Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 mei 2008, 15:00 uur | Bericht #12024
TV programma Galileo gaat in op klimaatverandering

We hebben dit voorjaar lang op de eerste 15 graden moeten wachten, maar inmiddels is het voorjaar zeer goed op dreef gekomen. In De Bilt hebben we tot en met vandaag vijf ‘warme’ dagen gehad met een maximumtemperatuur van tenminste 20 graden en daar zullen er de komende week nog een hele rits bijkomen. De lente krijgt zelfs zomerse allures en zit heel goed in het zadel. Iets meer dan een derde van dit jaar is inmiddels achter de rug en 2008 heeft het in zich om ook tot een zeer warm jaar uit te groeien. In dat kader is het nuttig om op te merken dat de EO vanavond om 22.50 uur op Nederland 2 een nieuwe 5-delige serie start van het wetenschapsprogramma Galileo, waarin klimaatverandering centraal staat en waaraan collega Reinier van den Berg zijn medewering verleent.

Overzicht van het wetenschapsprogramma Galileo
Het wordt warmer in Nederland en we praten uitvoerig over het terugdringen van broeikasgassen en dan vooral over het terugdringen van CO2. We moeten met z’n allen minder auto rijden, spaarlampen gebruiken, etc. Maar ondertussen vergeten we dat er een nog veel gevaarlijker gas op de loer ligt: methaan! Want door de opwarming van de aarde begint her en der methaan in grote hoeveelheden vrij te komen: uit grote luchtbellen vanaf de oceaanbodem, en uit de ontdooiende permafrost in Alaska en Siberië. Maar methaan zit ook in poep. Twee boeren uit het Drentse Zuidvelde hebben een manier gevonden om dit methaan om te zetten in duurzame energie.


Lente in Nederland. Het jonge groen ziet er nog heel fris uit.

Vanaf dinsdag 6 mei start de EO het wetenschapsprogramma Galileo met een nieuwe 5-delige serie rondom klimaatsverandering. Iedere week gaat meteoroloog Reinier van den Berg op zoek naar praktische oplossingen om de klimaatsverandering in Nederland zo goed mogelijk te benutten. Ongedwongen speurt hij naar nieuwe ontwikkelingen en zoekt uiterste grenzen op. Wat gebeurt er écht als Nederland verandert in Hollanda Tropicana? Welke oplossingen zijn er voorhanden en wat kan de kijker er zelf mee?

Een korte terugblik…
We raden u aan om te kijken, want de opwarming in ons land heeft serieuze vormen aangenomen. We roepen het nog maar eens in de herinnering terug. Zowel 2006 als 2007 waren in ons land (en daar niet alleen) recordwarme jaren met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11.2 graden, daar waar de norm 9.8 graden is. In zekere zin is dat opmerkelijk, want 2006 begon behoorlijk koel en gedurende de tweede helft van vorig jaar week de temperatuur gedurende de meeste maanden maar weinig af van de norm.

Verantwoordelijk voor deze twee recordwarme jaren was een uitzonderlijk warme periode die in de derde maartweek van 2006 begon en die, met een korte onderbreking gedurende augustus, doorliep tot het begin van de zomer van vorig jaar. In het ‘jaar’ van 9 juni 2006 tot en met 8 juni 2007 bedroeg de gemiddelde temperatuur 12.7 graden, wat aangeeft wat we in theorie zouden kunnen halen als een dergelijk periode netjes in een kalenderjaar zou passen.

Ook 2008 is goed op dreef
Mochten we de tweede helft van vorig jaar het idee hebben gekregen dat eindelijk eens een periode met ‘normale’ temperaturen beleefde die langer duurde dan een maand, dan werden we de afgelopen winter snel wakker geschud. Dankzij de periode met stralingsvorst voor de Kerst, verliep december nog aan de koude kant, maar januari 2008 was na die van het jaar daarvoor, de warmste uit de hele meetreeks sinds 1706. Ook februari verliep zacht. Er volgde een koelere periode, maar desondanks wisten zowel maart als april (nipt) aan de warme kant van de streep te blijven. Inmiddels is mei, na net aan een koele start, op weg om het ontstane warmteoverschot rap verder uit te breiden. Tot en met vandaag is het aantal graaddagen van dit jaar al opgelopen tot 210.2 en dat getal zal de komende dagen snel verder stijgen. Het huidige lenteweer met zomerse allures lijkt namelijk nog minimaal tot en met de pinksterdagen aan te houden, en wellicht zelfs ook nog daarna!


