De sneeuw in de bergen smelt in het noordelijk halfrond veel sneller dan gewoonlijk dit jaar. Ook bij gletsjers merken wetenschappers een versnelde dooi. Ze waarschuwen dat daar deze zomer serieuze problemen gaan van komen. Want tegen dat de mensen het water uit de bergen echt nodig hebben door het drogere en warmere weer, zal het al grotendeels weg zijn.
Ecologische tijdbom
"Dit is een ecologischer tijdbomb", aldus hydrologist Wouter Buytaert op een meeting van geowetenschappers in Wenen.
De gebieden die het ergst risico lopen door de vroege dooi in de bergen dit jaar zijn het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en een aantal landen rond de Middellandse Zee.
Afghanistan
Door stijgende temperaturen vloeit het smeltwater al enkele jaren steeds vroeger van de bergen. Maar dit jaar is het blijkbaar echt erg. Daarbij komt dat gletsjers in het noordelijk halfrond aan steeds sneller tempo smelten. Buytaert, verbonden aan de universiteit van Bristol, vermoedt dat over 30 Ã 50 jaar een groot deel van de gletsjers in de bergen gewoon zal zijn verdwenen. Zeker in de Alpen, maar in de Himalaya smelten de gletsjers zelfs nog sneller. In Afghanistan, waar ongeveer 3.500 gletsjers zijn, blijkt uit satelietbeelden dat die sinds ze gemonitord worden al voor 20 procent verdwenen zijn.
Ganges
Volgens een ander geowetenschapper, Daniel Viviroli, van de universiteit van Bern, gaat 40 procent van het berggebied in het noordelijk halfrond met waternood kampen in dezelfde tijdspanne van 30 à 50 jaar. Dat gaat nefaste gevolgen hebben voor de gebieden die leven van het water uit de bergen, vooral het subtropisch gebied in ondermeer Azië. Zo zou de Ganges nu al stilaan aan het opdrogen zijn.
70 procent van de totale wereldbevolking is direct afhankelijk van water uit de bergen om te overleven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:24 uur, door Joyce.s