De verwoestijning van de Sahara, duizenden jaren geleden, houdt wetenschappers al lang bezig. Onderzoekers van de Ugent sluiten nu een plotse uitdroging uit en verklaren deze door een langdurig ecologisch proces.
Sedimentboringen
Lang werd gedacht dat de Sahara vrij plots uitdroogde, ergens tussen 5.600 en 2.700 jaar geleden. Via onderzoek van sedimentboringen konden Gentse wetenschappers besluiten dat er veel meer sprake was van een geleidelijk proces. Door afname van moessonneerslag uit het zuiden, werd de tropisch-Afrikaanse vegetatie in het gebied stilaan ingenomen door typische Sahelvegetatie. Hierna volgde een fragmentatie van het grasland en een grootschalige mobilisatie van fijn stof. Dit resulteerde in de huidige zandwoestijn.
Gegevens uit Yoa-meer
Bij het onderzoek verzamelden onderzoekers van de universiteiten van Keulen en Gent sedimentgegevens uit het Yoa-meer in Tsjaad. Dit meer kon de laatste millennia blijven bestaan dankzij insijpeling van grondwater en zorgt zo voor een stabiel sedimentarchief te midden van de Sahara. Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:49 uur, door Joyce.s