Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 mei 2008, 13:30 uur | Bericht #12155
Leegloop meer veroorzaakte kou

Koude en warme perioden uit het verleden zijn belangrijk voor het begrijpen en voorspellen van het toekomstige klimaat. Eén zo’n koude periode was rond 8200 jaar geleden, en duurde ongeveer 160 jaar. Deze periode na de laatste ijstijd werd veroorzaakt door het leeglopen van smeltwatermeren in Noord-Amerika. Ane Wiersma toont aan dat de gevolgen alleen op het noordelijk halfrond merkbaar waren, vooral in de gebieden rondom de noordelijke Atlantische Oceaan. De meren zijn waarschijnlijk gedurende twee fasen leeggelopen. Hij promoveert hierop op 13 mei aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.


Een groot deel van de laatste ijstijd (Weichselien) en de daaropvolgende periode, het Holoceen. De figuur is gebaseerd op metingen aan een ijskern genomen op Groenland (GISP-2). Bron: Ane Wiersma

Koude periode
8200 jaar geleden werd het plots enkele graden kouder (tot 3,3°C). De oorzaak hiervan is het leeglopen van de zoetwatermeren in Noord-Amerika, de ‘Laurentide’ meren. Deze waren ontstaan door de smelt van het landijs van de laatste ijstijd. Omdat het zoete water een lagere dichtheid had dan het zoute oceaanwater, bleef het erop drijven. Het zinken van zout, koud water naar de bodem in de noordelijke Atlantische Oceaan werd hierdoor geremd, maar ook de warme Golfstroom hiernaar toe. En dus werd het flink kouder.


Overzicht van de huidige thermohaliene circulatie, de circulatie van oceaanwater aangedreven door verschillen in temperatuur en zoutgehalte. De roodgekleurde stromen in de noordelijke Atlantische Oceaan kwamen stil te liggen of werden flink afgeremd. Hierdoor bereikte veel minder warmte de Noord-Atlantische contreien. Bron: NASA

Methode
Voor zijn studie naar deze koude periode heeft Ane Wiersma een klimaatmodel gebruikt waarin gegevens zijn verwerkt van de toen resterende ijskappen en de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Onderdelen van het model zijn de atmosfeer, de oceaan, de vegetatie op het land en de instroom van zoetwater vanuit de meren.


De Noord-Amerikaanse zoetwatermeren bouwden zich op achter het ijs. Nadat voldoende ijs gesmolten was, brak de ijsdam door en stroomde het water de Atlantische Oceaan in via de ‘Hudson Strait’. Bron: Ane Wiersma

Effecten
De instroom in de Atlantische Oceaan zorgde vooral in de noordelijke Atlantische Oceaan voor een flinke afkoeling. Op het zuidelijk halfrond was de invloed niet merkbaar. Vooral het watervolume in de meren bleek belangrijk voor het verloop van de koude periode. De duur van de kouder fase was niet overal gelijk en ook de koudste periode trad niet overal tegelijkertijd op. Daarnaast is zeer waarschijnlijk dat de meren in twee fasen zijn leeggelopen. Naast het smeltwater hebben ijsbergen gezorgd voor een extra afkoeling.

De vraag is nu wat er precies gebeurt als de Groenlandse ijskap blijft smelten. Wordt de warme Golfstroom weer geremd of valt het wel mee. Het blijft wachten op toekomstig onderzoek en metingen.

©Kennislink
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 711 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 711, lezen 7 mensen het topic "Berichtgeving TC Sandy (Atlantic)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden