De afgelopen dagen viel het weerbeeld het best samen te vatten met het woord ‘wisselvallig’. Op Koninginnedag viel op de meeste plaatsen mee met de buien, maar ze waren er wel. Op Hemelvaartsdag kreeg vooral het binnenland na een vrij zonnig begin van de dag in de middag nogal wat buien te verwerken, ook met hagel en onweer. Dat beeld gaat de komende dagen echter drastisch wijzigen. We krijgen een periode met vrij zonnig en warm lenteweer, waarbij het kwik op veel plaatsen tot 20 graden of hoger weet op te lopen.
Op Koninginnedag viel het weer op veel plaatsen mee, ondanks het prominente lagedrukgebied in onze buurt.
Fraai zijn de banden met regen of buien te zien die op 30 april rond de depressiekern cirkelden.
Weersomslag
Het licht wisselvallige weer van vandaag en de afgelopen dagen wordt verruild voor een stabiel weerbeeld, onder regie van een hogedrukgebied dat vandaag nog boven Noord-Frankrijk en Midden-Duitsland ligt, maar waarvan de kern de komende dagen boven Denemarken, Zuid-Zweden en de Oostzee komt te liggen. Aan de zuidflank van dit hogedrukgebied steekt er in onze omgeving een meest matige wind op uit richtingen tussen zuidoost en noordoost. Op de meeste dagen is deze sterk genoeg om de zeewind (het zeewater is nog maar rond 9 graden) buiten de deur te houden. Alleen op zaterdag kan de wind langs de westkust in de middag een tijdje noord tot noordoost worden en zal het op het strand wat afkoelen. Zondag en de dagen daarna zal het langs de westkust en in het binnenland 20 graden of warmer worden, in Limburg komt dinsdag zelfs de 25 graden in zicht. Het standvastige lenteweer lijkt tot het eind van de komende week in stand te blijven, lang genoeg om van een ‘weersomslag’ te spreken.
Dan ziet de weerkaart voor 6 mei er veel stabieler uit!
De ontwikkelingen daarna zijn nog tamelijk onzeker. Het hogedrukgebied lijkt zich dan richting IJsland terug te trekken en aan de oostflank van dit hoog trekt een actieve depressie vanuit het Hoge Noorden Scandinavië binnen. Een portie koude lucht wordt daarmee op transport naar het zuiden gezet. Tegelijkertijd probeert zwoele lucht boven Frankrijk zich naar het noorden uit te breiden en het is niet ondenkbaar dat het ontmoetingspunt tussen deze beide luchtsoorten zich juist boven de Lage Landen gaat afspelen… Op deze termijn is het natuurlijk nog puur speculatief hoe dit alles zich gaat voltrekken.
Vorig jaar omgekeerd
De nu komende weersomslag valt in dezelfde periode als de weersomslag van vorig jaar, die echter veel ingrijpender en van langere duur was. Al gedurende de laatste maartweek sloeg het weer toen om en dominerende hogedrukgebieden in onze buurt leverden toen een aprilmaand af die zijn weerga niet kende. In het zuiden van het land werden maar liefst tien zomerse dagen geregistreerd, een aantal dat de maanden daarna bij lange na niet meer zou worden gehaald. Minstens zo opvallend waren het aantal zonne-uren en het gebrek aan neerslag. Op veel plaatsen bleef het langer dan een maand geheel droog, of viel er slechts een paar tienden van een millimeter. De registraties van De Bilt (zie hieronder) spreken wat dat betreft duidelijke taal.
Aan de gevallen neerslag in de lente van 2007 in De Bilt komt de weersomslag van toen zeer markant naar voren.
Na de record zonnige condities in april, verloor de zon in mei vorig jaar duidelijk terrein.
Minstens net zo opvallend was de weersomslag die zich op 7 mei van het vorige jaar voltrok. Plots viel de regen met bakken tegelijk uit de lucht. In De Bilt viel er in een vijftal dagen tijd rond 80 millimeter neerslag, ruim méér dan de normale hoeveelheid voor de hele maand mei! Uiteindelijk werd mei 2007 recordnat met in De Bilt 138 millimeter, en dat na zo’n aprilmaand! Daarmee was dit een van de markantste weersomslagen van de laatste tijd, waarbij die van deze week eigenlijk een beetje verbleekt. Dat neemt niet weg dat veel mensen de komende week volop zullen gaan genieten van het fraaie lenteweer.
Een vergelijkbaar stabiel beeld toonde de weerkaart juist op 30 april vorig jaar...
... dat in tegenstelling met de weerkaart van 7 mei vorig jaar!
Bronnen: Meteo Consult, KNMI.
Foto’s: Roland (voorpagina), Wetterzentrale, eigen archief.