De weerkaart voor vanmiddag 14 uur, volgens de 0 uur run van het ECMWF.


En dit is de weerkaart voor woensdag 14 mei, over ruim een week dus. Kijkend naar de Benelux, lijken ook dan de verschillen ten opzichte van vanmidag nog erg klein te zijn, een bewijs van de standvastigheid van het huidige weer.


Het verloop van de temperatuur van de afgelopen 90 dagen in De Bilt, ten opzichte van normaal. Zowel en maart als in april traden er een paar koelere fases op, maar de warmte was overheersend. Bedenk daarbij dat de bijna recordwarme januari al niet meer is af te lezen in deze grafiek.

210 Graaddagen
Een warmteoverschot van 210 graaddagen is groot. Dat betekent dat alle dagen van dit jaar tot dusver bijna 1.7 graden warmer zijn verlopen dan gemiddeld. Om dit warmteoverschot weg te werken, moet alle resterende dagen van dit jaar 0.9 graden kouder verlopen dan de norm. Als de rest van dit jaar volstrekt gemiddelde temperaturen zou gaan opleveren (de komende twee weken lukt dat dus zeker al niet) dan komt 2008 op 10.4 graden gemiddeld uit en daarmee op een gedeelde 12e tot 16e plaats op de lijst van warmste jaren sinds 1901. Er is dus nog maar weinig extra warmte nodig om 2008 in de top van dit klassement te krijgen. Opvallend in dat kader is dat in die top 16 alleen maar recente jaren staan, namelijk alle jaren van deze eeuw, vijf uit de negentiger jaren van de vorige eeuw, evenals 1989 en 1988.

Met de verwachting voor de komende tien dagen in gedachten, is het niet onredelijk om in te schatten dat het warmteoverschot vlak na de Pinksteren zal zijn opgelopen naar rond 250 graaddagen. Uiteraard kan er de rest van het jaar nog heel wat veranderen. Een flinke koele periode kan dit aantal opnieuw fors omlaag brengen, of dit getal blijft maandenlang met wat kleine schommelingen vrijwel constant, iets wat we ook in de tweede helft van vorig jaar hebben gezien. Maar voor hetzelfde geld houdt het vrij warme tot warme weer gewoon aan. Tot dusver waren alle dagen dus bijna 1.7 graden te warm verlopen. Als de rest van dit jaar een warmteoverschot van iets meer dan 1.3 graden per dag laat zien, dan slaagt 2008 erin om zich naast zijn warme broeders uit 2007 en 2006 te nestelen. De komende twee weken zitten we daar in ieder geval ruim boven. We gaan niet speculeren hoe de tweede helft van mei, alsmede de maanden daarna zullen gaan verlopen, hoewel er aanwijzingen zijn dat zowel juni als juli flink te warm zullen worden. Mocht dat gebeuren, dan is de kans in ieder geval heel groot dat 2008 zich royaal in de top 10 van warmste jaren zal gaan nestelen.


De combinatie van een ietwat vlagerige wind, heldere zonneschijn en droge lucht, maakte dat gisteren in Drenthe deze goed ontwikkelde stofhoos kon worden waargenomen.


Nee, dit is niet de Sahara, maar Ameland, badend in de lentezon.


De totale hoeveelheid neerslag tot en met tien dagen vooruit, zoals berekend door de 0 uur run van het ECMWF. In deze van de Benelux blijft het geheel droog volgens deze berekening (het zwarte gebied) of valt er minder dan 1 mm (groene gebied). In de donkerrode gebieden valt meer dan 30, in de helderrode gebieden tussen 10 en 30 mm.

Bronnen: Meteo Consult, eigen archief, KNMI. Afbeeldingen: Stan Bouman (voorpagina), Climate Prediction Center; Roel de Haan; D.C. Visser; Ans van Ballegooy.

ruk
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 1694
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 mei 2008, 00:02 uur | Bericht #12069
heb gisteravond het progamma bekeken en vond het best intressant genoeg om de volgende afleveringen ook te gaan volgen!

in ieder geval 10x beter dan dat weersprogamma wat ze vorig jaar hadden over nederlands noodweer ofzo, vond ik zelf een flop toen.
één ding is zeker, er is ALTIJD WEER!!!!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 663 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 663, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden