Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 april 2008, 14:19 uur | Bericht #11100
Nog steeds frisjes..

Door de vele zonneschijn van de afgelopen dagen leek het van tijd tot tijd wel lente. Toch was het ook de schijn die een beetje bedroog. Met temperaturen tussen 10 en 12 graden gisteren zaten we bij voorbeeld nog duidelijk beneden de normaal. En de afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen ook weer gevroren. Vliegbasis Soesterberg, gelegen in het open gebied tussen Utrecht en Amersfoort, kwam op normale waarnemingshoogte tot -3,8 graden. Aan de grond daalde het kwik daar tot ongeveer -7 graden. Het is nog steeds koud.


Hoe koud het ook is, de tulpen in Brabant staan er mooi bij. Foto: Ans van Ballegooy.

De eerste 8 dagen van april gaven in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden te zien, precies eentiende graad lager dan het gemiddelde dat de hele januarimaand dit jaar liet aantekeken. Daarmee is januari nog steeds de warmste maand van het jaar 2008. Het station De Bilt wacht ook nog steeds op zijn eerste dag dit jaar met een maximimumtemperatuur van boven 15 graden. Dat terwijl het jaar 2008 precies al 100 dagen onderweg is. Overigens is dit nog geen record. In 1970 duurde het tot 3 mei voordat de temperatuur in De Bilt voor het eerst in het jaar de barriere van 15 graden slechtte.


Omdat het rustig is, zijn er af en toe mooie zonsopkomsten en -ondergangen te zien, zoals deze in de buurt van Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema.

Dat het nog steeds koud is, heeft nog altijd met de temperaturen in de bovenlucht te maken. Afgelopen nacht liepen die op 5 kilometer hoogte bij voorbeeld uiteen van -35 graden in het noordwesten tot -25 graden boven Limburg. Wat lager in de atmosfeer, op een hoogte van rond 1500 meter, vroor het tussen 2 en 4 graden. Dat de koudste lucht in het noordwesten en noorden terug te vinden was, was gisteren mooi te zien. Begon de dag in vrijwel het gehele land zonnig en tamelijk helder, later ontstonden stapelwolken. Vooral in het noordwesten groeiden die tot buien uit waarbij opnieuw hagel en natte sneeuw voorkwamen. In het uiterste noordoosten werd zelfs een klap onweer gehoord (Eemshaven). In de rest van het land bleef het overwegend droog, met slechts een heel lokaal en klein buitje.


De open velden van het Nationaal Park De Hoge Veluwe vertonen deze dagen weer allerlei activiteit. Foto: Margriet Vooren.

Sneeuw
Opvallend gisteren was dat in Normandie de hele dag nog sneeuw lag te smelten, die daar een dag eerder was gevallen. Op sommige plaatsen kwam er tot en met maandag een laag van tussen 20 en 40 centimeter omlaag, die gisteren in de toen schijnende zon de hele dag nodig had om weg te smelten. Op de satellietfoto’s van dat moment was het sneeuwveld steeds mooi terug te zien. Een niet alledaags beeld in het noordwesten van Frankrijk, zeker niet in de maand april. Afgelopen zondag viel in Zuidoost-Engeland een dikke laag sneeuw.

Ook in Nederland sneeuwde het zondagochtendvroeg, vooral in een strook van het IJsselmeer over de Veluwe naar het Rijk van Nijmegen. Dat gebeurde op een storing die dit gebied tussen grofweg 5 en 6 uur ’s ochtends passeerde. Enkele medewerkers van Meteo Consult, die op dat moment op weg waren naar de weerkamer in Wageningen, kwamen op de A50 in een gebied met bijzonder zware sneeuwval terecht. Het sneeuwde niet alleen hard, de vlokken die er vielen, waren bovendien ook nog eens bijzonder groot.

Het passeren van de 800 meter lange brug bij Heteren (waar de straatverlichting op dat moment nog niet brandde) was een hachelijk avontuur. Door de zware sneeuwval, de compleet witte weg en het ontbreken van iedere andere vorm van een referentiekader hadden de paar auto’s, die er op dat moment reden geen idee meer van waar ze waren. Omdat stoppen op de brug (die niet over een vluchtstrook beschikt) geen optie was, zochten ze op de tast hun weg naar de overkant, steeds meer begoocheld door de miljoenen vlokken die in de autoverlichting hun kant opkwamen en het verwerkende vermogen van het brein zwaar op de proef stelden. Gelukkig ging alles goed en stopte de sneeuwval aan de andere kant snel. Ook na zonsopkomst was het in de baan van die sneeuwbui nog enige tijd wit.

Fruittelers
De afgelopen nacht vroor het op diverse plaatsen tussen 1 en 4 graden. Vooral voor fruittelers zijn dit uitermate vermoeiende nachten. Elke nacht moeten ze op dit moment op om hun gewassen te besproeien, om vorstschade te voorkomen. Bij het bevriezen van het water op de bomen komt een klein beetje warmte vrij (het is het tegenovergestelde van het smeltproces, dat juist warmte nodig heeft). Zo blijven de gewassen zelf net boven nul.


Het vermoeiende voor de fruittelers is dat ze de hele nacht door op moeten blijven om te zien of de sproeiers het overal naar behoren doen. Pas als de zon op is en de temperaturen boven nul zijn, kunnen ze hun bed opzoeken. Ook de komende nacht komt het op veel plaatsen weer tot lichte vorst. De nachten daarna lijken iets warmer te verlopen. Foto: Karin Huiskamp.


Het water, dat tijdens het besproeien op de bomen bevriest, levert een klein beetje warmte op. Genoeg om de bomen net niet te laten bevriezen. Foto: Karin Huiskamp.

Op de weerkaarten bevindt Nederland zich nog steeds in een kalm gebied tussen allerlei lagedrukgebieden in. Actieve lagedrukgebied passeren op dit moment bij voorbeeld Spanje en Portugal waar voor het eerst sinds lange tijd bijzonder veel regen valt. Een station als Jerez de la Frontera in het uiterste zuidwesten van Spanje ving gisteren in 12 uur tijd bij voorbeeld 120 millimeter regen op, 120 liter water op iedere vierkante meter. Maar ook in het door droogte geteisterde Catalonië in het noordoosten is eindelijk weer wat gevallen. De komende dagen blijft het in het zuidwesten sterk wisselvallig. Er komt dus meer regen bij.


Fruittelers hebben het op dit moment druk met het besproeien van hun bomen, gedurende de nachten. Zoals hier in Veessen. Foto: Karin Huiskamp.

Niemandsland
Andere lagedrukgebieden treffen we boven Polen, de Noordzee en boven de Britse eilanden aan. Omdat Nederland zich al enkele dagen in het niemandsland tussen al deze lagedrukgebieden ophoudt, valt het bij ons enorm mee met het weer, zeker ook gezien het veel negatievere beeld dat hierover een deel van vorige weer bestond. Niet alleen vandaag, maar ook morgen heerst er bij ons nog grote rust in de atmosfeer. De zon komt er volop door, er is weinig wind en met de stapelwolken valt het erg mee. Zowel vandaag als morgen blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuidoosten komen vandaag wel hoge wolken voor die zich morgen langzaam over het land uitbreiden. De zon komt daar wel doorheen. Vriest het de komende nacht weer op veel plaatsen licht, morgen wordt het tussen 10 en 14 graden

Bronnen: NLweer.com, waarnemers, KNMI, Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 april 2008, 15:35 uur | Bericht #11106
Hoog tijd voor de korte broek

Er ontbreekt iets aan het rustige lenteweer van de afgelopen tijd. Het is zonnig, droog en er staat nauwelijks wind. Maar de temperatuur blijft achter. Wanneer wordt het nu eens tijd voor de afritsbroek?


De behoefte om in korte broek een lange boswandeling te gaan maken is bij een blik uit het raam echt wel aanwezig. En waarom niet? Het is toch lente. De zon schijnt en het is droog. Maar eenmaal buiten worden de pijpen toch maar weer gauw aan de broek gerist. Het is fris. Te fris nog voor blote benen.

Koude nachten
April is tot nu toe erg fris verlopen. Het woord koud is eigenlijk beter op zijn plaats. De gemiddeld maandtemperatuur ligt over de eerste 8 dagen zo'n 2 graden onder het langjarig gemiddelde; 6.4 graden tegen 8.3 graden normaal. De koude start hebben we met name te danken aan de koude nachten. De afgelopen 3 nachten heeft het bijna overal in Nederland licht gevroren. Wijk aan Zee had op 7 april de laagste temperatuur, -5.5 graden. Uitzonderlijk is dit niet. Op 12 april 1986 werd het in Deelen -9.4 graden. Ook verderop in april komt wel eens matige vorst voor. Op 21 april werd het in Heino -7.9 graden.

Magische 15
Maar ook overdag is het nog niet overdreven warm geweest. Zon en windstille dagen in overvloed, maar in De Bilt is nog geen enkele dag met een maximumtemperatuur van 15 graden of meer genoteerd. Zoals de zaken er nu voor staan gaat die magische grens van 15 pas in de tweede helft van de maand geslecht worden. En dat is rijkelijk laat. Absolute koploper in het 15 gradenrijtje is zonder meer het jaar 1970. Toen werd het pas op 3 mei meer dan 15 graden. Maar ook in 1917 (30 april), 1901 (19 april) en 1962 en 1975 (18 april) kwam de lente wat betreft temperatuur laat op gang. 2008 lijkt dus hard op weg om zich een plaats in deze 15 graden-top10 te verwerven.

©Weeronline
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 642 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 642, lezen 9 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden