Dankzij het Stadswaterkantoor in Amsterdam beschikt ons land over een unieke historische meetreeks met uurlijkse metingen over de periode 1784-1963. Het KNMI heeft de gegevens gedigitaliseerd, zodat ze nu ook via internet beschikbaar zijn.
Het Stadswaterkantoor Amsterdam was sinds ongeveer het jaar 1675 verantwoordelijk voor het beheer van het water in de stadsgrachten. Op dat moment had Amsterdam een open verbinding met de zee en werden de grachten, die ook als riool fungeerden, doorgespoeld met behulp van het getij. Ter ondersteuning van dit werk, verrichten werknemers van het kantoor peilmetingen van waterstanden en meteorologische waarnemingen. Deze waarnemingen zijn uniek voor hun tijd omdat ze over de periode 1784-1963 ieder uur verricht werden.
Wat betreft de meteorologische waarnemingen, werden in het begin alleen luchttemperatuur, windkracht en windrichting waargenomen. Later, vanaf 1824, is ook de luchtdruk vermeld. In de periode 1784-1963 werd het kantoor driemaal verplaatst naar een nieuwe locatie.
Dergelijke historische meetgegevens zijn van grote betekenis voor onderzoek naar de wisselingen in het klimaat en voor de reconstructie van het verloop van de gemiddelde temperatuur. Het onderzoek van historische klimaatgegevens vindt plaats in het kader van HISKLIM, een historisch klimaatproject van het KNMI.
Logboeken op internet
Het KNMI heeft de volledige waarnemingsreeks inmiddels gedigitaliseerd. Allle waarnemingen zijn vrij te downloaden vanaf de KNMI website. Daarnaast is het voor iedere dag mogelijk de images van de oorspronkelijke logboeken in te bekijken.
©KNMI