In Tilburg zijn diverse inslagen geweest in woningen en schuren die werden veroorzaakt door bolbliksem. Dit maakt een woordvoerster van de politie Brabant vrijdagavond bekend. In Oosterhout werd een Gamma ontruimd vanwege een hoosbui.
©blikopnieuws.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zondag 07 september 2003 : Wolbreuk zet delen Tilburg en Goirle blank
Veel plaatsen in Nederland wachten nog steeds met smart op regen om aan de droogte van de laatste maanden een einde te maken. Maar het weertype in Nederland is inmiddels wel zover veranderd dat lokaal alweer wolkbreuken kunnen optreden. Gisteravond was daar een duidelijk voorbeeld van. In Tilburg en Goirle zette een zware onweersbui verschillende straten blank en een aantal huizen kreeg zelfs water binnen. Vanmiddag staken in het westen van het land opnieuw pittige buien de kop op.
De buien laten zien dat de lucht in Nederland een stuk onstabieler is geworden. Die van gisteravond ontstonden op een koufront dat vanuit het westen ons land passeerde. Voor het front uit bevond zich vrij warme en vochtige lucht. In de ochtend trokken daarin de restanten over van buien die een dag eerder in Frankrijk actief waren geweest. Bij ons stelden ze echter weinig voor. Meer dan een paar tienden leverden ze aan neerslag niet op. Daarna kwam de zon er van tijd tot tijd door waardoor de temperatuur op veel plaatsen tot iets boven 20 graden kon oplopen. Omdat de lucht vrij vochtig was, deed het daarbij zelfs een beetje benauwd aan.
Op het moment dat het koufront Nederland bereikte, zat er nog weinig activiteit in. Naarmate de lijn verder naar het oosten kwam, werd hij echter steeds duidelijker zichtbaar. Toch viel het op de meeste stations met de neerslag mee. Meer dan tussen 1 en 4 millimeter werd in het algemeen niet waargenomen, een enkel station uitgezonderd. In de omgeving van Tilburg ging het echter een stuk heftiger tekeer.
Op een knik in de koufrontlijn, vaak een teken voor extra activiteit omdat zich op die plaats waarschijnlijk een kleine storing bevindt, explodeerden de buien. Een actief onweer liet in Tilburg-zuid en in Goirle binnen een uur meer dan 25 millimeter neerslag achter. Hedel kwam op ruim 26 millimeter en in het wat verderop gelegen Den Bosch werd ook 20 millimeter opgevangen. Dat de lokale verschillen groot waren, mag blijken uit de volgende aftapping: in Tilburg-west viel niet meer dan 13 millimeter.
Vooral in Tilburg-zuid en in Goirle bracht de overvloedige neerslag wateroverlast teweeg. Verschillende straten kwamen blank te staan, een aantal huizen kreeg water binnen en de brandweer was met 20 mensen in de weer om het overtollige water allemaal weer weg te pompen. In andere Brabantse plaatsen is voor zover bekend geen of nauwelijks wateroverlast opgetreden. Het midden van Brabant is de afgelopen jaren wel vaker door noodweer getroffen, zo meldt Jean-Paul Korst uit Berkel-Enschot. Zoals op 7 mei 2000 toen het bij hem 35 minuten achter elkaar onweerde zonder dat ook maar een seconde stilte voorkwam. Het aantal ontladingen lag op 20 tot 30 per minuut en in Loon op zand brandde een boerderij af als gevolg van blikseminslag. Negen dagen later op 16 mei 2000 viel in drie kwartier tijd 27 millimeter. Op 3 juli 2000 kwam in dezelfde tijdsspanne meer dan 34 milimeter in de regenmeter terecht.
Het zwaarste noodweer in Tilburg blijft echter nog steeds dat van 22 op 23 juli 2001. Toen werd de vermaarde Tilburgse kermis 's nachts door enkele zware onweersbuien aangedaan. In 4 uur tijd viel in Berkel-Enschot 78 millimeter en in Tilburg 69 millimeter. Ook toen was er grote wateroverlast in de vorm van ondergelopen straten en lekkages aan gebouwen. Tot 10 uur de volgende ochtend liep het neerslagtotaal zelfs tot 90 millimeter op. En dat gebeurt niet vaak. Statistisch gezien maar eens in de honderd jaar.
©Meteoconsult
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TILBURG - Hevige stortbuien hebben zaterdagochtend vroeg grote delen van Midden-Brabant blank gezet. "Rond 00.15 uur brak de hel los", aldus een politiewoordvoerder. De buien hielden aan tot na 03.00 uur. Het water dat hier en daar ongeveer 40 centimeter hoog stond, is bijna overal volledig weggetrokken.
Bij de politie en brandweer kwamen ruim vierhonderd meldingen van wateroverlast binnen. Ook waren er op verschillende plaatsen woningbranden als gevolg van blikseminslag.
Onbegaanbaar
In onder meer Rijen, Oosterhout, Tilburg en Hilvarenbeek liep het water woningen binnen. Putdeksels kwamen omhoog en maakten sommige straten onbegaanbaar. Op verscheidene plekken zijn auto's gestrand. De politie sloot straten tijdelijk af.
In Oosterhout en Tilburg stroomde het water het ziekenhuis binnen waardoor verschillende liftschachten onder water kwamen te staan. Ook liep een overdekt winkelcentrum in Tilburg-West waterschade op. In Oosterhout stortte een deel van het dak van een Whirpool-vestiging in onder druk van het vele water. Daarbij brak ook de sprinklerinstallatie waardoor de schade aanzienlijk groter werd. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
Door het hevige, aanhoudende onweer gingen veel automatische brandmelders af. Het onweer veroorzaakte daarnaast ook branden door blikseminslag. In Breda, Den Hout, Teteringen en Chaam onstonden binnenbranden door de bliksem. Ook hier raakte niemand gewond. Volgens het KNMI lag het centrum van de hevigste buien boven Gilze-Rijen. "Daar is 55 milimeter regen gevallen", aldus een woordvoerder. Gemiddeld valt die hoeveelheid in ruim drie weken tijd.
©Nu.nl
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Klik hier voor het filmpje
ben benieuwd wat er ons dit jaar te wachten staat?????
jij ook zeker?
Natuurlijk ben ik zekers benieuwd wat we allemaal krijgen.
De bijgevoegde foto's zijn van buien van 1948 en 1925
bron: Regionaal Archief Tilburg | Gewijzigd: 4 april 2008, 00:08 uur, door iemanss