Voor het eerst hebben wetenschappers het voor elkaar gekregen om lokaal verhoogde CO2-niveaus door menselijke uitstoot te detecteren. Hierdoor worden verschillen zichtbaar tussen verschillende gebieden. Aan de hand van metingen door een speciaal instrument ingebouwd in een satelliet, werden de door mensen veroorzaakte koolstofdioxideconcentraties in Europa in kaart gebracht. Een ontwikkeling met toekomst.
Los van het verhaal nog een tweetal foto's van deze zaterdag. Terwijl in het westen de zon de stapelwolken ruimschoots overheerste, waren er verder landinwaarts meer wolken. Zoals hier in Loil, Gelderland. Hier en daar viel een bui. Foto: Wil Lamers.
De wetenschappers kwamen tot hun overzicht aan de hand van gegevens van een apparaat met de naam SCIAMACHY aan boord van een klimaatsatelliet van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA). De hoogste CO-2 concentraties werden – weinig verrassend overigens – gevonden boven de dichtstbevolkte regio in Europa. Dat is grofweg het gebied tussen Amsterdam, het Ruhrgebied en Brussel (zie het kaartje hieronder).
Kaart met de door menselijk handelen veroorzaakte CO2-uitstoot, gebaseerd op metingen in de periode 2003-2005. De hoogste concentraties in Europa zijn terug te vinden in het dichtstbevolkte gebied. Dit is weinig verrassend op zich, maar de metingen en analyses die tot dit kaartje hebben geleid, hebben wel toekomst. Ze kunnen meer inzicht geven in de ontwikkelingen van ons klimaat en zouden tevens gebruikt kunnen worden als controle-instrument in verband met de naleving van afspraken over de uitstoot van broeikasgassen.
Deze uitkomst op zich is niet heel erg nieuwswaardig natuurlijk. Maar dergelijke metingen kunnen vooral ook in de toekomst van grote waarde worden. Volgens de website van het KNMI helpen de gegevens van SCIAMACHY wetenschappers het huidige klimaat beter te leren begrijpen.
Roeland van Oss, Adviseur Aardobservatie bij het KNMI, geeft aan dat zulke waarnemingen nodig zijn om het klimaat in de toekomst te kunnen voorspellen. ‘We moeten ervoor zorgen dat we ook ná SCIAMACHY instrumenten in de ruimte hebben om de metingen voort te kunnen zetten.’
Bij de Waal, ter hoogte van Varik in de Betuwe. Foto: Elly Peeters.
Met dergelijke instrumenten kunnen dus zeer waardevolle metingen worden gedaan die een bijdrage kunnen leveren aan inzichten in de ontwikkelingen van het klimaat op aarde. Maar misschien net zo interessant is dat hiermee in de toekomst ook controles kunnen worden gedaan naar bijvoorbeeld de naleving van het Kyoto protocol. Wie houdt zich écht aan de afspraken, en wie niet?
Bron: KNMI, BOS-Atlas