Het lijkt vandaag lekker weer voor het spelen of bekijken van een voetbalwedstrijd, maar blijft dit zo? U leest het hier.
Om 18:00 wordt vandaag de finale om de KNVB-beker gespeeld. De wedstrijd zal plaatsvinden in De Kuip in Rotterdam en gaat tussen Feyenoord en Roda JC.
Het honderdjarige Feyenoord won de beker al tien keer. De laatste zege dateert al weer van 1995 toen Volendam in de eindstrijd werd verslagen (2-1). Feyenoord verloor de bekerfinale in 2003 van FC Utrecht (1-4). Bert van Marwijk was toen ook trainer van de Rotterdamse club.
Roda JC speelt voor de zesde keer een bekerfinale. De club uit Kerkrade verloor de eerste drie edities, maar versloeg in 1997 Heerenveen: 4-2. Roda JC bleef drie jaar later ook NEC in de eindstrijd de baas: 2-0. De Kuip is tijdens de finale tot de laatste plaats bezet.
De laatste weermodellen geven voor vanavond (onweers)buien vanuit het zuidwesten. De eerste buien bereiken aan het begin van de avond Zeeland. Rotterdam-Zuid kan de eerste buien ergens tussen 20:00 en 21:00 verwachten. Dit zou dus net na de wedstrijd zijn, tenzij de stand na de reguliere speeltijd gelijk is. Het wordt dus (naast de wedstrijd zelf hopelijk) ook op dit gebied spannend!
©Weeronline
Voor het gevoel scheen de zon vanochtend niets een zo hard, maar de temperaturen schoten omhoog. Nog voor half een vanmiddag wees de thermometer van het weerstation bij Hoek van Holland al precies 21 graden aan. Daarmee was het op dat moment rond 3 graden warmer dan rond dezelfde tijd op de warmste plaatsen gisteren. De vraag vandaag is niet alleen hoe warm het uiteindelijk wordt, maar ook of het de komende nacht gaat onweren?
Eigenlijk doet de situatie van dit moment al behoorlijk denken aan het weer dat we in de zomer vaak hebben, met een sterke opwarming overdag bij een zuidelijke tot zuidoostelijke wind, de vorming van een onweersstoring boven Frankrijk en de nadering van een koufront, dat die onweersstoring op de hielen zit. De eerste tekenen van de zich vormende onweersstoring boven Frankrijk waren vanochtend al zichtbaar boven Bretagne, waar zich een actieve buienlijn aandiende. Omdat de lucht boven het binnenland van Frankrijk vanmiddag bijzonder onstabiel wordt, zullen daar meer en zwaardere buien tot ontwikkeling gaan komen. Mogelijk ontstaat er zelfs een aaneengesloten gebied met onweersbuien.
De buien vanochtend boven Frankrijk. In Bretagne waren ze er al vroeg bij.
Een satellietfoto van de buien, vanochtend boven Bretagne.
De voorste begrenzing van de buien komt in de eerste helft van de avond tegen het zuidwesten van het land aan te liggen, in de eerste helft van de nacht wordt de grootste activiteit van de buien in een lijn van noordwest naar zuidoost over het land berekend en aan het begin van de ochtend zit het noordoosten er nog in. Dat lijkt, op basis van de laatste modelberekeningen een beetje het tijdsschema voor de dingen die de komende nacht en ochtend staan te gebeuren. Maar een echte aanduiding voor of en zo ja waar we ook echt met de zware Franse buien te maken gaan krijgen, vormt dit spoorboekje duidelijk niet. Daarvoor is de situatie van dit moment te complex en hangen te veel zaken, die komende uren allemaal nog moeten gaan gebeuren, direct met elkaar samen. Pakt het ene iets anders uit, dan heeft dat meteen gevolgen voor het andere. En dat maakt de verwachting lastig.
Zoutwagens
Opvallend intussen is wel hoe snel we van het ene weerregime in het andere terecht zijn gekomen. Was het de eerste 20 dagen van april bepaald niet warm en moesten voor de eerste helft van maand de zoutwagens hun schuilplaatsen nog weleens verlaten, inmiddels doet het weer aan de zomer denken en breken we ons hoofd over wat er met onweersbuien gaat gebeuren, die in het warme en onstabiele Frankrijk ontstaan. Op sommige klinkers was gisteren het zout, stammend uit de eerste helft van de maand, nog zichtbaar.
Het was vandaag een fraaie dag. En dat terwijl de natuur er ook al zo mooi uitziet. Foto: Willy Bonnink.
De lucht boven Zoelen als achtergrond van een prachtige boom. Foto: Elly Peeters.
Kinderen genieten in het haventje van Heusden van het mooie weer. Foto: Lida verkade.
Voor wie van buien houdt, is morgen wellicht ook een interessante dag. Na de buien van de komende nacht, zou het koufront dat de op dit moment naderende storing op de hielen zit, in de loop van de dag in het oosten van het land ook nog een paar regen- en onweersbuien op de rails kunnen zetten. Veel zal daarbij afhangen van de activiteit waarmee de buien van de komende nacht ons land passeren. Zijn die zeer actief, dan stelt de activiteit op het koufront waarschijnlijk niet veel meer voor. In alle gevallen is het buiengebied dat morgenavond vanuit het zuidwesten ons land binnenkomt er een om in de gaten te houden. Ook dat heeft de potentie om het bij ons tot actieve regen- en onweersbuien te laten komen.
Een rode eekhoorn duikt van een boom af. Foto: Corina Magielse.
Koninginnedag
Vanaf morgen wordt het niet meer zo warm als vandaag. Overdag schommelen de temperaturen een aantal dagen lang rond 16 graden. Daarbij wisselen de zon en stapelwolken elkaar af en kunnen dagelijks ergens in het land wel een paar buien vallen. Voor Koninginnedag zit al een aantal dagen lang een storing in de weerkaarten, die zoals het nu lijkt vooral in de middag een periode met bewolking en regen of buien zou kunnen veroorzaken. De nacht lijkt vrijwel droog te verlopen, evenals de tweede helft van de middag en avond in een steeds groter deel van het land, vanuit het zuidwesten. Het oosten en noordoosten houden het in de ochtend en soms tot in de eerste helft van de middag het langste droog, op nadering van de storing die over het land wordt berekend.
Bron: Meteo Consult.
opgesteld: 27 april 2008
De kans op onweer neemt vanavond toe.
Vooral het zuiden van het land heeft de meeste kans hierop.
Er is kans op hagel die op sommige plaatsen een groote van 2 cm kan halen.
De windshear valt tegen, dus verwacht ik minder gevaarlijke windverschijnselen.
Wel hebben we te maken met de rechter ingang van een Jet die niet te ver weg licht.
SRH loopt op tot waarden rond de 150 m2/s2.
Ook is de atmosfeer vrij onstabiel met een KO van -4 en een LI van -4 verder naar het zuiden.
De kans is er dat de (onweers)buien gaan clusteren en het is mogelijk dat deze verder ontwikklen tot een MCS.
In de avond word verwacht dat er evntuele onweders die boven Noord-Frankrijk ontstaan onze regio gaan binnentrekken, en vooral Zuid-Oost Nederland kan berijken en het centrale deel van belgië.
Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en zware windstoten al valt de shear wat tegen, voor gevaarlijke situaties op wind gebied.
Al met al ans ik de kans op zwaar onweer matig voor het Zuid-Oosten van Nederland en het Zuid-Oosten van België.
Kaartje ©Karim Hamid Royal Meteorologisch Instituut België | Gewijzigd: 27 april 2008, 15:59 uur, door PietBerger
Nu wel, opeens onstaan boven noord-frankrijk felle buien, benieuwt
Nee, ik zie het somber in. | Gewijzigd: 27 april 2008, 23:24 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21