Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blount, TN; Loudon, TN; Monroe, TN.

14 Oct 2024 05:51:40
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 april 2008, 14:40 uur | Bericht #11487
Te veel en te weinig

In Nederland mag het dan mooi weer zijn met behoorlijk veel zonneschijn en ook aangename temperaturen, heel anders ziet het er in het Alpengebied uit waar het aan de noord- en de westkant van de hoofdketen maar blijft regenen en sneeuwen. In het noordoosten van Spanje is de hoop op een verlichting van de droogte, met het zomerseizoen in aantocht, vervolgen. Noodmaatregelen moeten er voorkomen dat de kraan dicht gaat.


In Nederland is het prachtig weer. Bij Silvolde kwam de zon vanochtend zo op. Foto: Stan Bouman.


Intussen bewerken de boeren hun landerijen volop, omdat de groei er nu lekker inkomt. Foto: Willy Bonnink.

Het mooie weer in Nederland wordt veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied, waarvan het centrum vandaag in de buurt van West-Noorwegen ligt. Lagedrukgebieden zijn actief in het Alpengebied. Ze worden er gevoed door een bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer. Niet alleen aan de west- en aan de noordkant van de Alpen regent het er flink door, ook het zuidoosten van Europa heeft hierdoor op dit moment sterk wisselvallig weer. n het zuiden van Duitsland en ook in Oostenrijk – of beter gezegd in het hele stroomgebied van met name de Donau – wordt de neerslag van dit moment in de Alpen met argusogen gevolgd. Niet alleen de grote hoeveelheden regen die al zijn gevallen (de afgelopen nacht op veel plaatsen in het noorden van Oostenrijk, in delen van Zwitserland en ook in het zuiden van Duitsland al enkele tientallen millimeters), maar ook de dikke lagen sneeuw die met name in de hogere delen van de Alpen nog aanwezig zijn, baren de autoriteiten van de landen die de Donau over hun grondgebied zien stromen enige zorgen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de combinatie van regen en sneeuwsmelt in het gebied hoogwater veroorzaakt.

Minder zorgwekkend
Voor de rivieren in Nederland is de situatie minder zorgwekkend, al zal ook bij ons in een later stadium de waterstand van de Rijn, IJssel en Waal wel stijgen. De meeste neerslag is tot nu toe in het stroomgebied van de Donau gevallen. Ook langs de bovenloop van de Rijn regent het, maar daar zijn de hoeveelheden tot nog toe duidelijk minder groot geweest. Ook morgen regent het in de Alpen nog een tijdje door, vanaf 1500 tot 2000 meter hoogte valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Daarna wordt het weer tijdelijk droger.


De regenhoeveelheden die tot en met donderdag in de Alpen worden verwacht, liegen er niet om. Hier en daar komt in totaal rond 70 millimeter omlaag.


De Bettmeralp lag er op zaterdag nog fraai bij.


Vanochtend zag het er zo uit. Op de bijna 2500 meter hoge Saentis in Zwitserland lag vanochtend 6.78 meter sneeuw. De bijna 3000 meter hoge Zugspitze in Zuid-Duitsland moest het met 4.10 meter doen

Hoop vervlogen
Verder naar het zuiden in Europa hebben de regens in Spanje en Portugal weliswaar voor een verbetering gezorgd met betrekking tot de droogte die daar al enkele jaren heerst, maar er geen einde aan gemaakt. Vooral in het noordoosten, in de omgeving van Barcelona waar in de zomer ook veel Nederlanders naartoe gaan, is de hoop op een verbetering van de situatie nu toch wel zo goed als vervlogen. Met het regenseizoen achter de rug, geen nieuwe neerslag in zicht, de zomer voor de deur en de stuwmeren in het gebied op niet meer dan rond 20 procent van hun capaciteit, worden nu echt de eerste noodmaatregelen genomen.


Het stuwmeer bij Sau, van waaruit Barcelona zijn water krijgt, staat op dit moment zo laag dat de oude kerk van het vroegere dorpje weer ruim boven het water is uitgekomen. Het is nu te bezoeken.

De nieuwe Spaanse regering van premier Zapatero, nog maar net in het zadel, heeft in verband met de droogte een zeer omstreden maatregel genomen. Water uit de Ebro, een rivier die vanuit het westen van Spanje naar het oosten stroomt en in de buurt van de Catalaanse stad Tortosa in de Middellandse Zee uitkomt, zal later dit jaar met behulp van een pijpleiding naar Barcelona worden gepompt. Voordat dit kan, moet die pijpleiding, die nu nog in de stad Tarragona ophoudt, verder naar het noorden worden doorgetrokken. De aanleg van deze pijpleiding kost enige maanden en enkele tientallen miljoenen euro’s aan geld.

Natuurlandschap

Het wegpompen van dit water gaat ten koste van een uniek natuurlandschap dat zich in de delta van de Ebro bevindt en is om die reden erg omstreden. Vier jaar geleden, toen Zapatero voor de eerste keer aan de macht kwam, werd een vergelijkbaar project van de vroegere regering van premier Aznar om water vanuit de Ebro naar het droge zuidoosten van Spanje te pompen nog afgeblazen, in verband met de consequenties voor het milieu in de delta van de Ebro. Nu gelden andere regels en belangen. Niet alleen is de regio in het noordoosten, die de komende zomer zonder water dreigt te komen te zitten, erg dicht bevolkt – alleen in Barcelona wonen al 1,5 miljoen mensen – ook is het gebied economisch gezien van groot belang voor Spanje. Verder heeft de socialistische partij van premier Zapatero er tijdens de verkiezingen van dit voorjaar erg veel stemmen gehaald en is Catalonië politiek gezien een onrustig gebied. Veel Catalanen streven naar een lossere band met Spanje.

De beslissing om nu wel water uit de Ebro naar Catalonië te pompen, is koren op de molen van de oppositie in Spanje. Die verzet zich nu al met hand en tand tegen de maatregel en dreigt deze zelfs bij het hooggerechtshof aan te vechten. Op allerlei manieren lijkt het dan ook een hete zomer te worden in Spanje. Behalve het wegpompen van water uit de Ebro zijn ook andere maatregelen in voorbereiding. Zo gaan later dit voorjaar en in de zomer grote watertankers varen van een ontziltingsinstallatie in de buurt van de zuidelijke stad Almeria naar Barcelona. Verder wordt een waterfabriek gebouwd die in 2009 klaar is.

Overigens wordt in het nieuwe Weermagazine ook aandacht besteed aan de droogte in Spanje. Reinier van den Berg gaat in een uitgebreid verhaal op zoek naar de dieperliggende achtergronden van de droogte in het gebied.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.876 topics, welke bij elkaar 448.467 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.605 leden.
Het nieuwste lid is Gympie24.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 32 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 32, lezen 2 mensen het topic "Noodweer in Frankrijk en Italië (17-23 januari)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden