Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 maart 2008, 17:07 uur | Bericht #10660
Opnieuw recordwarm lenteweer?

Het weer in grote delen van Europa mag de afgelopen week dan in het teken van de winter hebben gestaan, als de meteorologen van de in de VS gevestigde World Climate Service gelijk krijgen, is het niet ondenkbaar dat het weer in april en mei in de voetsporen treedt van de recordwarme lente van vorig jaar. World Climate Service is een bedrijf waarbij onder meer ook MeteoGroup, het moederbedrijf van Meteo Consult betrokken is

Het zou een verrassende wending zijn na het tegenvallende weer van de laatste tijd. Vorig jaar pakte de aprilmaand groots uit. Met een gemiddelde temperatuur van 13,1 graden, tegen 8,3 graden normaal, gemiddeld 280 uren aan zonneschijn (meer dan tweederde van het aantal mogelijk zonuren scheen de zon ook echt) en gemiddeld slechts 0,4 millimeter neerslag werden meerdere records verpulverd. In totaal kwam het in de Bilt tot 7 zomerse dagen (dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger), waarvan de eerste al op 14 april viel (ook een record). In Rotterdam werd die dag de marathon voor de toerlopers afgebroken, omdat het te heet was. Zuid-Nederland haalde in april lokaal 30 graden.


Naar het strand in april. Vorig jaar kon het... Foto: archief.


Op diverse plaatsen moest gesproeid worden om de bollenvelden in conditie te houden, zoals op de foto in het westen van het land. Foto: archief.

Later in het jaar, toen het zomerweer in Nederland vooral wat het aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag betreft sterk tegenviel, werd nog vaak teruggedacht aan het prachtige zomerweer in april. De maand zou uiteindelijk tot ‘dé zomermaand’ van 2007 uitgroeien. Het warme weer hield vervolgens gedurende de mei- en junimaand aan, al werd het toen al duidelijk natter. Ook het uitbundig zonnige weer van april keerde niet meer terug.


Behalve zonnig was het april vorig jaar ook erg droog. Foto: archief.


Koeien ontwaken in de ochtendmist, vorig jaar april. Foto: archief.

Sneeuwbedekking
Bij het uitbrengen van de verwachting voor de Europese lente baseert de World Climate Service zich onder meer op het feit dat de sneeuwbedekking van Europa bij het aanbreken van de lente zeer gering was, als gevolg van de bijzonder zachte winter die we hier achter de rug hebben. In het algemeen lagen de gemiddelde temperaturen in Europa de eerste twee weken van maart ook duidelijk boven de langjarige gemiddelden.

Inmiddels (en dat is gebeurd na het uitkomen van de verwachting) is die situatie wel enigszins gewijzigd. Door het koude weer van de laatste anderhalve week is de sneeuwbedekking van Europa toch nog fors toegenomen. Onder meer in Scandinavië en ook in veel van de Europese gebergten worden nu pas de grootste sneeuwdikten van het min of meer voorbije winterhalfjaar gemeten. In hoeverre die sneeuw nog van invloed is op het verdere verloop van het weer in deze lente, moet de komende tijd worden afgewacht.

Een andere reden voor de World Climate Service om aan te nemen dat ook deze lente in Europa weer tot een warme uit zal groeien, is het feit dat het oppervlaktewater van de Atlantische Oceaan op dit moment vrijwel overal duidelijk warmer is dan normaal. Dat geldt daarmee natuurlijk ook voor de noordelijke delen van de oceaan, waar onze lagedrukgebieden vandaan komen. Die pikken daarmee meer vocht op dan anders en worden sterker. Verder zijn de brongebieden van de lucht, die in dergelijke situaties op ons afkomt, dus meteen al warmer dan normaal. Dat werkt relatief hoge temperaturen in de hand.

Natter dan normaal
Voor wat de neerslag betreft, gaat World Climate Service de komende maanden uit van een strook met natter weer dan normaal, die zich uitstrekt van het westen van Afrika via het zuidwesten van Europa naar onze omgeving. Droger dan normaal zou het moeten zijn in het zuidoosten van Europa. Voor de tussenliggende gebieden wordt ongeveer de normale hoeveelheid neerslag verwacht. Gecombineerd met de verwachte hoge temperaturen zou dit een weerbeeld kunnen opleveren dat lijkt op dat van mei en juni 2007.


De zon verdwijnt achter hoge wolken, boven een land in lentebloei. Foto: archief.

Niet alleen voor onze omgeving maakt Word Climate Service verwachtingen, ook andere delen van de wereld komen aan bod. Heeft Europa er in het algemeen niet veel last van, op andere plaatsen is het fenomeen Niña, dat zich afspeelt op de Grote Oceaan in de gebieden langs de evenaar ten westen van Peru, van belang. Vooral middenop de oceaan is de zeewatertemperatuur daar al lange tijd duidelijk lager dan normaal. Afgelopen februari werden hier en daar zelfs recordgrote afwijkingen aangetekend.

La Niña
Omdat de verwachting is dat de La Niña van dit moment de komende maanden overgaat in een min of meer neutrale situatie, lijken de effecten voor het wereldwijde klimaat gedurende de zomermaanden ook wat weg te ebben. De komende 2 a 3 maanden blijven die gevolgen echter bestaan. Opvallend volgens de World Climate Service is het warme en droge weer dat de komende maanden in het zuidwesten en in de centrale delen van de VS wordt verwacht. Het zou best zo kunnen zijn dat die omstandigheden uiteindelijk van invloed zijn op de graanoogsten in die gebieden, waar zich een groot landbouwareaal bevindt, verwachten de meteorologen in de VS. De komende tijd zal uitwijzen of ze gelijk hebben.


Een kaart van de op 24 maart waargenomen afwijkingen van de oppervlaktetemperaturen van de zeeen op aarde. Duidelijk is ten westen van Peru het gebied te zien waar zich op dit moment een la Nina voordoet. Daar zijn de watertemperaturen op veel plaatsen duidelijk lager dan normaal. De Atlantische Oceaan op het Noordelijk Halfrond is over vrijwel zijn gehele breedte warmer dan normaal. Bron NOAA.

Bronnen: Meteo Consult, World Climate Service, KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 170 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 170, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2015/2016 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden