Pollenseizoen duurt nu al van januari tot en met oktober
Het hooikoortsseizoen begint tegenwoordig vroeger in de lente en duurt tot diep in de herfst, meldt de Plantentuin van Meise. Door de opwarming van het klimaat gedijt dé hooikoortsplant bij uitstek, alsemambrosia, nu ook bij ons.
De afgelopen maand februari was met 126 uren zon en een gemiddelde dagpiek van 10,3 graden 'uitzonderlijk' en 'zeer abnormaal', zegt het KMI van Ukkel. Na januari, dat gemiddeld bijna 4 graden te warm was, winterde het ook in februari niet.
Volgens de experts van de Plantentuin van Meise is de verlenging en versterking van het pollenseizoen het meest alarmerende gevolg van de opwarming. De hazelaar bijvoorbeeld bloeit al 25 dagen vroeger dan vijfentwintig jaar geleden, en produceert ook veel meer stuifmeel. Dat is ook het geval voor andere bronnen van hooikoorts, zoals berken en grassen. Els en hazelaar staan nu al volop in bloei.
Nog verontrustender is de opmars van alsemambrosia, een eenjarig struikje onkruid dat vooral voorkomt in Noord-Amerika en zuidelijk Europa. De plant scheidt een stof af die concurrerende planten in hun groei hindert. Het stuifmeel zorgt voor extreme hooikoorts, en het aanraken van de bloemen is oorzaak van allergieën zoals astma en eczeem.
Onderzoek van de universiteit van Harvard in de VS leert dat alsemambrosia door een vroege lente, zoals we die al enkele jaren op rij kennen, tot 55 procent meer stuifmeel produceert. Hoe meer CO2 wordt gemeten in de atmosfeer, hoe meer pollen de alsemambrosia produceert, tot een miljard per plant. De plant bloeit in september en oktober, waardoor het hooikoortsseizoen met minstens een - tot zelfs twee maanden - wordt verlengd.
Alsemambrosia verspreidt zich via kippen- en vogelvoer waarin zaden van de plant terechtkomen. In Duitsland en Zwitserland zijn al strenge maatregelen genomen tegen het onkruid. In Zwitserland bijvoorbeeld krijg je een boete als je de plant niet uit je tuin verwijdert en verbrandt. De plant richt in de Canadese provincie Quebec jaarlijks voor 34 miljoen euro schade aan de economie en de volksgezondheid aan. Door de spectaculaire toename ervan in Nederland wordt gevreesd dat de alsemambrosia er de belangrijkste bron van hooikoorts zal worden. De Plantentuin in Meise meldt dat dit onkruid de jongste jaren ook meer en meer bij ons opduikt.
Dat wordt evenwel betwijfeld door Monique Detandt, die pollen in de lucht meet in opdracht van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid: 'We vinden nu en dan kleine hoeveelheden pollen van ambrosia bij ons, maar zeker niet in alarmerende hoeveelheden. En we zien ook geen evolutie of toename daarvan. De plant is zeker nog niet ingeburgerd bij ons.'
Professor Jan Ceuppens van de KU Leuven ziet wel meer vroege hooikoortspatiënten in zijn wachtzaal. 'Zowat tien procent van de volwassen bevolking lijdt aan hooikoorts, en dat percentage neemt door nog niet helemaal opgehelderde redenen toe. De pollen van hazelaars verschijnen steeds vroeger in de lente. Vroeger zaten er pas eind mei pollen van grassen in de lucht. Vorig jaar was dat al midden mei het geval. En als het klopt dat alsemambrosia naar onze streken oprukt, wordt het hooikoortsseizoen inderdaad langer. Maar ikzelf zag nog geen enkele patiënt die lijdt onder ambrosiapollen.'
©Het Volk