De onbekende weersite Sneeuwradar.nl is de afgelopen weken bedolven onder honderdduizenden bezoekers. Inmiddels staan investeerders in de rij.
Nederland heeft er een nieuwe succesvolle weersite bij: Sneeuwradar.nl. De site is onlangs vanuit het niets op komen zetten. Duizenden mensen switchten van de bekendere sites als Buienradar.nl, Weer.nl en knmi.nl naar Sneeuwradar.nl, met rokende servers tot gevolg. Tijdens de sneeuwstormen rond de Paasdagen was de site zelfs regelmatig onbereikbaar.
Honderdduizenden bezoekers
Site-eigenaar Sander Thomas, in het dagelijks leven systeembeheerder op een ROC in het oosten van Nederland, wist niet wat hem overkwam. "Het kwam door dat bizarre winterweer de afgelopen weken. Mijn site kwam letterlijk en figuurlijk ineens op de radar." Thomas heeft bij z'n hoster in allerijl wat servers bijgeprikt om de site in de lucht te houden. Alhoewel de grootste hausse voorbij is, komen er nog steeds ruim tienduizend bezoekers per dag naar de site. Met de Pasen waren er dat er zelfs honderdduizenden.
De 28-jarige Thomas heeft in allerijl een eigen bedrijf, Sub12 Productions opgericht, om z'n nieuwe goudmijn uit te bouwen en te gelde te maken. Voor Sneeuwradar had Thomas aanvankelijk het idee om op één website overzichtelijk alle actuele sneeuwhoogtes binnen Europa te verzamelen.
"Het zou natuurlijk mooi zijn als uiteindelijk touroperators hun wintersportvakanties op Sneeuwradar.nl aan kunnen bieden, uitgaand van de beste sneeuwgebieden op dat moment", aldus Thomas.
Ontdekt door het grootkapitaal
Maar door het onverwachte megasucces door het lokale sneeuwweer zijn de plannen voor Sneeuwradar.nl in een stroomversnelling gekomen en wordt ook gebroed op andere bedrijfsmodellen. Inmiddels zit Thomas dan ook met verschillende mediabedrijven en touroperators om de tafel. Welke wil Thomas (nog) niet kwijt.
Alhoewel de functionaliteit van de site nog beperkt is, heeft Thomas wel een innovatief systeem ontwikkeld dat real-time sneeuw- en hagelinformatie en voorspellingen van tientallen bronnen aggregeert.
Dit uiterst accurate systeem is inmiddels ook ontdekt door het Amerikaanse weerinstituut NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Thomas: "Ik kreeg vorige week ineens een mailtje van de NOAA, dat ze mijn sneeuwaggregator in licentie willen nemen. Of dat kon en wat dat koste."
Lange termijn voorspelling
Thomas hoopt vurig dat ook deze maand nog flink sneeuwbuien brengt, voordat de sneeuw en de bezoekersaantallen voor het komende half jaar wegsmelten. "Hoe gaat het gezegde ook al weer: Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed."
Voor de lange termijn zit Thomas naar eigen zeggen ook gebakken met z'n site, ondanks de 'global warming'. "Nee, juist dankzij global warming! Want als het Noordpoolijs en het landijs op Groenland smelt wordt de warme Golfstroom afgebogen. Dan krijgen we hier in Noordwest-Europa zes maanden per jaar sneeuw!"
©Webwereld