Het noordelijkste puntje van Europa warmt twee keer sneller op dan de rest van de wereld. In Lapland is de temperatuur al 1 graad gestegen sinds 1900. Wereldwijd is dat gemiddeld 0,5 graad. Dat zegt Paula Kankaanpää, directeur van het Arctisch centrum in de Finse stad Rovaniemi en vicerector van de Universiteit van Lapland.
"De opwarming gaat hier sneller door het verdwijnen van de sneeuw", verklaart ze. "De witte kleur van de sneeuw kaatste het zonlicht terug. Zonder sneeuw is de grond donker en houdt het meer warmte vast."
Sneeuw
Lapland, de koudste en noordelijkste provincie van de EU, ziet de hoeveelheid sneeuw gestaag verminderen. Dat bevestigt specialiste Anna Kontu van het Finse meteorologisch instituut in Sodankylä. Ze meet de sneeuwdikte met satellieten en honderden meetstations op de grond.
Natuur
De opwarming en verminderde sneeuwlaag verstoren de natuur in Lapland. Zo is er minder smeltwater in het voorjaar waardoor de grond eerder verdroogt. En zonder de isolerende sneeuwlaag kunnen pijpleidingen in de grond bevriezen.
In het Russisch deel van de poolcirkel is zelfs al een stijging van 3 graden in de laatste dertig jaar gemeten. "We zien dat meren verdrogen en insecten vroeger in de lente opduiken. Erg nadelig voor de nomaden die er met kuddes rendieren rondtrekken", zegt onderzoeker Bruce Forbes van de Universiteit van Lapland.
Kachel
Maar de klimaatopwarming heeft ook positieve gevolgen voor de Finnen, erkent minister Kimmo Tiilikainen (Milieu). Landbouwgewassen groeien beter, de kachel hoeft minder vaak aangezet.
"De gevolgen zien er op korte termijn goed uit", zegt Tiilikainen. "Maar we krijgen op de lange termijn ook last van meer stormen en meer insecten. Finland doet daarom enthousiast mee met de internationale beperking van broeikasgas CO2."
Olie
Dus wil Finland nog meer olie vervangen door groene energie dan al is gedaan. En de motorrijtuigenbelasting is verhoogd voor auto's die meer CO2 uitstoten.
En net als Cruijff ziet de Finse minister voordelen bij de nadelen, in dit geval van de klimaatverandering: "Wellicht dat wij onze kennis over bebossing kunnen uitvoeren naar landen die ontbossen door droogte."
©Nu.nl
Ondanks een ongewoon koude winter op de Noordpool blijft de oudste en dikste ijsmassa aldaar verminderen, zo hebben functionarissen van de NASA vandaag bekendgemaakt op basis van de recentste satellietmetingen.
Koudere winter
De winter was kouder dan normaal in het Arctisch gebied, wat leidde tot een veralgemeende toename van het winterijs. Maar door de opwarming van de Aarde is de hoeveelheid "permanent" ijs ("perennial ice") dit jaar met 30 procent verminderd, tegen 40 procent vorig jaar, aldus het National Snow and Ice Data Center.
Kwetsbaar
Het "permanente" ijs, dat blijft wanneer het door de winterkou veroorzaakte ijs in warmere maanden afsmelt, maakt historisch 50 tot 60 procent uit van alle ijs op de Noordpool. Het is echter kwetsbaarder geworden, smelt en verwijdert zich van de Noordpool, aldus wetenschappers.
Het oudste ijs, dat minstens zes jaar blijft bestaan, maakte 6 procent uit van het totaal, tegen meer dan 20 procent in de jaren tachtig.
©HLN | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:27 uur, door Joyce.s