Na een natte zaterdag viel het op zondag, misschien tot verrassing van velen, enorm mee. Het bleef vrijwel overal droog en de zon maakte ook nog eens aardig wat uren. En dat terwijl we als het ware midden in een groot lagedrukgebied zaten dat in ieder geval op grotere hoogte in de atmosfeer goed was ontwikkeld. Op een hoogte van 5 kilometer hoogte vroor het circa 35 graden. In feite was de lucht daarmee zeer onstabiel en op grond daarvan gunstig voor de ontwikkeling van stevige buien met hagel of onweer. Maar het kwam er niet van.
Temperatuur zondag, op het vlak van 500 hPa.
In feite werden we geholpen door een actieve buienstoring die traag over het zuidoosten van Engeland het kanaal overstak. In de omgeving van Londen sneeuwde het langdurig en ontstond zowaar een flink sneeuwdek. De sneeuwbuien kwamen uiteindelijk ook aan boven Normandie waar het ook goed wit werd. Aan de noordoostflank van deze actieve buienstoring was er op middelbare niveaus in de atmosfeer een compenserend gebied van dalende luchtbewegingen. Dit onderdrukte de mogelijkheid van buienvorming in de op zich zo onstabiele lucht. Het was ook goed zichtbaar dat traag voortbewegende stapelwolken de grootste moeite hadden om goed door te groeien en te ontwikkelen tot een heuse bui.
Kaartje met geopotentiele hoogte 6 april, in feite een groot lagedrukgebied!
Ook vandaag en morgen bevinden we ons nog aan de flank van genoemd lagedrukgebied dat vooral op middelbare niveaus goed is ontwikkeld. Weerkundigen noemen zo een systeem ook wel een koude put. Toch valt het vandaag zeker in het oosten ook mee met de buien. Nu omdat de buien zich organiseren in een trog die vooral de westelijke helft van het land aandoet. Aan de oostkant van deze wat meer georganiseerde buien heeft de atmosfeer ook de neiging om compenserende daalbewegingen te produceren.
Cumuluswolken deden tevergeefse pogingen om zich tot bui te organiseren
En dus was het prachtig weer!
Morgen is de situatie niet veel anders. Hoewel de temperatuur op bijvoorbeeld 5 kilometer nog knap laag is, in Midden Nederland -30 en in het noorden zelfs -35 graden, zal het met de buien wederom meevallen. Vooral in het noorden, waar de bovenlucht duidelijk het koudst is, kunnen enkele buien ontstaan, te meer daar er verder van dalende bewegingen vrijwel geen sprake is. En zelfs woensdag en donderdag beloven nog zeer aardige voorjaarsdagen te kunnen worden. Dat had vorige week niemand gedacht. Dat het zondag met de buien zou meevallen, daarvan hadden we vrijdag in diverse berichten via de media wel aandacht aan besteed. Maar dat het ook daarna vrij mooi weer zou blijven, dat is een grote weerkundige meevaller waarvan we maar het beste kunnen genieten, voordat het al dan niet onverwachts toch weer omslaat.
©Weer.nl