Deze week is de atmosfeer boven de Atlantische Oceaan in de war. Boven de Azoren ligt de komende dagen een lagedrukgebied. Normaal gesproken overheerst daar hoge druk. IJsland kampt weer met hoge druk, waar lage druk normaal is. Spanje is de dupe.
Azorenhoog
Het Azorenhoog is een semi-permanente hogedrukzone boven de Portugese eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het hoog ontstaat door uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden. Tegenover het Azorenhoog staat vaak het IJslandlaag. De naam zegt het al, de zone van lagedruk boven IJsland. Samen zorgen de twee drukzones voor de overheersende westelijke stroming waarmee wij in ons regenachtige landje te kampen hebben.
Omgekeerde wereld
De atmosfeer is in de war, want momenteel ligt er geen Azorenhoog, maar een Azorenlaag boven de Atlantische Oceaan. De situatie wordt nog vreemder als er een blik geworpen wordt op de omgeving rond IJsland. Daar ligt juist een hogedrukgbied in plaats van de gebruikelijke depressie. Dit alles resulteert dan in een oostelijke stroming op plaatsen waar normaal gesproken een westelijke stroming van kracht is.
Geen last
Het weer in Nederland wordt niet beïnvloed door de ongebruikelijke druksituatie. Ons weer staat onder invloed van een lagedrukgebied met de kern boven Engeland. Dat betekent voor ons als vanouds een zuidwestelijke wind. Maar omdat het drukgebied niet heel actief is, ziet het weer er voor de komende dagen behoorlijk rustig uit. De zuidwester waait boven land niet harder dan kracht 2-3.
Spanje en Portugal
In Spanje en Portugal is dat wel anders. Daar gaat het flink plensen de komende dagen. Vooral het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland krijgt extreem veel neerslag over zich heen. Hollandse taferelen dus in het zuiden van Europa.
Tegen het einde van de week wordt alles weer normaal. De hogedruk boven de Azoren neemt dan langzaam weer toe. Boven IJsland gaat de druk juist weer van de ketel.
©Weeronline
Tot het afgelopen weekeinde was het in Portugal en Spanje nog zomer met op verschillende plaatsen meer dan 30 graden, maar inmiddels plenst het er van de regen en waait het hard. Op www.meteoalarm.eu kleurt het Iberisch schiereiland oranje voor storm en regen.
Een bijzonder actieve depressie zorgt hier ook woensdag en donderdag nog voor veel regen en wind. De Portugese meteorologische dienst waarschuwt zelfs voor windstoten tot 130 km/uur en hoog water. Ook in Spanje zijn windwaarschuwingen van kracht, maar hier is het vooral ook de regen die voor overlast zorgt. Jerez de La Frontera in het zuiden van Spanje kreeg dinsdag 120 mm te verwerken. Woensdagochtend werd op verschillende plaatsen 50 tot 70 mm afgetapt. De regen breidt zich verder over het land uit zodat ook het door droogte getroffen noordoosten van Spanje water krijgt. Vooral Catalonië snakt naar water, meldt weerman Jan Visser die de droogte heeft geïnventariseerd. "De situatie is er buitengewoon ernstig: veel stuwmeren herbergen slechts een vijfde van hun capaciteit". De regen is dus meer dan welkom zeker nu de zomer, klimatologisch de droge periode in Zuid-Europa, voor de deur staat.
De eerste week van april kreeg het zuidwesten van Europa al een voorproefje op de zomer. Op 4 april noteerden Sevilla en Cordoba 31,0 graden en 6 april werd zelfs in Valencia al 30,7 graden gemeten. Inmiddels zijn de temperaturen fors omlaag gegaan. De regen breidt zich de komende dagen verder uit naar het noorden zoadat ook het zuiden van Frankrijk en het Alpengebied ermee te maken krijgen. De warmte is de komende dagen te vinden in het zuicoosten van Europa: Griekenland komt vrijdag bij de 30 graden uit.
©KNMI
In het centrum van Portugal zijn zes mensen gewond geraakt door de storm die al 48 uren door het land woedt. Overstromingen, als gevolg van de slechte weersomstandigheden, hebben de toegang tot verschillende dorpen geblokkeerd, bericht de civiele bescherming.
Kleine tornado
Een mini-tornado heeft in de ochtend toegeslaan in de regio van Santarem, 80 km ten noordoosten van Lissabon. De tornado had genoeg kracht om de daken van scholen en fabrieken mee te sleuren. Volgens de brandweer geraakten de zes slachtoffers, van wie er drie naar het ziekenhuis werden overgebracht, door rondvliegende voorwerpen gewond. Verschillende wegen zijn afgesneden door overstromingen en omgevallen bomen, verklaart de civiele bescherming.
Luchtverkeer verstoord
Het slechte weer heeft ook al de Azoren en Madeira bereikt, waar het luchtverkeer de voorbije 48 uren ernstig verstoord is . Verschillende scholen zijn gesloten omwille van het erbarmelijke weer. Vooral het zuiden van Madeira wordt geteisterd door de storm. Verschillende toeristische complexen in de hoofdstad Funchal hebben schade opgelopen en de scheepvaart tussen de eilanden van Madeira en Porto Santo is afgeschaft.
©HLN
Flinke hoeveelheden regen zijn de afgelopen dagen in het zuiden van Spanje en Portugal opgevangen. Soms kwam de regen met bakken tegelijk naar beneden. Op het vliegveld van Jerez de la Frontera is op 8 en 9 april 210 mm regenwater in de regenmeter terecht gekomen.
Dat is te vergelijken met hetzelfde aantal literpakken op een vierkante meter. Ook op het vliegveld van Faro in de Algarve, stonden op de landingsbanen flinke regenplassen.
Niet alleen op het Iberisch Schiereiland was het de afgelopen dagen vaak bewolkt en nat, ook op Madeira en de Canarische Eilanden vielen flinke plensbuien. Madeira kreeg in een etmaal 90 mm regen te verwerken. Dat is meer dan bij ons in de hele maand april valt.
De regen is in Spanje meer dan welkom, omdat het al een tijdlang droog is. Bovendien staat de zomer voor de deur en in de zomermaanden valt meestal haast geen druppel. Dus extra regen in de spaarbekkens kunnen ze daar goed gebruiken.
Het slechtweergebied verplaatst naar het noorden van Italië. Houd daarom de weersverwachtingen voor deze regio in de gaten.
©Weathernews