Vandaag 48 jaar geleden werd de eerste weerssatelliet gelanceerd. Dit gebeurde op 1 april 1960 vanaf Capa Canaveral in Florida.
Op 1 april 1960 werd de Tiros I, de eerste weersatelliet, gelanceerd en dit was de eerste in een serie van Tiros satellieten. De satelliet was ontworpen om experimentele technieken te testen om videobeelden van weerpatronen op aarde vanuit de ruimte te maken en werd gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida, in de VS. Hij was maar 78 dagen operationeel, maar stuurde toch 22,952 images beelden terug naar aarde.
Tiros 1 had twee televisie camera’s, die in een 120 kg wegende capsule zaten, samen met twee magnetische taperecorders, welke werden gebruikt om foto’s op te slaan, wanneer de satelliet niet in staat was tot communicatie. 9200 zonnecellen leverden de stroomvoorziening.
De satellietbeelden van tegenwoordig komen vooral van de Europese satelliet Meteosat, die op 35.800 km boven een vast punt (Afrika) van de Aarde (geostationair). Ook worden de Amerikaanse NOAA satellieten (het zijn polaire satellieten; ze draaien via de Noord- en Zuidpool om de Aarde heen) veel gebruikt, en deze hangen tussen de 800 en de 850 km boven de Aarde. Deze satellieten kunnen ook de golfhoogten, golfpatronen, zeestromingen, ijskappen, neerslag, (zee-) temperatuur enz. meten.
©Weeronline