De Belgische boeren zitten in volle zaaiperiode, maar kunnen het veld niet op omwille van het natte weer. "De boer wordt zenuwachtig. Bepaalde velden zullen ook deze week niet toegankelijk zijn voor de boer. De voorsprong die we in februari hadden door de zachte winter, is volledig verloren", zegt Luc Busschaert, onafhankelijk landbouwdeskundige.
Te nat
"Op sommige plekken is het nog te nat om in te zaaien", zegt Busschaert. Welk aandeel waar al is ingezaaid, is afhankelijk van plaats tot plaats. "Tussen 5 en 30 procent van de lenteteelten is ingezaaid."
Betere groentenprijzen
De meeste primeuraardappelen zijn al ingezaaid (75 pct - 80 pct). "Dat gebeurt traditioneel vroeg op het seizoen", zegt Busschaert. Wat betreft de bieten is al 10 procent ingezaaid. Van de groenten is al ongeveer 35 procent ingezaaid. Busschaert verwacht dit jaar een groter areaal voor de groenten, door de betere prijzen.
Maïs
De grootste oppervlakte gaat volgens Busschaert in de lente naar maïs. "Het aandeel is ook groter, maar hoeveel groter is nog niet duidelijk. De maïs moet namelijk nog ingezaaid worden", weet de man.
Zomerkoolzaad
Net als de koolzaad die in het najaar werd ingezaaid, doet nu ook de zomerkoolzaad het slecht. "Er bestaat zo goed als geen interesse bij de boeren", besluit Busschaert. Koolzaad wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.
Meer wintertarwe
De boeren spelen in op teelten die meer opbrengen. Door de dure prijzen van tarwe werd in het najaar van 2007 iets meer wintertarwe ingezaaid. Van de haver, gerst en zomertarwe, die in de lente worden ingezaaid, staat nu al 60 procent op het veld. Deze laatste teelten brengen wel minder op dan wintertarwe.
©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:56 uur, door Joyce.s