Terwijl wij in Nederland in zomers meiweer vertoeven, gaan storingen fors tekeer in het zuidwesten en zuiden van Europa. Vandaag vielen er stevige buien rondom Rome, op Corsical, Sardinie en ook her en der in Spanje. Het noordoosten van Spanje (Catalonie) krijgt op de valreep toch nog water in haar extreem laag staande stuwmeren. We hebben het hier al een paar keer over het stuwmeer bij Sau (ten noordwesten van Barcelona) gehad. Tot een paar dagen terug was daar de waterinhoud nog maar 15 procent.
Het stuwmeer bij Sau (zeer belangrijk voor de watervoorziening van Barcelona en omgeving)zoals het er een paar dagen geleden nog ongeveer uitzag: behoorlijk leeg.
En ja, met het kerkje. Nog steeds geheel boven water.
Feitelijk lager, omdat de laatste procenten niet te gebruiken zijn vanwege modder. Voordat het stuwmeer werd geconstrueerd, was er op die plek een dorpje, met een kerkje. Dat kerkje is nu al een paar maanden in z'n geheel boven water verschenen. Maar, er is veel regen gevallen in Catalonie. In Barcelona is er over drie dagen zo'n 140 millimeter neerslag naar beneden gekomen. En dat gaat de komende dagen/weken gedeeltelijk de stuwmeren in. De watervulling van het stuwmeer bij Sau is inmiddels al iets opgelopen, naar 17 procent.
Diep diepblauw. Foto: Jan Stapelbroek.
Sterk drogend
De combinatie van veel zon, lage luchtvochtigheden en gewassen die nu juist volop groeien en gaan bloeien, kunnen we spreken van sterk drogende omstandigheden. Wie de natte was buiten hangt, kan dat beamen, het is in no-time droog. Ook in je eigen luchtpijp, mond en keel is de droogte merkbaar. Ook blijkt nu maar weer het belang van zoiets gemakkelijks als een regenton. Daar waar in april in een aanzienlijk deel van ons land nog geregeld buien zijn gevallen, begon de regenton deze maand met 100 procent vulling. En dat scheelt weer kostbaar drinkwater voor het begieteren van de (kleine) tuin. De meeste tonnen zullen inmiddels wel leeg zijn geraakt. En dus is het wachten op de eerste buien. En die staan nog steeds 'gepland' voor donderdagavond. Althans, in de zuidelijke delen van ons land.
Een paar wolkjes, verder ook hier transparante luchten. Oudleusen, gisteren. Foto: Reinier van Assen.
Bron: MeteoConsult