In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn maandag ook de formele gesprekken begonnen over een nieuw milieuverdrag dat in 2012 het protocol van Kyoto moet opvolgen. Deelnemers riepen de wereld op gemeenschappelijk op te trekken tegen de opwarming van de aarde.
De wereld wacht op een oplossing die duurzaam en economisch haalbaar is, hield VN secretaris-generaal Ban Ki-moon de conferentie voor in een videoboodschap. Aan het overleg nemen circa 1100 gedelegeerden uit 163 landen deel.
De conferentie in Bangkok vloeit voort uit de milieutop op het Indonesische Bali van december toen overeenstemming werd bereikt over de noodzaak voor een nieuw breder klimaatverdrag. 'Kyoto I' loopt tot 2012 en stelt dat de uitstoot van kooldioxide van de deelnemende landen in dat jaar 5 procent lager moet liggen dan de niveaus van 1990. 'Slechts' 37 rijke landen hebben het protocol onderschreven en zich verbonden aan de doelstellingen.
©Metro
Arme landen op een klimaatconferentie in Bangkok hebben vandaag gezegd dat zij geen nieuw klimaatverdrag zullen tekenen als de rijke landen geen geld geven om hen te helpen zich aan de klimaatverandering aan te passen.
Nu al schade
Eilandstaten in het Caribisch en Zuidzeegebied deden op de tweede dag van de conferentie verslag van de schade die zij nu al ondervinden door toenemende overstromingen, een stijgende zeespiegel en cyclonen ten gevolge van de klimaatverandering. Ze zeiden geen geld te hebben om dijken te bouwen of de bewoners van bedreigde gebieden naar elders over te brengen. Zonder aanpassingen kunnen de eilandbewoners niet overleven, zei Selwin Hart, de afgevaardigde van Barbados, namens de Alliantie van kleine eilandstaten. Als een nieuw klimaatverdrag geen afspraken over aanpassingen omvat, "heeft het voor ons geen zin om er deel van uit te maken".
Rijke landen oneens over tactiek
De rijke landen zeggen wel te willen helpen, maar zijn het onderling oneens over de te volgen tactiek. De Verenigde Staten zijn voorstander van vrijwillige hulp, maar de Europese Unie wil geld voor de arme landen genereren met emissiehandel. Arme landen die weinig vervuilen kunnen volgens die methode emissierechten verkopen aan landen die veel vervuilen en moeite hebben hun schadelijke uitstoot terug te brengen.
Met de bijeenkomst in Thailand, die een week duurt, begint een ronde van onderhandelingen die eind 2009 een nieuw klimaatverdrag moet opleveren ter vervanging van het verdrag van Kyoto, dat in 2012 afloopt.
©HLN